- סבוריאה בקרקפת היא מצב בו קיימת הפרשה עודפת של חלב אל עור הקרקפת.
- אזור הקרקפת והפנים עשיר במיוחד בבלוטות חלב, והתייבשות החלב עם הקרטין (שהוא שכבת העור החיצונית ביותר הנושרת באופן קבוע) יוצרת את הקשקשים הנראים בעיקר בפנים ובראש.
- הטיפול הטבעי במחלה נועד להביא לאיזון פנימי של המטופל הן ברמה הפיזית והן ברמה הנפשית. כמו כן, הוא נועד להפחית את הצורך בשימוש במשחות סטרואידליות ובתופעות הלוואי שלהן.
- משך הטיפול משתנה בהתאם לחומרת המחלה וקצב השיפור, שהינו אישי. במרבית המקרים של סבוריאה בקרקפת ישנו שיפור משמעותי ביותר כבר בשבועות הראשונים לטיפול.
סבוריאה בקרקפת – לפני ואחרי טיפול
סבוריאה קשה בקרקפת – לפני ואחרי 2 שבועות טיפול
כאשר המחלה מופיעה רק בקרקפת, קשה פעמים רבות להבדיל אותה במראה מפסוריאזיס של הקרקפת, ולעיתים אף המצב מערבב את שתי התופעות ונקרא "סבוריאזיס".
האבחנה במצב של אדמומיות וקשקשת עבה בקרקפת נשענת יותר על מבט באזורי הגוף האחרים, במידה ויש סבוריאה גם בפנים, רוב הסיכויים שמדובר בסבוריאה של הקרקפת, ובמידה ויש פסוריאזיס באזורי גוף אחרים כמו מרפקים וברכיים, רוב הסיכויים שמדובר בפסוריאזיס של הקרקפת.
המחלה איננה מסוכנת, אך מפריעה מאוד לאיכות החיים – בשל קשקשים רבים שנושרים על הבגדים, אדמומיות, יובש וגרד – כל אלה יוצרים אי נוחות גדולה ביום יום, שמפריעה לתפקוד הרגיל שלנו.
סבוריאה בקרקפת – לפני ואחרי 3 שבועות טיפול
סבוריאה בקרקפת – תסמינים
- הופעת קשקשים בעיקר באזור הפנים והקרקפת
- עור שמנוני
- אדמומיות בעור
- הופעת גרד
סבוריאה בקרקפת – גורמים
הסיבה להתפתחות סבוריאה בקרקפת אינה חד משמעית. יחד עם זאת, מי שסובל ממחלות של מערכת החיסון נמצא בסיכון רב יותר לפתח סבוריאה בקרקפת. בנוסף לכך, קיימים גורמים, אשר יכולים להחמיר את מצב הסבוריאה בקרקפת. למשל:
- שינויים הורמונליים
- חרדה או דיכאון
- תזונה לקויה
- שינויים במזג האוויר (חשיפה לקור או לחום)
- מחלות נוירולוגיות דוגמת: אפילפסיה או פרקינסון
- שימוש בתכשירי טיפוח מבושמים על העור
- שימוש בתכשירי טיפוח שאינם טבעיים
סבוריאה בקרקפת אצל תינוקות וילדים
סבוריאה בקרקפת שכיחה בגיל הינקות ומגיל ההתבגרות ואילך, אך היא נדירה מאוד בילדים מגיל שנה ועד גיל ההתבגרות. בתינוקות החל בשבוע השני או השלישי אחרי הלידה ניתן לראות במרכז הקרקפת מעין כיפה של קשקשים עבים בצבע לבן צהבהב, ולעיתים אף באזורי החיתולים, צוואר, ובתי שחי שהם אזורי קפלים שמצטברים בהם חום ולחות המהווים קרקע פורייה להתפתחות חיידקים ותהליכים דלקתיים.
סבוריאה בקרקפת אצל תינוקות מתרפה באופן טבעי לרוב תוך מספר שבועות או חודשים, בגלל ההורמונים העוברים לתינוק מהאם ומעודדים ייצור סבום ולכן ניתן לראות עם הפסקת ההנקה שיפור במצב. מחלות שנראות דומה בתינוקות ומחייבות אבחנה המבדלת בשלב זה הן:
- אטופיק דרמטיטיס – אסטמה של העור – אשר מופיעה גם בקרקפת אך יותר בלחיים בקפלים ובאזור החיתולים. בדרך כלל הקשקשת בסבוריאה דרמטיטיס עבה יותר מזו הקיימת באטופיק דרמטיטיס.
- תפרחת חיתולים – דלקת עור מחיתולים, תאופיין באדמומיות באזור החיתולים בלבד ללא קשקשת דומיננטית.
- יותר נדיר לראות פסוריאזיס בילודים שיכול לפגוע גם באזור הקרקפת והחיתולים אך גם באזורי גוף אחרים.
איך מטפלים בסבוריאה בקרקפת?
עם השיפור במצב המחלה, יורדת תדירות הטיפול בדיקור, וכן מינון השתייה של צמחי המרפא.
טיפים להתנהלות יומיומית עם סבוריאה בקרקפת
- הקפדה על תזונה בריאה, אשר תכיל את כל אבות המזון
- אימוץ שיטות הרפיה כגון: יוגה, מדיטציה, דמיון מודרך על-מנת להתמודד עם מצבים של לחץ ומתח נפשי.
- הפחתת השימוש בתכשירי טיפוח מבושמים לעור הפנים או לחלופין – תכשירים המכילים חומרים כימיים.
- חפיפת השיער עם שמפו נגד קשקשים
- מומלץ לבחור בשמפו נגד קשקשים על בסיס חומרים טבעיים בלבד.
- אצל תינוקות – יש לחפוף את השיער בשמפו המיועד לתינוקות
- מומלץ לעסות את ראשם של תינוקות עם שמן זית, שמן שקדים או שמן מקדמיה על-מנת להקל על תחושת הגירוד. לאחר העיסוי וייבוש המקום יש להשתמש במברשת רכה על-מנת להסיר את הקשקשים.
האם ניתן לשלב את הטיפול הטבעי בטיפול הרפואי המקובל בסבוריאה בקרקפת?
הגישה הטיפולית של דוד פרלה היא שבמיוחד במקרים בעלי דרגת חומרה בינונית וקשה, מומלץ במידת הצורך לשלב את הטיפול הטבעי כטיפול תומך בטיפול הרפואי הקונבנציונלי המקובל. שילוב זה יביא להשגת תוצאות מירביות להקלה מהירה במצב העור, להפחתה בצורך בתרופות עם תופעות לוואי, לזירוז בתהליך ההחלמה הטבעי של הגוף ויאפשר גם במחלות עור כרוניות עקשניות הפוגות ארוכות יותר ושיפור משמעותי באיכות חיי המטופל. דוד פרלה עובד בשיתוף פעולה עם רופאי עור רבים.
הטיפול הטבעי בסבוריאה בקרקפת ברפואה הסינית נחשב מאוד יעיל, וכולל צמחי מרפא ודיקור סיני הניתנים לאחר אבחון, שמפו ותחליב טבעיים על בסיס של צמחי מרפא סיניים, שינוי תזונתי והוספת תוספי תזונה בהתאם לאבחון.
כותב המאמר דוד פרלה, מומחה לטיפול טבעי במחלות עור, בעל תעודות הסמכה בינלאומיות וניסיון של 30 שנות טיפול במרפאתו ברפואה סינית במחלות עור במבוגרים וילדים.