מהי נשירת שיער פתאומית?

נשירת שיער היא פעולה טבעית שמתרחשת כמעט בכל גוף חי ובכל אדם בעל מחזוריות בריאה. באופן כללי, כל אדם מאבד כמות שיער מסוימת באופן יומי וזה לא בהכרח מצביע או מעיד על בעיה שיש לטפל בה באופן מידי. בממוצע, אדם מאבד בין 100-50 שיערות ביום דבר שנחשב לפעולה טבעית של הגוף. כך, השיער שנשר הגיע לשלב המנוחה וכעת עליו לפנות את מקומו לשיער חדש ובריא.

לעומת זאת, נשירת שיער פתאומית, שהיא מעבר לטווח התקין, הוא מצב שבו נגרם איבוד שיער מוגבר מעבר לממוצע תוך זמן קצר יחסית. תופעה זו יכולה לבוא לידי ביטוי בכל מקום בו שיער נוהג לצמוח כמו לדוגמא: בשיער הראש, בשיער הגבות, שיער הריסים או כל אזור אחר בגוף שיש עליו שיער.

מהם התסמינים לנשירת שיער פתאומית?

תופעה זו יכולה להופיע במספר דרכים ולה תסמינים מיוחדים, כמו לדוגמה:

  • קרחות נקודתיות – קרחות אלו יהיו בדרך כלל קטנות ומעגליות ויופיעו לרוב על שיער הראש והקרקפת, ולעיתים עלולות להופיע גם באזורים אחרים.
  • התרופפות שיער – או בשפתו המקצועית "הספד שיער" שנראה דל חלש ובעקבות כך נוטה לנשור בקלות רבה יותר גם מפעולה יחסית פשוטה ועדינה כמו סירוק או חפיפת שיער.
  • נשירת שיער בגוף – נשירה זו עלולה להיגרם ממחסור יחסית חמור בוויטמינים או מינרלים, וגם כתגובה לטיפול רפואי שנלקח על ידי האדם המתלונן על נשירת שיער באזורי הגוף, או שמדובר מצב רפואי הקשור בהורמוני הגוף הגורם לפגיעה בזקיקי השיער ונשירתם.
נשירת שיער פתאומית

מהן הסיבות העיקריות לנשירת שיער?

ובכן, יש כמות רבה של סיבות שבגללן שיער נושר. חלקן קשורות למצב כללי של האדם, אורח החיים אותו נוהג לנהל או טיפול רפואי שלקח. ישנן גם סיבות הורמונליות ותורשתיות – גנטיות שבגללן נגרמת נשירת שיער. עם זאת, יש כמה גורמים עיקריים שבגללם תיגרם נשירת שיער פתאומית:

  • התקרחות תורשתית "אלופציה אנדרוגנטית" – התקרחות זו היא פשוט תופעה גנטית שלא תלויה באדם אלא בהיסטוריה המשפחתית שלו. בדרך כלל השיער מדלדל והופך להיות דק בדרך כלל באזור הקדמי של השיער, הידוע בשמו הנפוץ "מפרצי השיער", ובחלקים העליונים של הקרקפת כמו תסרוקתו המפורסמת של דוד בן גוריון. תופעה זאת בדרך כלל תפגוש את האנשים שסובלים מהתקרחות תורשתית בגילאים צעירים יחסית.
  • מחסור תזונתי – בכדי שגוף האדם יתפקד כשורה ובכדי ששיער הגוף ייצמח באופן בריא ומלא, עלינו לספק לו וויטמינים ומינרלים חיוניים כמו לדוגמא ויטמין D, ברזל, ויטמין 12B ואבץ. כשיש מחסור בוויטמינים אלו האמונים על בניית סיבי השיערה, עלולה להיגרם נשירת שיער. אנשים שערכו דיאטות דלות בקלוריות או אנשים שלא אוכלים סוגים מסוימים של מאכלים חיוניים ועשירים במינרלים וויטמינים, או אפילו חוסר בספיגה של רכיבי תזונה כמו לדוגמא בעיות עיקול או בעיות תזונתיות אחרות, לרוב יסבלו מנשירת שיער כתוצאה ממחסור תזונתי.
  • שינויים הורמונליים – שינויים הורמונליים אצל נשים וגברים כאחד יכולים להוביל לנשירת שיער פתאומית. למשל לאחר לידה, גיל המעבר, הפסקת גלולות או טיפול הורמונלי אחר.
  • תרופות וטיפוליים רפואיים – תרופות מסוימות כמו לדוגמא תרופות כימותרפיות, תרופות נוגדות דיכאון, תרופות להורדת לחץ דם, תרופות למחלת פרקינסון, ותכשירים המשפיעים על בלוטת התריס, עשויות לגרום לנשירת שיער.
  • לחץ נפשי וסטרס – לחץ נפשי או מתח רגשי יכולים להוביל לנשירה פתאומית של שיער במצב הנקרא טלוגן אפלוביום (Telogen Effluvium). במצב זה, השיער עובר בפתאומיות לשלב המנוחה במחזור הצמיחה בניגוד לשלבים הטבעיים ובשלב מאוחר יותר, נושר.

איך ניתן לאבחן נשירת שיער פתאומית?

בכדי לתת את המענה והטיפול המדויק לנשירת השיער ממנה המטופל סובל, חשוב מאוד לשים דגש ולאבחן באופן יעיל ומקצועי מהו הגורם לנשירת שיער. יש כמה אפשרויות לאבחון הבעיה:

  • בדיקות דם – מעבר לחשיבות של עריכת בדיקות דם באופן שבשגרה, בדיקות אלה יכולות לסייע בזיהוי בעיות רפואיות באופן כללי ובפרט אבחון של נשירת שיער על ידי זיהוי מחסור בוויטמינים ומינרלים חיוניים לגוף והשלמתם באמצעות מזון או תוספי תזונה בהתאם להמלצת רופא.
  • מעקב עצמי באמצעות מסרק – למעשה מדובר באחת הבדיקות הפשוטות ביותר שניתן לבצע בבית באופן יומיומי ובאמצעות מעקב עצמי. ניתן להסתכל במסרק שבו אנו נוהגים להשתמש בשגרה ולאבחן האם כמות השיער שנמצאת בו לאחר סירוק היא ממוצעת או חריגה, ואף לאתר אזורים שמתחילים להידלל.
  • בדיקה דרמטולוגית אצל רופא עור – רופא עור יכול לבצע בדיקה לקרקפת בכדי לאבחן את מצב זקיקי השיער ואת הקרקפת של המטופל תוך ניסיון להבין האם יש תסמינים המעידים על מחלות עור, זיהומים פטרייתיים או דלקת עור הגורמת לנשירה. רופא העור יכול לבצע במטופל גם בדיקה מקרוסקופית של השיער באמצעות מיקרוסקופ מתקדם לאבחן את צורת זקיק השערה ולהבין מה הבעיה העיקרית שגורמת לנשירת השיער.

דרכי טיפול

ישנן שתי דרכי טיפול מרכזיות בבעיית נשירת השיער שמטרתן לשפר את מצבו של השיער, הראשונה היא טיפול קונבנציונלי הכולל בתוכו ניתוחים לשיקום השיער, השתלות שיער שמהווה פתרון כירורגי יעיל ביותר לטיפול בהתקרחות תורשתית ובנשירת שיער פתאומית בה נוהגים לקחת זקיקי שיער בריאים ולהשתיל אותם באזורים הדלילים יותר, טיפול תרופתי הכולל שימוש בתרופות שהוכחו כיעילות במניעת נשירה או בהגברת צמיחת השיער וטיפולים אסתטיים נוספים כמו PRP המנצל את הדם של המטופל על מנת להעשיר את הקרקפת בתאי דם עשירים בטרומבוציטים. כל אלה מותאמות על ידי רופא עור  המתמחה בנושא.

טיפול טבעי בנשירת שיער פתאומית

הדרך השניה היא גישה הוליסטית הדוגלת בשימוש ברפואה סינית לטיפול במחלות בריאותיות ורפואיות. השיטה למעשה מתמקדת באיזון הנחוץ בין הגוף לנפש ובתמיכה במערכת החיסונית והאנרגטית של הגוף ובכל הנוגע לבעיית נשירת השיער הרפואה סינית . טיפולי רפואה סינית לנשירת שיער מתבצעים באמצעות שלושה מרכיבים עיקריים: דיקור סיני, צמחי מרפא ותזונה. כל אלה מתאימים את הגוף מחדש ומסייעים להחזרת הצמיחה של השיער ולמניעת הנשירה. הטיפולים מכוונים לשיפור זרימת הדם לזקיקי השיער איזון הורמונלי והרגעת הנפש , הרפואה הסינית עשויה להועיל במיוחד במצבים של נשירה פתאומית או נשירה הנגרמת מלחץ נפשי כי היא מטפלת בסימפטום ולא רק בתוצאה. הטיפול המרפאת דוד פרלה  משלב גם טיפולי מזותראפיה התורמים לשיפור זרימת הדם לזקיקים ועידוד צמחת השיער .

דוד פרלה הוא אחד המומחים המובילים  בתחום הרפואה הסינית ומתמחה בטיפול בנשירת שיער. באמצעות שימוש בשיטת הדיקור הסיני בה מותאמת תוכנית ייחודית לכל מטופל, בשילוב שימוש בצמחי מרפא סיניים שנבחרים לפי אבחון מדויק המסייעים להחזרת בריאות השיער וייעוץ תזונתי מגיע פרלה ביחד עם מטופליו לתוצאות אפקטיביות במיוחד.

לסיכום, נשירת שיער היא תופעה נפוצה ומגוונת מאוד, בכדי למנוע נשירת שיער פתאומית מומלץ לצרוך חלבון איכותי ממקורות טבעיים כמו ביצים עוף ואגוזים, לדאוג שגופכם יקבל את כל המינרלים והוויטמינים להם הוא זקוק וכמובן, שתיה מים מספקת תסייע לשמירה על שיער בריא.

יצירת
קשר

    השאירו פרטים

    ואחזור אליכם בהקדם

    03-5344006 לקביעת תור

      השאירו פרטים

      ואחזור אליכם בהקדם