- הידרדניטיס סופרטיבה (hidradenitis suppurativa) היא מחלת עור דלקתית כרונית, המופיעה בכ-2 אחוז מהאוכלוסייה. המחלה אינה מדבקת ומתבטאת באבצסים ובגושים מוגלתיים נוקשים המופיעים מתחת לעור.
- כיסים מוגלתיים אלה מכילים, בדומה לאקנה, חומר שומני שמקורו בבלוטות החלב. המחלה יוצרת גם חסימה בזקיקי השיער באזורי גוף כבתי שחי ומפשעות (בהם גם מרוכזים בלוטות אפוקרניות המפרישות זיעה ויוצרות ריח) המוליכה לתהליך דלקתי ופגיעה עורית במקום.
- טיפול משולב בין הרפואה המערבית לסינית נמצא יעיל – ההשפעה המערכתית של שילוב תזונה נכונה, דיקור, צמחים ותוספים להפחתת רמות הדלקת בגוף במקביל לטיפול הרפואי המקובל תורמת להקלה מהירה יותר במצב העור ועשויה לזרז את תהליך ההחלמה של הגוף ולהגדלת הטווחים בין התפרצות אחת לאחרת.
הידרדניטיס סופורטיבה בבית השחי
התופעה אופיינית בעיקר בקרב נשים ומתחילה כגוש, מעין "גולה" קטנה מתחת לבית השחי. לרוב, בטרם יתבצע אבחון, יקבל המטופל טיפול שכולל ניקוז המורסה, ובמקרים אחרים אנטיביוטיקה לטיפול אנטי דלקתי.
ידוע היום שהטיפול אינו יעיל לגמרי מאחר והאבצס ישוב להתפתח לאחר מספר חודשים. נשים סובלות מכאבים וחוסר נוחות וגם מחוסר יכולת להסיר שערות מבית השחי, הליך שבד"כ הוא פשוט אך לסובלים מהידרדניטיס סופורטיבה הוא הופך לפרוייקט מכאיב, לא נוח ועשוי לגרום להתפתחות של נפיחות מקומית.
כמו כן, כשהתפרצות המורסה היא בשיאה, קיימת תחושת בעירה וחוסר יכולת ללכת עם הידיים לצידי הגוף, מאחר ובמנח זה תלחץ היד עם בית השחי ותגרום לכאבים, וזאת בנוסף לפצעים מפרישי המוגלה ובעלי ריח רע.
טיפול בהידרדניטיס סופורטיבה
הטיפול הרפואי הקונבנציונאלי ניתן לאחר אבחון של רופא עור וכולל סוגי אנטיביוטיקה שונים כקו ראשון לטיפול וקרטייקוסטרואידים במצבי החרפה בעור. כקו שני ניתנות תרופות ביולוגיות (בעיקר יומירה), וכקו שלישי טיפול ברטינואידים. לנשים עם סיבוכים הורמונאליים מותאם גם טיפול תרופתי הורמונלי.
במידה והכאבים חזקים, לעיתים משולבות תרופות משככות כאב או קנאביס רפואי בשלבים מתקדמים. במידה ושאר הטיפולים לא עבדו, לעיתים יש צורך בטיפולים כירורגיים פולשניים.
טיפול טבעי בהידרדניטיס באמצעות רפואה סינית
חשוב לציין שהטיפול באמצעות הרפואה הסינית מתבצע במקביל לטיפולים התרופתיים והוא מבוסס על:
האם ניתן לשלב את הטיפול הטבעי עם הטיפול הרפואי המקובל?
הטיפול הסיני אינו סותר את הטיפול הקונבנציונאלי, אלא אדרבה, מומלץ במיוחד במקרים בעלי דרגת חומרה בינונית וקשה, לשלב את הטיפול הטבעי כטיפול תומך בטיפול הרפואי הקונבנציונלי המקובל.
השילוב בין הרפואה המערבית לסינית נמצא אפקטיבי מאד. ההשפעה המערכתית של שילוב תזונה נכונה, דיקור, צמחים ותוספים להפחתת רמות הדלקת בגוף במקביל לטיפול הרפואי המקובל תורמת להקלה מהירה יותר במצב העור וכך הצורך בתרופות שעלולות לגרום לתופעות לוואי, פוחת.
כמו כן, הטיפול המשולב עשוי לזרז את תהליך ההחלמה של הגוף באופן טבעי ואף עשוי לסייע בהגדלת הטווחים בין התפרצות אחת לאחרת. משמעות הדבר הוא שיפור באיכות החיים של המטופל והיכולת לקיים שגרת חיים נורמטיבית.
טיפים להקלה במחלה
- קומפרסים חמים יכולים להקל על ניקוז המוגלה החוצה, במידה והנגעים התפתחו לכדי מורסות דלקתיות.
- הקפדה על היגיינה ושימוש בסבונים אנטיספטיים כדי להפחית את הריח שנידף מההפרשות.
- הפסקת עישון.
- תזונה נכונה והורדה במשקל במידה ויש עודף משקל.
- בחירת לבוש קל מבד העשוי מאה אחוז כותנה ולבישת בגדים רחבים ולא צמודים לעור למניעת חיכוך וגירוי לעור.
- מומלץ להימנע מגירוד נגעי המחלה העלול להחריף את המצב.
- מומלץ לשלב פעילות גופנית בצורה סדירה במהלך השבוע ולשלב בצורה סדירה גם פעילות מרגיעה כגון: יוגה ,טאי צ'י, פלדנקרייז וכו'.
דוד פרלה עובד בשיתוף פעולה עם רופאי עור רבים ובעל ניסיון רב בטיפול במחלות עור באמצעות הרפואה הסינית.
שאלות ותשובות נפוצות
-
תסמיני המחלה באים לידי ביטוי תחילה כנגעים קטנים שהופכים עם הזמן לאבצסים כואבים שנוטים להיפתח ולהפריש מוגלה וריח לא נעים. המקומות השכיחים להופעתם הם בעיקר באזורי המפשעות, בתי שחי, עכוז ופי הטבעת.
בקרב נשים המחלה מופיעה לפעמים גם מתחת לשדיים ובקרב אנשים עם נטייה להשמנה היא עשויה להופיע גם בפנים הירכיים ובשיפולי הבטן. אופי ההתפתחות והחומרה של הנגעים שונים מאחד לאחד.
המחלה בעלת אופי גלי של הטבות והחמרות. המחלה מופיעה באופן קל בקרב כשבעים אחוזים מהחולים, אך במקרים מסוימים היא יכולה להחמיר עם השנים ואף עלולה לגרום למוגבלות פיזית ופגיעה חמורה באיכות החיים.
המחלה מופיעה יותר בקרב נשים (יכולה להופיע גם בקרב גברים) לרוב בעשור השני או השלישי לחיים ועלולה להימשך שנים רבות: לעיתים המחלה נמשכת לגיל השלישי, ולעתים תיתכן נסיגה טבעית בתסמיני מחלה.
-
האבחון של הידרדניטיס סופורטיבה מבוסס בעיקר על תסמינים, אופי הנגעים ומיקומם, בדיקה קלינית של רופא עור, בדיקת היסטוריה רפואית משפחתית ונטייה גנטית (אצל חלק מהמשפחות המחלה עוברת בין הדורות). חשוב לציין כי אין בדיקות דם ספציפיות ובדיקות אחרות שמשמשות בתהליך האבחון.
-
אין קביעה חד משמעית לגבי הגורמים להידרדניטיס סופורטיבה. חוקרים סבורים שיש קשר בין גנטיקה וגורמים סביבתיים לבין המחלה, זאת בעקבות מחקרים שמצאו שלכשלושים אחוזים מהאנשים שהתפתחה אצלם הידרדניטיס סופורטיבה, יש קרוב משפחה אחד לפחות שסובל אף הוא מהמחלה.
כמו כן זוהו במספר מחקרים גורמים סביבתיים שעלולים להעלות את הסיכון להתפרצות המחלה, כמו גם גורמים הקשורים לאורח ואיכות חיים, למשל עישון, השמנת יתר, אורח חיים יושבני וכיוצ"ב.
הרפואה הסינית מכירה כמובן בגורמים הגנטיים והסביבתיים, אך בעיקר תאבחן עודף במצבי חום ורעילות שחדרו לעור (האבצסים), הצטברויות של מוגלה שחדרה לעור ויוצרת חסימות אנרגטיות וכאב, מצבי מתח ותזונה לקויה שגרמו לחולשה במערכת העיכול וייצור ליחה מוגבר בגוף.