דרכי התמודדות עם ליכן פלנוס – צעד אחר צעד

מחלת ליכן פלנוס, או בשמה העברי, ילפת שטוחה, היא מחלת עור דלקתית וכרונית הפוגעת בריריות ובעור וגורמת לגרד ולעקצוץ. היא אחת מארבע המחלות הנקראות מחלות פפולוסקוומטיות, שהן מחלות כרוניות המתבטאות בקשקשת על העור. שכיחות המחלה נמוכה והיא נפוצה בעיקר בקרב בני 30-60, גברים ונשים. חשוב לטפל במחלה כאשר הסימפטומים גורמים לכאב ולאי נוחות כדי למנוע החמרה, בין היתר בצורת צלקות, שינוי בצבע העור וזיהומים. על הגורמים למחלת ליכן פלנוס והדרכים להתמודד איתה אתם מוזמנים לקרוא את המאמר הבא.

גרד בעור - טיפול טבעי

מהם הגורמים לליכן פלנוס?

ליכן פלנוס נחשבת למחלה אידיופטית, כלומר, כזו שהגורם לה אינו ידוע. ההשערה היא כי מודבר במחלה אוטואימונית בה תאי הגוף מותקפים על-ידי מערכת החיסון, מסיבות או גורמי סיכון לא ידועים.

למרות שהגורמים למחלה לא ברורים, נמצאו אצל אנשים מסוימים כמה מחלות וגורמים שהתניעו את המחלה. ביניהם, מחלות כבד כגון הפטיטיס C או חיסון להפטיטיס B, חיסון לסוגי שפעת מסוימים, תגובה לסוגים שונים של אלרגנים או תרופות וכן גורמי הסיכון האופייניים לכל המחלות האוטואימוניות הכוללים חוסר איזון הורמונלי וכללי, תזונה לקויה, מתח נפשי ועוד.

מהן אפשרויות הטיפול?

כאשר מחלת ליכן פלנוס היא בדרגה קלה, ניתן לטפל בה באמצעים ביתיים כגון, קומפרסים קרים ואמבטיות עם תכשירים מרגיעים. במקרים שהיא תוקפת חזק, נוטים לטפל בה בתרופות אשר מעכבות את פעולת המערכת החיסונית ומקלות על התסמינים. נפרט כעת את אפשרויות הטיפול השונות:

  • משחות עם סטרואידים – לרוב אלו משחות קורטיזון המורחים לתקופה מסוימת לפי הרואות הרופא. לאחר תקופת הפסקה בשימוש במשחה אפשר להשתמש בה שוב במידת הצורך. תכליתן של משחות עם סטרואידים היא לעצור את הפעילות של המערכת החיסונית הגורמת למחלה ולרפא את הנגעים על העור. נמצא כי שימוש מקומי בסטרואידים בעור לתקופות קצרות הוא בטיחותי ויעיל לטיפול במחלה.
  • תרופות – ניתן לחלק את התרופות הניתנות לטיפול בליכן פלנוס לשלוש קבוצות. הראשונה, תרופות נגד זיהומים, דוגמת אנטיביוטיקה. השנייה, תרופות להפחתת או דיכוי התגובה החיסונית של הגוף, בעיקר כאשר הסימנים והסימפטומים חמורים. והקבוצה השלישית היא של תרופות אנטי-היסטמיניות להקלה על הגרד והעקצוץ בעור.
  • טיפולי פוטותראפיה בקרני אור גם ניתנים [על ידי רופא] במכונים ייעודיים בבתי החולים,בדרך כלל מדובר בחודשיים שלושה של טיפולים מספר פעמים בשבוע.
  • טיפול טבעי – מטרת הטיפול הטבעי בליכן פלונס הוא החזרת האיזון הפנימי, הנפשי והפיזי למטופל, ניקוי הגוף מהצטברויות של לחות וחום אשר פוגעות בהזנה התקינה של העור. איזון זה מביא להקטנה בשטחי הפריחה ומיטיב במצבה ובמצב הגרד, מונע התפרצויות חוזרות ונשנות של המחלה ואת התפשטותה על פני הגוף. טיפול טבעי כולל ארבעה מרכיבים המשולבים זה בזה, טיפול בדיקור סיני, בצמחי מרפא, שימוש במשחות חיצוניות ושינוי תזונתי.
  • שינוי סגנון חיים – שינוי תזונתי להקטנת האלרגנים במזון, הפחתת מוצרי חלב, סוכר אוכל חריף ומטוגן ,יין אלכוהול וקפאין, שגרת פעילות ספורטיבית והפחתת המתח באמצעים שונים של חשיבה חיובית, תרגול מדיטטיבי, טכניקת נשימות ועוד.

 

מדריך – צעד אחד צעד

  1. לזהות את הסימפטומים. זיהוי ואבחון נכון של המחלה מאפשר דיוק מרבי בסוגי הטיפול השונים. אלו הסימפטומים השכיחים של ליכן פלנוס:
  • על העור. כאשר המחלה מופיעה על העור היא מאופיינת בפריחה עם קווים לבנים דקים המופיעים מעליה, אזור הפריחה מגרד, פצעים מתפשטים ומתפרצים בגוף למשך תקופה של כמה שבועות עד כמה חודשים, מופיעים נגעים בגוון סגלגל אשר שטוחים בחלקם העליון ומכוסים לרוב בקרום לבנבן ושלפוחיות שנפתחות ונסגרות.

 

  • כאשר המחלה מופיעה בפה יופיעו נגעים לבנים גדולים בעלי צורה לא סדירה שנראים כמו כיב או פצע. פצעים וכיבים אלו מתפתחים בעיקר בלשון ובאזור הפנימי של הלחיים ולעיתים גם על החניכיים והשפתיים.

 

  • באיברי המין. לכ-60% מהנשים אשר לוקות בליכן פלנוס מתפתחים תסמינים של המחלה באיברי המין. במקרים אלו מופיעים נגעים כיביים אדומים או לבנים בנרתיק ובשפתי הפות הפנימיים ונלווית להם הפרשה צהובה. לעיתים בעת מגע מיני תופיע הכתמה דמית. כמו כן יופיעו כאבים בעת הטלת שתן ובעת קיום יחסי מין וכן תחושת צריבה. אצל גברים מופיעים נגעים ברוב המקרים על עטרת איבר המין.

 

  • ליכן פלנוס עשוי להופיע על גם על הציפורניים אך זה נדיר. במקרים אלו יופיע חספוס על הציפורניים, הן תהפוכנה לדקות, יופיע חריץ לאורך הציפורן ובמקרים נדירים הציפורניים יתפצלו או ינשרו.
  • בקרקפת עשויה להופיע אדמומיות בליווי בליטות קטנות ותחושות גרד ועקצוץ. בחלק מהמקרים השיער מתחיל להתדלדל ובאזורים מסוימים על הקרקפת השיער נושר ומתחילה התקרחות [ליכן פלאנוס פילאריס ]. ההתקרחות נגרמת עקב התכווצות של רקמת העור על הקרקפת. זו נקראת התקרחות דלקתית המובילה לנשירת שיער והרבה פעמים לאחר ההחלמה נשארות צלקות ובעיות פיגמנטים.
  1. דברים שכדאי לעשות עם הופעת הסימפטומים:
  • לא לגרד
  • ללבוש בגדים קלים ולא צמודים באזורים הנגועים כדי להפחית את הגדר.
  • לשטוף את האזור הנגוע במים בלבד, ללא סבון, כדי לא להגביר את התייבשות העור.
  1. לחפש ייעוץ מקצועי. טיפול בליכן פלנוס חייב להיעשות על-ידי מומחה למחלות עור. לקראת המפגש עם הרופא מומלץ להכין את הרשימות הבאים:
  • לרשום את כל הסימפטומים.
  • לרשום את כל התרופות והטיפולים שכבר נעשו.
  • להכין רשימת שאלות. לדוגמא: מה בדרך-כלל גורם למחלה? האם יש בדיקות שמומלץ לעשות? האם זה מדבק? תוך כמה זמן ישפיע הטיפול ותורגש הקלה? האם יש משהו שאפשר לקחת בינתיים כדי להפחית את הגירודים? האם יש הגבלות מסוימות, כגון תזונה, ספורט וכד'?
  • ובנוסף, לדווח על שיטת טיפול שעובדת או עבדה.
  1. להתאים את סגנון החיים למחלה. לקבל את היעוץ המתאים ולעשות את השינויים הנדרשים.
  2. שילוב טיפול ברפואה סינית– הטיפול כולל צמחי מרפא וויטמינים להפחתת הדלקתיות בעור. וסידרת טיפולי דיקור להחזרת האיזון הפיזי והנפשי לגוף ולזירוז תהליך הריפוי. הטיפול יכול להיות משולב בטיפול הרפואי.
  3. לבצע מעקבים שוטפים באופן קבוע. לאחר אבחון המחלה וקביעת הטיפול חשוב להימצא במעקב שוטף אצל רופא מומחה למחלות עור כדי לבחון את אפקטיביות הטיפול, לוודא כי אין החמרה ולהחליט על המשך טיפול.

 

 

{
"@context": "https://schema.org",
"@type": "Article",
"mainEntityOfPage": {
"@type": "WebPage",
"@id": "https://www.dperla.co.il/%D7%93%D7%A8%D7%9B%D7%99-%D7%94%D7%AA%D7%9E%D7%95%D7%93%D7%93%D7%95%D7%AA-%D7%A2%D7%9D-%D7%9C%D7%99%D7%9B%D7%9F-%D7%A4%D7%9C%D7%A0%D7%95%D7%A1"
},
"headline": "דרכי התמודדות עם ליכן פלנוס – צעד אחר צעד",
"description": "סובלים מליכן פלנוס או בשמה המוכר ילפת שטוחה? קראו את המדריך שמפרט צעד אחר צעד את דרכי ההתמודדות עם ליכן פלנוס. היכנסו לאתר של דוד פרלה לפרטים",
"image": "https://www.dperla.co.il/wp-content/webp-express/webp-images/doc-root/wp-content/uploads/2020/10/img36.jpg.webp",
"author": {
"@type": "Organization",
"name": "דוד פרלה"
},
"publisher": {
"@type": "Organization",
"name": "דוד פרלה",
"logo": {
"@type": "ImageObject",
"url": "https://www.dperla.co.il/wp-content/webp-express/webp-images/doc-root/wp-content/uploads/2020/10/logo.png.webp"
}
},
"datePublished": "2023-08-20",
"dateModified": "2023-08-20"
}

יצירת
קשר

    השאירו פרטים

    ואחזור אליכם בהקדם

    03-5344006 לקביעת תור

      השאירו פרטים

      ואחזור אליכם בהקדם