- אלופציה אראטה (Alopecia Areata) היא מחלת עור אוטואימונית בה תוקפת מערכת החיסון של הגוף את זקיקי השיער בהם גדלות השערות.
- המחלה פוגעת בצמיחת השיער ומאופיינת באיבוד מהיר של שיער בקרקפת. במופע קשה של המחלה היא עלולה להתבטא בנשירת שיער גוף, ולא רק בראש.
- כמו כן, למחלה בסיס גנטי, וניתן לראות עלייה בשכיחות המחלה בתוך משפחה בה מצוי חולה באלופציה אראטה.
- הטיפול הטבעי במחלה נועד לשפר את זרימת הדם ולעודד את צמיחת השיער, באמצעים טבעיים וללא תופעות לוואי.
אלופציה חריפה לפני ואחרי טיפול של 6 חודשים
תמונות לפני ואחרי טיפול
לפני ואחרי 3 חודשי טיפול
לפני ואחרי 3 חודשי טיפול
טיפול טבעי באלופציה אראטה אצל ילדים
הטיפול הטבעי יכול להשלים טיפול קונבנציונלי במחלה או בנפרד, כמערך טיפולי כולל. הטיפול אינו כולל תרופות או כימיקלים, אינו חודרני או פולשני והוא ירוק וטבעי לחלוטין.
איך מדברים לילד על מחלת אלופציה אראטה?
אלופציה אראטה אמנם שכיחה יותר בקרב ילדים, אך אין זה אומר שהם יודעים להתמודד איתה – למעשה ההפך הוא הנכון. כאשר ילד מקבל את האבחנה אודות המחלה, חשוב להסביר לו מספר דברים: ראשית, חשוב שיידע שהמחלה לא מסכנת את בריאותו בשום צורה, ושלמעשה מדובר במחלה בעלת השפעות אסתטיות בלבד. שנית, חשוב להעביר לילד שמדובר בתופעה שאין לה הסבר רפואי ברור, כלומר, המחלה לא פוקדת אותו כתוצאה מהרגלים מסוימים או מגנטיקה (למרות שאכן נרשמו מקרים מסוימים שבהם הופיעה המחלה אצל קרובי משפחה, טרם הוכח קשר בין התפרצותה לבין גנטיקה) – על מנת שהילד לא ירגיש אשם בשום צורה, או יאשים גורמים חיצוניים אחרים.
עוד דבר שחשוב להדגיש בפני הילד הוא שיש אמצעים רבים לטפל בתסמיני האלופציה אראטה, ושמדובר במצב זמני בלבד, שיחלוף עם טיפול מתאים – ולמעשה אולי אפילו יחלוף מעצמו, שכן מחלה זו עשויה להיעלם באותה המהירות שבה פקדה את הילד.
מאפיינים של אלופציה אראטה בילדים
אלופציה אראטה אצל ילדים יכולה להתאפיין במספר היבטים, כאשר הבולט ביותר מביניהם יהיה נשירת השיער בנקודה או במספר נקודות בקרקפת. בניגוד למבוגרים, אצלם ההתקרחות עשויה להופיע גם באזורים כמו הזקן ואפילו להשפיע על שיער הגוף כולו, אצל הילדים האזור העיקרי שבו גדל שיער הוא הראש – כך שיהיה קל לראות את הקרחות הקטנות אשר נוצרות כתוצאה מהמחלה. בנוסף לכך, חלק מהחולים דיווחו על כך שהרגישו תחושת נימול או כאבים קלים באזורים בהם נשר השיער.
אחד המאפיינים הבולטים הנוספים של אלופציה אראטה אצל ילדים הוא דווקא נפשי – הורים רבים דיווחו שהילדים שלהם חווים קשיים חברתיים, לעג ובידוד מהמעגל החברתי שלהם, עקב המחלה ותסמיניה. עוד על כך תוכלו לקרוא בסעיף הבא.
מהי ההשפעה שיכולה להיות למחלה על הנפש של הילד?
בניגוד לאנשים בוגרים, אשר יכולים להבין את ההתמודדות עם תסמיני ההתקרחות ואיבוד השיער, ולהתייחס למצב כזה בהבנה – ילדים נוטים להיות פחות מפותחים רגשית, ולכן הילד שלכם וחבריו עשויים לראות את התסמינים הללו בתור משהו נלעג. ילד אשר סובל מאלופציה אראטה אולי לא יחווה כאבים פיזיים בשל המחלה, אבל הוא עלול לסבול מביריונות והצקות במעגל החברתי שלו בשל התסמינים האסתטיים שלה; בנוסף, לא מפתיע שילדים החולים בה מפתחים חוסר בטחון בנוגע למראה החיצוני שלהם, או הופכים להיות מודעים לו באופן שלא היו בעבר.
בנוסף, מכיוון שאין הסבר ברור למחלה ולא ניתן לדעת מה גורם לה, ילדים רבים עשויים לפתח חשש וחרדה ממצבם גם לאחר שהוא משתפר משמעותית או אפילו נפתר לחלוטין – שכן הם דואגים מפני הופעת הקרחות בשנית, ללא כל יכולת לעצור את המחלה מלהופיע.
כלים להתמודדות ותמיכה עם המחלה
למרות טבעה המבלבל והמסתורי של אלופציה אראטה, חשוב מאוד לדעת שמדובר במחלה אשר לה קיימים מספר רב של טיפולים היכולים להינתן גם במקביל לטיפול רפואי רגיל – .בשל ההיבט הנפשי הבולט במחלה מומלץ לשלב טיפול פסיכולוגי תומך על ידי פסיכולוג רפואי מומחה לילדים שיעשיר את הילד ומשפחתו בכלים להתמודדות עם המחלה. למעשה, מעבר להענקת תמיכה רגשית והכלה לילד שלכם, תוכלו להציע להם גם טיפולים טבעיים ברפואה סינית אשר מתבססים על הזרמת דם לאזור הקרחות על מנת לעודד צמיחת שיער באזור הפגוע. וויסות ואיזון מערכת החיסון [המחלה היא אוטואימונית ] כגון דיקור סיני [לא כואב ומותאם לגיל הילד ], טיפול המבוסס על צמחי מרפא, וסרום טיפולי אשר נרקח במיוחד לעידוד צמיחת השיער ושיקום של מחלת האלופציה אראטה.
מחלות נוספות שעלולות להופיע עם אלופציה
ככלל, אלופציה אראטה מופיעה אצל אנשים בריאים, אבל מכיוון שהיא נגרמת על ידי פעילות לא תקינה של מערכת החיסון, חשוב לבדוק אם אין היא קשורה במחלות נוספות. ברוב המכריע של המקרים אין צורך בבדיקות מעבדה או בביופסיה כדי לאבחן את המחלה.
מחלות שעלולות להיות קשורות בהופעת אלופציה אראטה:
- ויטיליגו – מחלת עור אוטואימונית המתאפיינת בכתמים בהירים על העור.
- מחלות הקשורות בבלוטת התריס.
- מחלת קרוהן או מחלה אחרת הקשורה בהופעת דלקת בקיבה.
- דלקת עור אטופית או אסתמה של הנשימה.
- סוכרת נעורים.
ככלל, במצב בו הגוף תוקף את עצמו, מומלץ להרגיע את הגוף והנפש, להרבות במנוחה ולתת לגוף את התנאים הטובים ביותר להתאוששות ולחזרה מבורכת לאיזון. לכן, מומלץ להקפיד על תזונה מאוזנת ועל פעילות גופנית מרגיעה. למידע נוסף אודות אפשרויות הטיפול באלופציה ולקביעת תור לטיפול, פנו אלינו.
שאלות ותשובות נפוצות
-
המחלה מאופיינת באיבוד מהיר של שיער בקרקפת. במופע קשה של המחלה היא עלולה להתבטא בנשירת שיער גוף, ולא רק בראש.
ככלל, אבדן שיער של עד 25% נחשב כגרסה מתונה של המחלה, ומעל לרף זה כמופע חזק שלה. איבוד כל שיער הראש נקרא "אלופציה אראטה טוטליס", ושלב זה של המחלה מתאפיין בנשירה במקומות אחרים בהם צומח שיער כמו זקן, ריסים וגבות.
למחלה השפעה חיצונית ניכרת, וייתכן כי בשל כך נקשרה הופעתה עם מצב רוח ירוד ודיכאון, ובעבר אף נחשבו הללו כגורמים של המחלה. כיום ידוע כי אין קשר בין מצב נפשי להופעת המחלה.
-
כמו עם מחלות אוטואימוניות אחרות, אין לאלופציה אראטה תרופה או טיפול, אך ברוב המקרים השיער חוזר לצמוח במהלך השנה הראשונה למחלה. לכן, במקרים קלים מוטב לא לטפל ולתת למחלה לחלוף מעצמה. המחלה אינה מסוכנת, אינה מידבקת ואינה משפיעה על הבריאות הכללית, למעט ההתקרחות.
הטיפול המקובל במחלה הוא בסטרואידים – תחילה במשחות חיצוניות ולעתים בזריקות למקומות הנגועים. במקרים קשים ניתנים הסטרואידים בכדורים לבליעה, אך טיפול זה ניתן במשורה היות והוא גורם לתופעות לוואי.
כמו כן ניתן לטפל באמצעות משחות שונות, כגון מינוקסידיל, שהיא משחה לחידוש צמיחת השיער, אך יעילה רק במקרים קלים, או משחות כמו אנתרלין או DPCP אשר גורמות לתגובה דלקתית ועל ידי כך מערכת החיסון משנה את תגובתה במקום הנגוע ובמקום לתקוף אותו – פועלת לחזקו.
-
כ-0.1-0.2 אחוז מהאוכלוסייה סובל מאלופציה אראטה, ללא הבדלים בין גברים לנשים. המחלה נפוצה בקרב ילדים והם מהווים כ-20% מכלל החולים. שליש מהחולים יפתחו את המחלה עד גיל 20, רק רבע מהם אחרי גיל 40.
עם זאת, אלופציה אראטה אינה שכיחה בקרב תינוקות ואינה מופיעה לפני גיל שנה. כמו כן, למחלה בסיס גנטי, וניתן לראות עלייה בשכיחות המחלה בתוך משפחה בה מצוי חולה באלופציה אראטה.