מולוסקום קונטגיוזום היא מחלת עור נגיפית אשר מאופיינת בהופעת יבלות על פני העור. זו מחלה שכיחה מאוד בקרב ילדים, אך היא עשויה להופיע גם אצל מבוגרים. על אף שלא מדובר במחלה מסוכנת, היא עלולה לפתח זיהומים משניים ועל כן אין להקל ראש בטיפול בה.
במדריך זה נבין מהי מחלת המולוסקום קונטגיוזום, מהם תסמיני המחלה, מהם גורמיה המרכזיים, כיצד היא באה לידי ביטוי אצל מבוגרים וכיצד ניתן לטפל בה באופן היעיל והאפקטיבי ביותר.
מחלת מולוסקום קונטגיוזום
מחלת המולוסקום קונטגיוזום היא מחלת עור נגיפית (ויראלית) מדבקת במיוחד, אשר נגרמת על ידי נגיף ה-Molluscum contagiosum (MCV) – בן למשפחת נגיפי האבעבועות. המחלה מתבטאת בהופעתן של יבלות נגיפיות בצבע עור, דמויות כיפה, על פני העור.
בעוד שילדים רגישים יותר לנגיף, ונוטים להידבק בו בתדירות גבוהה יותר בשל מערכת החיסון המתפתחת שלהם, מבוגרים יכולים גם הם להידבק בנגיף באחד משני האופנים המרכזיים הבאים:
– מגע ישיר מעור לעור
– מגע עקיף באמצעות בגדים, מגבות, ציוד ספורט וכדומה
על פי רוב, המחלה מאובחנת על ידי רופא עור מיומן לאחר התבוננות שטחית על היבלות. לעיתים רחוקות יותר, כאשר קיים קושי לאבחן את המחלה בפשטות, ניתן לבצע ביופסיה של אחת היבלות ולקבל אבחון מדעי מדויק.
תסמיני המחלה
זיהוי מוקדם של מולוסקום קונטגיוזום הוא חיוני לצורך טיפול יעיל במחלה ולצורך מניעת התפשטותו של הנגיף. להלן כמה תסמינים חשובים שכדאי לכם להיות מודעים אליהם:
– נגעים בעור – המחלה מתאפיינת בהופעתן של יבלות קטנות ובהירות על הגוף, בצבע עור או בצבע לבן, וצורתן היא על פי רוב דמוית כיפה.
– גירוד ואי נוחות – בעוד שהנגעים בדרך כלל אינם כואבים, הם עלולים לגרום לגירוד ולאי נוחות כללית באזורים המגורים.
– שינוי במראה – לעיתים, עלולה להתפתח אקזמה מסביב ליבלות, כך שהן תיראנה אדמומיות יותר.
אם אתם לוקים בלפחות אחד מן התסמינים הללו, עליכם ליצור קשר מידי עם רופא עור או עם איש מקצוע בתחום הבריאות, לצורך קבלת טיפול מתאים.
דרכי הדבקה ומקומות בגוף בהם המחלה מתפשטת אצל מבוגרים
כאמור מעלה, וירוס מולוסקום ילדים הוא שכיח במיוחד. אף על פי כן, גם מבוגרים עלולים לחלות במחלה, בייחוד אם הם סובלים ממערכת חיסון מדוכאת או מוחלשת. דרך ההידבקות הנפוצה ביותר בקרב מבוגרים היא בעקבות מגע ישיר במסגרת קיום יחסי מין, אך כמובן שניתן להידבק גם לאחר מגע עקיף באמצעות בגדים, מגבות וכדומה.
הופעת תסמיני המחלה בקרב מבוגרים תבוא לידי ביטוי בעיקר באיברים הבאים –
– אזור המפשעה
– אזור הירכיים
– אזור הבטן
– אזורי גוף אחרים כידיים
מניעת התפשטות הווירוס
החדשות הטובות הן שמחלת המולוסקום קונטגיוזום מבוגרים בדרך כלל חולפת מעצמה תוך 12-18 חודשים בממוצע. יחד עם זאת, קיימים כיום מגוון אמצעי התמודדות, שניתן לנקוט בהם על מנת למנוע את התפשטות הווירוס ועל מנת להאיץ את תהליך הריפוי ולהקל על הסימפטומים של פצעי מולוסקום:
– שימוש בתכשירים רפואיים – משחות כמו ורומל (Verrumal) מיועדות לטיפול מקומי ביבלות מולוסקום קונטגיוזום, וניתנות במרשם רופא. יש להדגיש כי יעילותם של תכשירים אלה אינה רבה, ולעיתים הוא גורם לתופעות לוואי כמו אדמומיות של העור.
– הסרת נגעים עם חנקן נוזלי – ניתן להסיר את יבלות המחלה באמצעות חנקן נוזלי, ואמנם מדובר בהליך מכאיב למדי [לכן פחות מקובל בילדים ], אשר לעיתים אינו מונע הופעה חוזרת של היבלות.
– טיפול טבעי ברפואה סינית – כולל צמחי מרפא לשתייה בעלי פעילות מחזקת למערכת החיסון בשילוב צמחים בעלי פעילות אנטי ויראלית ,ויטמינים לחיזוק מערכת החיסון,משחות בשילוב צמחים בעלי פעילות אנטי ויראלית וסדרת טיפולי דיקור היכולים לזרז את ההעלמות היבלות ,מדובר בתהליך היכול לקחת מספר שבועות עד מספר חודשים בהתאם לעוצמת המחלה אצל כל מטופל .
– שמירה על היגיינה – שטפו ידיים לעיתים קרובות. זה חשוב במיוחד לאחר נגיעה באזור הנגוע או לאחר מגע קרוב עם אדם נגוע.
– הימנעות מגירוד הנגעים – גירוד בנגעים עלול להפיץ את הנגיף לחלקים אחרים בגוף וכמובן גם להאט את הליך ההחלמה.
– שימוש בפריטים אישיים בלבד – הימנעו משימוש משותף במגבות, בסכיני גילוח, בבגדים או בפריטים אישיים אחרים, אשר עלולים להיות מזוהמים ולגרום להדבקה עקיפה.
– כיסוי נגעים בתחבושות – כיסוי הנגעים עשוי למנוע את התפשטות הנגיף למקומות אחרים בגוף ולסכל ניסיונות גירוד וקילוף של הנגעים.
– הימנעות מפעילות מינית – עד שהנגעים יתפוגגו וייעלמו, מוטב לנסות להימנע ממגע מיני על מנת למנוע הדבקה של הפרטנר.
– קיום יחסי מין בטוחים – שימוש בקונדומים במהלך פעילות מינית יכול להפחית באופן משמעותי את הסיכון להעברת הנגיף.
לסיכום, וירוס מולוסקום הוא מחלה נגיפית מדבקת במיוחד, אשר אופיינית בעיקר אצל ילדים, אך עשויה להופיע גם אצל מבוגרים. על מנת להתמודד בצורה המיטבית עם הסימפטומים של המחלה ולמנוע את התפשטותה בקרב בני הבית ו/או פרטנרים מיניים, יש לנקוט באמצעי היגיינה ולהישמע לעצות אנשי המקצוע.