נשירת שיער היא מצב בו יש אובדן שיער חלקי או מלא מהקרקפת או מחלקים אחרים בגוף. אנשים יכולים לחוות נשירת שיער מסיבות שונות, כולל גנטיקה, שינויים הורמונליים, מצבים רפואיים ונטילת תרופות. בתרבות שלנו שיער קשור לעתים קרובות לנעורים, יופי וחיוניות, ואובדן שיער עלול לגרום לאנשים להרגיש פחות אטרקטיביים או מבוגרים מגילם האמיתי. בנוסף, נשירת שיער יכולה להיות סימן גלוי למצב רפואי, מה שעלול לגרום למבוכה או חוסר נעימות.
עד כמה תופעת נשירת השיער נפוצה בישראל?
תופעת נשירת השיער שכיחה מאוד בישראל. שיעור גבוה מקרב הגברים ייגלו לאחר גיל ההתבגרות שהם סובלים מנסיגה של קו השיער הקדמי ובאזור הצדעיים. ככל שהגיל עולה, הבעיה מחריפה. בגיל 70, כ-80% מהגברים יסבלו מהידלדלות של השיער ומהתקרחות ברמה כזו או אחרת.
למרות שהתופעה נפוצה בעיקר בקרב גברים, חשוב לציין שהיא לא פוסחת גם על שיעור גבוה מקרב הנשים: כ-25% מהנשים מתחת לגיל 40 סובלות מהידלדלות בשיער. מעל גיל 40 גם שיעור הנשים הסובלות מנשירה עולה וגם חומרת הבעיה: כמחצית מהנשים סובלות מנשירת שיער מוגברת.
אילו סוגי נשירת שיער קיימים?
ישנם מספר סוגים של נשירת שיער, כל אחד עם הסיבות, התסמינים ואפשרויות הטיפול שלו. להלן מספר סוגים נפוצים של נשירת שיער:
- אלופציה אנדרוגנטית – זהו הסוג הנפוץ ביותר של נשירת שיער המכונה גם התקרחות. המצב נגרם בשל נטייה גנטית ושינויים הורמונליים, ובדרך כלל גורם לדילול הדרגתי של השיער מעל הכתר והרקות. הסיבה המרכזית להתקרחות זו היא גנטית ומושפעת על ידי הורמון DHT (דיהידרוטסטוסטרון). DHT הוא ואריאציה של הורמון הטסטוסטרון, שעבר שינוי כימי על ידי האנזים 5 אלפא רדוקטאז. ככל שרמת האנזים גבוהה יותר, יהיה יותר DHT. ה-DHT גורם לכך שזמן הגדילה של השערות של גברים מתקצר משמעותית, עד כדי כך שהוא לא גדל יותר, וכך הם בעצם מאבדים שערות ומקריחים.סוג התקרחות זה מאופיין בכך שהוא מתפתח באיטיות ובהדרגתיות בקצב ובאופן שונה בקרב גברים. במקרים מסוימים, הוא יתחיל מיד לאחר סיום ההתבגרות המינית, ויתפתח במהירות.התקרחות זו מתחילה מ-"מפרצים" או "נסיגת מצח": הידלדלות השיער באזור הצדעיים ובקו המצח. במקביל, מתפתחת גם קרחת קטנה באזור החלק העליון של הגולגולת (פדחת). ככל שעובר הזמן, שני מוקדי הקרחות מתפשטים, עד שהם נפגשים.ניתן לטפל באלופציה אנדרוגנטית באמצעות תכשירים רבים, שאמורים למנוע מה-DHT לפגוע בשיער. התרופות נלקחות בצורה שונה ומשפיעות אחרת.ראשית, תרופות הנלקחות דרך הפה, ומדכאות את ה-DHT. שנית, תרופות שניתן למרוח כמשחה או שמפו על הקרקפת, ולכן השפעתן היא מקומית בלבד. שלישית, תרופות אנטי אנדרוגניות המונעות מה-DHT להיקשר לשורשים של השיער, ובכך לגרום לקיצור משך צמיחת השיער.
- אלופציה אראטה – זוהי הפרעה אוטואימונית הגורמת לכתמים [בדרך כלל עיגולי הקרחה ] של נשירת שיער בקרקפת או בחלקים אחרים של הגוף. ההפרעה יכולה להופיע בכל גיל ועלולה להיגרם על ידי מחלה ולעיתים בשל מצבי מתח ממושכים או טראומה נפשית המערערים את מערכת החיסון וגורמים לתגובה אוטואימונית,לעיתים קיים גם מרכיב גנטי תורשתי.
- טלוגן אפלוביום – סוג זה של נשירת שיער הוא בדרך כלל זמני ונגרם על ידי הפרעה במחזור צמיחת השיער. זהו אחד הסוגים הנפוצים של נשירת שיער אצל נשים ונראה פעמים רבות לאחר לידה. המצב עשוי להיגרם על ידי מגוון רחב של גורמים, כולל מתח, הריון, מחלה או תרופות.
- אנגן אפלוביום – בדומה לטלוגן אפלוביום, מדובר בהפרעה במחזור השיער. בשונה ממנה, מדובר בהתקרחות הנגרמת על ידי גורמים שונים, כמו טראומה פיזית או טיפולים כימיים. בעקבותיהם, שלב הצמיחה הפעיל של שיער הגוף, הנקרא אנגן, נפגע. במקרה זה, אפשרי שתיווצר גם קרחת מתיחה. אובדן השיער הוא אינטנסיבי, ונותר רק 10%-20% ממנו בסופו של דבר.
- נשירת שיער טבעית של גיל – סוג זה של נשירת שיער הוא טבעי וקשור לתהליך ההזדקנות והוא מופיע אצל גברים ונשים. ככל שאנו מתבגרים השיער מתדלדל ונושר בהדרגתיות.
- אלופציה לא רצונית – סוג של אלופציה תוקף גם גברים וגם נשים בעקבות תהליך ההזדקנות. השיער מתדלדל באופן טבעי עם הגיל,, והשיער הולך ונושא באופן הדרגתי. כמות וצפיפות זקיקי השיער שעל גופנו יורד. בנוסף, מחזורי הצמיחה של הזקיקים מתקצרים, השיער מקבל פחות תזונה נאותה, וכך שורשי השיער נחלשים ונושרים במהירות.
- אלופציה של הזקן – זוהי היא צורה ספציפית של אלופציה אראטה המשפיעה על השיער באזור הזקן. זה מופיע כהתקרחויות עגולות בצורת טלאים עגולים באזור הזקן. כמו צורות אחרות של אלופציה אראטה, הגורם הבסיסי להתקרחות הוא תגובה אוטואימונית, שבה המערכת החיסונית מכוונת בטעות לזקיקי השיער, מה שמוביל לנשירת שיער.
- אלופציה אוניברסליס – באלופציה אוניברסליס, אדם מאבד בן זמנית את שיער גופו באיברים שונים בגוף, ולא רק בראש. למשל, הריסים, בית השחי, המפשעה והגבות. במקרים מסוימים, ניתן להגיע לאיבוד של כל השיער בגוף. הסיבה לתופעה אינה ידועה, נראה שמדובר על מחלה אוטואימונית.
- אלופציה טוטאליס – סוג התקרחות זה גורם לנשירת שיער מאזור הראש, הריסים והגבות. גם במקרה זה, כמו באלופציה אוניברסליס, מקור התופעה לא ידוע, אך הוא ככל הנראה הפרעה אוטואימונית.
- אלופציית מתיחה – התקרחות זו היא מקומית, והיא נגרמת בעקבות הרגלי טיפוח שיער שגרתיים, שפוגעים שוב ושוב בבריאות השיער. זקיקי השיער נמשכים ונמתחים יותר מדי, או שמשתמשים במוצרים כימיים אגרסיביים לעיצוב השיער. מומלץ במקרה זה לשנות את הרגלי טיפוח השיער, להעדיף טיפולים טבעיים ותסרוקות גמישות ולא הדוקות.
- אלופציה צלקתית – בסוג זה, מופיעים מוקדים של התקרחות, שבהם השיער לא צומח. נראה כי הסיבה לכך היא אוטואימונית. מערכת החיסון תוקפת את זקיקי השיער ואת עור הקרקפת. השיער נחלש ונהיה דק יותר, עד כדי כך שנגרם נזק בלתי הפיך.
למחלה זו יש רקע גנטי, אך היא גם מושפעת מגורמים גופניים וסביבתיים מסוגים שונים, כמו אלרגיות למזון, מתח ולחץ, תזונה הכוללת שומן רב ואלכוהול, היגיינה לקויה, פציעות זיהומיות בעור, שימוש בכימיקלים מסוכנים לשיער ונטילת תרופות. התנהלות לקויה זו ביומיום היא הסיבה לכך שאלופציה צלקתית נפוצה יותר ויותר בעולם המערבי.
לסוג זה יש סימנים מקדימים, כמו תחושת צריבה ושריפה באזורים מסוימים בעור הקרקפת, איבוד של שיער באזור הריסים והגבות או באיבר המין.
ניתן לאתר את הבעיה באמצעות אבחון מיקרוסקופי מעמיק, ובאמצעות תשאול רפואי מקיף, שינסה להגיע למקור ההשפעה על המחלה.
איך ניתן למנוע נשירת שיער?
מניעה של נשירת שיער צריכה להתאים לגורם הבסיסי לנשירה. להלן מספר טיפים כלליים למניעת נשירת שיער:
- תזונה בריאה – תזונה מאוזנת ועשירה בויטמינים ומינרלים, במיוחד ברזל וחלבון, יכולה לעזור בצמיחת שיער בריאה.
- טיפוח נכון של השיער – הימנעות מכימיקלים קשים ומכשירים לעיצוב בחום כגון פן או מחליק שעלולים להזיק לשיער.
- הימנעות מתסרוקות צמודות ותוספות שיער – אלו עלולים להפעיל מתח על זקיקי השיער, ולהוביל לשבירת שיער ולנשירת שיער לאורך זמן.
- הימנעות מעישון – עישון עלול לגרום נזק לזקיקי השיער ולתרום לנשירת שיער, ולכן הפסקת עישון עשויה לסייע במניעת נשירת שיער.
- טיפול במצבים רפואיים – מצבים רפואיים מסוימים, כגון הפרעות בבלוטת התריס וזיהומים בקרקפת, יכולים לתרום לנשירת שיער, כך שטיפול במצבים אלו עשוי לסייע במניעת נשירת שיער.
- ויסות מתח – רמות גבוהות של מתח יכולות לתרום לנשירת שיער, כך שמציאת דרכים לווסת את המתח, כגון פעילות גופנית או מדיטציה, עשויה לסייע במניעת נשירת שיער.
חשוב לציין שסוגים מסוימים של נשירת שיער, כגון התקרחות אנדרוגנטית, אולי לא ניתנים למניעה, אך התערבות וטיפול מוקדם יכולים לעזור להאט או לעצור את התקדמות נשירת השיער.
טיפול בנשירת שיער
אפשרויות הטיפול בנשירת שיער יכולות להשתנות בהתאם לגורם הבסיסי לנשירת שיער. מספר טיפולי נשירת שיער נפוצים:
- תרופות – תרופות מרשם הניתנות על ידי רופא העור אשר המוכרת בהן היא פינסטריד (פרופסיה) יכולות לעזור להאט או לעצור נשירת שיער ולקדם צמיחת שיער מחדש אצל אנשים מסוימים. תרופות אלו פועלות על ידי חסימת ההורמון האחראי על נשירת שיער והגברת זרימת הדם לזקיקי השיער.
- השתלת שיער – פרוצדורה רפואית זו נעשית בדרך כלל תחת הרדמה מקומית והיא כוללת הסרת שיער מאזורים בקרקפת עם צמיחת שיער בריאה והשתלתו לאזורים שבהם השיער נשר.
- רפואה סינית – לרפואה הסינית יש היסטוריה ארוכה של שימוש בצמחי מרפא ותרופות טבעיות לקידום צמיחת שיער ולטפל בנשירת שיער. בין הטיפולים ישנו דיקור הכולל החדרת מחטים עדינות לנקודות ספציפיות בגוף כדי להמריץ את זרימת הדם ולקדם צמיחת שיער. זה עשוי גם לסייע בהפחתת מתח, שיכול לתרום לנשירת שיער. בנוסף ישנו שימוש בתרופות צמחיות כגון ג'ינסנג, Polygonum multiflorum ו-He Shou Wu, אשר ניתן ליטול אותן דרך הפה או למרוח מקומית על הקרקפת. גם עיסוי קרקפת הוא טיפול אשר משתמשים בו על מנת לעורר את זרימת הדם לזקיקי השיער ולקדם צמיחת שיער.
- טיפולי מזותראפיה – משפרים את זרימת הדם לקרקפת ומעוררים את זקיק השערה לצמיחה מחודשת .
השיער בתרבות שלנו הוא סמל ליופי, בריאות ואטרקטיביות. מעבר לכך שיער יכול למלא תפקיד בהגדרת זהות מגדרית, כאשר נשים לרוב מתהדרות בשיער ארוך. כאשר ישנה נשירת שיער אצל נשים, כמו גם אצל גברים הדבר גורם למבוכה ולמתח והסיבות לכך יכולות להיות שונות ומגוונות. חשוב לזהות את הסיבה לנשירת שיער כדי לטפל במצב באופן מיטבי. הרפואה הסינית יכולה לסייע רבות בזיהוי המצב הגורם לנשירה ובטיפול בצורה טבעית ללא תופעות לוואי בו ,בדרך כלל בתהליך של מספר חודשים המתמקד בהחזרת האיזון הפיזי והנפשי לגוף.
נשים הסובלות מנשירת שיער ומטופלים הסובלים מאלופציה – במרפאת דוד פרלה יתנו לכם מענה. דוד פרלה הוא מטפל ותיק ובעל ניסיון שמסייע מזה 30 שנה בטיפול בבעיות עור באמצעות הרפואה הסינית. הרפואה הסינית לא מטפלת אך ורק בסימפטומים אלא בשורש הנשירה, והיא פועלת על מנת להחזיר את האיזון הפנימי והנפשי, כך שהגוף עצמו מרפא את עצמו באופן טבעי.
הטיפול ברפואה סינית לא מערב חומרים כימיים, ולא תלוי בהם, אלא באמצעות דיקור וצמחי מרפא,תוספי מזון תזונה המתאימה לכם ומזותרפיה, הניתנים באופן המותאם לגופכם לאחר אבחון. הטיפול מסייע להפחתה בפעילות האוטואימונית של הגוף, ומאפשרת לגוף לרפא את עצמו באופן ספונטני. הטיפול יכול להתבצע גם במקביל לטיפול הרפואי.
{
"@context": "https://schema.org/",
"@type": "FAQPage",
"mainEntity": [
{
"@type": "Question",
"name": "?אילו סוגי נשירת שיער קיימים",
"acceptedAnswer": {
"@type": "Answer",
"text": "ישנם מספר סוגים של נשירת שיער, כל אחד עם הסיבות, התסמינים ואפשרויות הטיפול שלו. להלן מספר סוגים נפוצים של נשירת שיער:
- \t
- אלופציה אנדרוגנטית – זהו הסוג הנפוץ ביותר של נשירת שיער המכונה גם התקרחות. המצב נגרם בשל נטייה גנטית ושינויים הורמונליים, ובדרך כלל גורם לדילול הדרגתי של השיער מעל הכתר והרקות. הסיבה המרכזית להתקרחות זו היא גנטית ומושפעת על ידי הורמון DHT (דיהידרוטסטוסטרון). DHT הוא ואריאציה של הורמון הטסטוסטרון, שעבר שינוי כימי על ידי האנזים 5 אלפא רדוקטאז. ככל שרמת האנזים גבוהה יותר, יהיה יותר DHT. ה-DHT גורם לכך שזמן הגדילה של השערות של גברים מתקצר משמעותית, עד כדי כך שהוא לא גדל יותר, וכך הם בעצם מאבדים שערות ומקריחים.סוג התקרחות זה מאופיין בכך שהוא מתפתח באיטיות ובהדרגתיות בקצב ובאופן שונה בקרב גברים. במקרים מסוימים, הוא יתחיל מיד לאחר סיום ההתבגרות המינית, ויתפתח במהירות.התקרחות זו מתחילה מ-\"מפרצים\" או \"נסיגת מצח\": הידלדלות השיער באזור הצדעיים ובקו המצח. במקביל, מתפתחת גם קרחת קטנה באזור החלק העליון של הגולגולת (פדחת). ככל שעובר הזמן, שני מוקדי הקרחות מתפשטים, עד שהם נפגשים.ניתן לטפל באלופציה אנדרוגנטית באמצעות תכשירים רבים, שאמורים למנוע מה-DHT לפגוע בשיער. התרופות נלקחות בצורה שונה ומשפיעות אחרת. ראשית, תרופות הנלקחות דרך הפה, ומדכאות את ה-DHT. שנית, תרופות שניתן למרוח כמשחה או שמפו על הקרקפת, ולכן השפעתן היא מקומית בלבד. שלישית, תרופות אנטי אנדרוגניות המונעות מה-DHT להיקשר לשורשים של השיער, ובכך לגרום לקיצור משך צמיחת השיער.
- אלופציה אראטה – זוהי הפרעה אוטואימונית הגורמת לכתמים [בדרך כלל עיגולי הקרחה ] של נשירת שיער בקרקפת או בחלקים אחרים של הגוף. ההפרעה יכולה להופיע בכל גיל ועלולה להיגרם על ידי מחלה ולעיתים בשל מצבי מתח ממושכים או טראומה נפשית המערערים את מערכת החיסון וגורמים לתגובה אוטואימונית,לעיתים קיים גם מרכיב גנטי תורשתי.
- טלוגן אפלוביום – סוג זה של נשירת שיער הוא בדרך כלל זמני ונגרם על ידי הפרעה במחזור צמיחת השיער. זהו אחד הסוגים הנפוצים של נשירת שיער אצל נשים ונראה פעמים רבות לאחר לידה. המצב עשוי להיגרם על ידי מגוון רחב של גורמים, כולל מתח, הריון, מחלה או תרופות.
- אנגן אפלוביום – בדומה לטלוגן אפלוביום, מדובר בהפרעה במחזור השיער. בשונה ממנה, מדובר בהתקרחות הנגרמת על ידי גורמים שונים, כמו טראומה פיזית או טיפולים כימיים. בעקבותיהם, שלב הצמיחה הפעיל של שיער הגוף, הנקרא אנגן, נפגע. במקרה זה, אפשרי שתיווצר גם קרחת מתיחה. אובדן השיער הוא אינטנסיבי, ונותר רק 10%-20% ממנו בסופו של דבר.
- נשירת שיער טבעית של גיל – סוג זה של נשירת שיער הוא טבעי וקשור לתהליך ההזדקנות והוא מופיע אצל גברים ונשים. ככל שאנו מתבגרים השיער מתדלדל ונושר בהדרגתיות.
- אלופציה לא רצונית – סוג של אלופציה תוקף גם גברים וגם נשים בעקבות תהליך ההזדקנות. השיער מתדלדל באופן טבעי עם הגיל,, והשיער הולך ונושא באופן הדרגתי. כמות וצפיפות זקיקי השיער שעל גופנו יורד. בנוסף, מחזורי הצמיחה של הזקיקים מתקצרים, השיער מקבל פחות תזונה נאותה, וכך שורשי השיער נחלשים ונושרים במהירות.
- אלופציה של הזקן – זוהי היא צורה ספציפית של אלופציה אראטה המשפיעה על השיער באזור הזקן. זה מופיע כהתקרחויות עגולות בצורת טלאים עגולים באזור הזקן. כמו צורות אחרות של אלופציה אראטה, הגורם הבסיסי להתקרחות הוא תגובה אוטואימונית, שבה המערכת החיסונית מכוונת בטעות לזקיקי השיער, מה שמוביל לנשירת שיער.
- אלופציה אוניברסליס – באלופציה אוניברסליס, אדם מאבד בן זמנית את שיער גופו באיברים שונים בגוף, ולא רק בראש. למשל, הריסים, בית השחי, המפשעה והגבות. במקרים מסוימים, ניתן להגיע לאיבוד של כל השיער בגוף. הסיבה לתופעה אינה ידועה, נראה שמדובר על מחלה אוטואימונית.
- אלופציה טוטאליס – סוג התקרחות זה גורם לנשירת שיער מאזור הראש, הריסים והגבות. גם במקרה זה, כמו באלופציה אוניברסליס, מקור התופעה לא ידוע, אך הוא ככל הנראה הפרעה אוטואימונית.
- אלופציית מתיחה – התקרחות זו היא מקומית, והיא נגרמת בעקבות הרגלי טיפוח שיער שגרתיים, שפוגעים שוב ושוב בבריאות השיער. זקיקי השיער נמשכים ונמתחים יותר מדי, או שמשתמשים במוצרים כימיים אגרסיביים לעיצוב השיער. מומלץ במקרה זה לשנות את הרגלי טיפוח השיער, להעדיף טיפולים טבעיים ותסרוקות גמישות ולא הדוקות.
- אלופציה צלקתית – בסוג זה, מופיעים מוקדים של התקרחות, שבהם השיער לא צומח. נראה כי הסיבה לכך היא אוטואימונית. מערכת החיסון תוקפת את זקיקי השיער ואת עור הקרקפת. השיער נחלש ונהיה דק יותר, עד כדי כך שנגרם נזק בלתי הפיך.
למחלה זו יש רקע גנטי, אך היא גם מושפעת מגורמים גופניים וסביבתיים מסוגים שונים, כמו אלרגיות למזון, מתח ולחץ, תזונה הכוללת שומן רב ואלכוהול, היגיינה לקויה, פציעות זיהומיות בעור, שימוש בכימיקלים מסוכנים לשיער ונטילת תרופות. התנהלות לקויה זו ביומיום היא הסיבה לכך שאלופציה צלקתית נפוצה יותר ויותר בעולם המערבי.
לסוג זה יש סימנים מקדימים, כמו תחושת צריבה ושריפה באזורים מסוימים בעור הקרקפת, איבוד של שיער באזור הריסים והגבות או באיבר המין.
ניתן לאתר את הבעיה באמצעות אבחון מיקרוסקופי מעמיק, ובאמצעות תשאול רפואי מקיף, שינסה להגיע למקור ההשפעה על המחלה.
\t
\t
\t
\t
\t
\t
\t
\t
\t
\t
"
}
},
{
"@type": "Question",
"name": "איך ניתן למנוע נשירת שיער?",
"acceptedAnswer": {
"@type": "Answer",
"text": "מניעה של נשירת שיער צריכה להתאים לגורם הבסיסי לנשירה. להלן מספר טיפים כלליים למניעת נשירת שיער:
- \t
- תזונה בריאה – תזונה מאוזנת ועשירה בויטמינים ומינרלים, במיוחד ברזל וחלבון, יכולה לעזור בצמיחת שיער בריאה.
- טיפוח נכון של השיער – הימנעות מכימיקלים קשים ומכשירים לעיצוב בחום כגון פן או מחליק שעלולים להזיק לשיער.
- הימנעות מתסרוקות צמודות ותוספות שיער – אלו עלולים להפעיל מתח על זקיקי השיער, ולהוביל לשבירת שיער ולנשירת שיער לאורך זמן.
- הימנעות מעישון – עישון עלול לגרום נזק לזקיקי השיער ולתרום לנשירת שיער, ולכן הפסקת עישון עשויה לסייע במניעת נשירת שיער.
- טיפול במצבים רפואיים – מצבים רפואיים מסוימים, כגון הפרעות בבלוטת התריס וזיהומים בקרקפת, יכולים לתרום לנשירת שיער, כך שטיפול במצבים אלו עשוי לסייע במניעת נשירת שיער.
- ויסות מתח – רמות גבוהות של מתח יכולות לתרום לנשירת שיער, כך שמציאת דרכים לווסת את המתח, כגון פעילות גופנית או מדיטציה, עשויה לסייע במניעת נשירת שיער.
\t
\t
\t
\t
\t
"
}
}
]
}