- ויטיליגו הוא מצב של היעדר תאי מלנוציטים בעור (התאים המייצרים את הפיגמנטים), שהסיבה לקיומו אינה ידועה.
- במרבית המקרים המחלה מתפתחת במהירות עם התפשטות של כתמים לבנים על העור. התופעה יכולה להיעצר גם בצורה ספונטנית ואח"כ להתחדש שוב. בחלק מהחולים השטחים קטנים ובחלקם נרחבים.
- המחלה יכולה להופיע בכל מקום בגוף, כאשר האזורים השכיחים הם: המרפקים, הירכיים, מסביב לפה והעיניים, פנים וכפות ידיים, בתי שחי, טבור, אברי מין ומפשעות.
-
הטיפול ברפואה הסינית נועד להחזרת האיזון הפנימי, הפיזי והנפשי, למטופל, איזון וויסות מערכת החיסון על מנת לעצור את תהליך הפגיעה בתאי הפיגמנט בעור ולהקטנת תגובות אוטואימוניות שלוקחות חלק בהתפשטות הויטיליגו.
דיקור לויטילגו בפנים ניתן לראות שגם גוון השיער בזקן השתנה ללבן בגלל המחלה
טיפול טבעי בויטיליגו באמצעות רפואה סינית
הדגש בטיפול ברפואה הסינית הוא גם בשיפור מצב העור על ידי הזנה ושיפור זרימת הדם על מנת לשקם את תאי הפיגמנט. הטיפול הטבעי כולל:
החזרת הפיגמנט לאזורים הבהירים קשה יותר להשפעה ברפואה סינית אך מגיבה טוב בד"כ לטיפולים רפואיים של פוטותראפיה ותכשירים מקומיים (בהנחיית רופא העור).
בטיפול פוטותראפיה יש לשים לב לסיכון להופעת נזקי שמש ולסיכון מוגבר לסרטן העור, לכן חשוב לקבל הנחיות ברורות מרופא העור (פוטותראפיה לא מתאימה לכל סוגי העור). דוד פרלה עובד בשיתוף פעולה עם רופאי עור רבים.
האם ניתן לשלב את הטיפול הטבעי בטיפול הרפואי המקובל?
הגישה הטיפולית של דוד פרלה היא שבמיוחד במקרים בעלי דרגת חומרה בינונית וקשה, מומלץ במידת הצורך לשלב את הטיפול הטבעי כטיפול תומך בטיפול הרפואי הקונבנציונלי המקובל. שילוב זה יביא להשגת תוצאות מירביות להקלה מהירה במצב העור, להפחתה בצורך בתרופות עם תופעות לוואי, לזירוז בתהליך ההחלמה הטבעי של הגוף ויאפשר גם במחלות עור כרוניות עקשניות הפוגות ארוכות יותר ושיפור משמעותי באיכות חיי המטופל.
החזרת האיזון הפיזי והנפשי לגוף יכול לסייע בעצירת תהליך ההתפשטות של המחלה, המוחרף פעמים רבות במצבי מתח ולחץ.
שאלות ותשובות נפוצות
-
ישנן מספר השערות לגורמי המחלה:
- מחלה אוטואימונית – תיאוריה הטוענת כי מדובר במחלה אוטואימונית, שבמסגרתה הגוף תוקף את תאי המלנוציט שלו.
- גורמים תורשתיים – תיאוריה נוספת טוענת כי ייתכן ומדובר בפגם גנטי. בערך בכ-20 אחוז מהחולים ניתן למצוא קרוב משפחה החולה אף הוא במחלת הויטיליגו.
- פגיעה בתאי עצב – תאוריה הטוענת כי הדבר נגרם מתאי עצב פגומים, המפרישים חומרים רעילים ההורסים את המלנוציטים.
- גורמים סביבתיים – חשיפה לחומרים כימיים או קרינה.
- מתח נפשי – ישנם דיווחים על התפרצות המחלה או החרפתה עקב טראומה נפשית – מות קרוב משפחה, תאונה, משברים בעבודה וכו'.
-
המחלה מופיעה אצל אחוז עד שני אחוז מהאוכלוסייה, חצי מהם מתחת לגיל עשרים. הבשורה הטובה היא שאצל חלק מהחולים היא יכולה להיעצר ולא להתפשט יותר.
אצל חולים מסוימים יכולה המחלה גם בצורה ספונטנית להגיע לריפוי, בעיקר בשלביה הראשונים (או במקרים של ויטיליגו אצל ילדים), בעוד שאצל אחרים המחלה תישא אופי של התקפות עם ריפוי חלקי בלבד. בנוסף, ישנם מטופלים שאינם מגיבים לכל שיטות הטיפול, הן הרפואית והן הרפואה המשלימה.
באופן כללי קשה לצפות את מהלך המחלה. המחלה נפוצה יותר בחולים עם רקע של חוסר איזון בבלוטת התריס (עודף וחוסר), חולי זאבת ומחלת אדיסון, ולכ-20% מהחולים יש קרוב משפחה שסובל או סבל גם הוא מוויטיליגו.
לעיתים נדירות חוזר הצבע גם ללא טיפול כלשהו.