אלופציה אראטה היא מחלה אוטואימונית שגורמת לנשירה פתאומית של השיער, בפרט באזור הפנים והקרקפת, אך לעיתים גם באזורים נוספים בגוף. המחלה אמנם אינה מסכנת חיים ולא מלווה בכאבים, אך היא משפיעה באופן משמעותי מאוד על מצבו הרגשי והנפשי של החולה ופוגעת בביטחון העצמי שלו. אלופציה אראטה לרוב חולפת מעצמה בתוך מספר חודשים עד שנה, אך ישנן דרכים להקל על התופעה ולזרז את ההחלמה.
אלופציה אראטה בזקן
אלופציה אראטה בזקן מתבטאת בנשירה של השיער בזקן – לעיתים נשירה מלאה ולעיתים נשירה שיוצרת קרחות בלב הזקן. עבור גברים רבים גידול של שיער זקן נחשב לסמל סטטוס ואף לסממן של גבריות, והם מטפחים אותו לאורך זמן. דווקא נשירה של שיער באזור זה פוגעת בהם יותר מכל.
10 דרכים טבעיות להקלה על אלופציה אראטה בזקן
- דיקור סיני – דיקור סיני יכול להועיל כשהוא נעשה סביב אזור ההתקרחות. הדיקור משפר את זרימת הדם באופן נקודתי ומעודד את צמיחת השיער מחדש. לצד דיקור באזור ההתקרחות ניתן דיקור לויסות ואיזון מערכת החיסון ,דבר מטפל בשורש הבעיה שהינה אוטואימונית .
- צמחי מרפא – צמחי מרפא, כשהם ניתנים כחלק מטיפול טבעי ומותאמים באופן אישי למטופל, מסייעים לשפר את זרימת הדם לאזור הפנים והזקן ומאזנים את מערכת החיסון. במקביל לצמחי המרפא בשתייה מקובל להשתמש במשחות טבעיות עם צמחי מרפא המעודדים את זקיק השערה -למריחה מקומית באזור הזקן.
- שינוי תזונתי – חלק מרכזי מהטיפול באלופציה אראטה הוא תפריט תזונתי המותאם למטופל באופן פרטני, למצב בריאותו ולמצב המחלה. חלבונים איכותיים ושומנים מן הצומח (אבוקדו, זיתים וכדומה) יעילים לטיפול במחלה.
- מזותרפיה – מזותרפיה היא שיטת טיפול חדשנית, הכוללת החדרת תמיסות טבעיות לשכבת העור האמצעית. התהליך אינו פולשני ואינו כואב, ונעשה באמצעות מחטים זעירות ודקיקות ביותר. התמיסות המוחדרות אל שכבת העור האמצעית מעוררות תגובה משקמת לזקיקי השיער, וגם עוזרות בהזרמת דם למקום.
- עיסוי – עיסוי של המקומות הסובלים מנשירה של שיער, ביניהם הקרקפת והשיער, יכולה לשפר את זרימת הדם לאיזור ועל ידי כך לעודד התחדשות של צמיחת שיער. כדי להעצים את ההשפעה של העיסוי, ניתן לשלב פרוסות ג'ינג'ר ושום או תה ירוק קר – לא בהגזמה, כדי שלא ייווצר גירוי על גבי העור.
- עיסוק בפעילות מפחיתת לחץ – אחת הסיבות להתפרצות של מחלות אוטואימוניות, או לפחות הגורם המחמיר, הוא סטרט ומצב נפשי מתוח. פעילויות המפיגות מתח, כדוגמת יוגה, טאי צ'י, דמיון מודרך ופעילות גופנית כללית, יכולות לעזור בהפחתת התסמינים, ובכל מקרה – משפרות את התחושה הכללית.
- ארומתרפיה – טיפול בשמנים ייחודיים יכול להגביר את קצב צמיחת השיער, וביניהם שמני אלגום, לבנדר, רוזמרין ותימין, המשמשים לטיפול בנשירת שיער כבר יותר מ-100 שנים. את הטיפול בשמנים הטבעיים ניתן לשלב עם עיסוי – ולהחדיר פנימה את השמן בתנועות סיבוביות.
- תמצית בצל או שום – בצל ושום נחשבים לאפקטיביים מאוד בטיפול במגוון של מחלות ותופעות. הגופרית שבמיץ הבצל עוזרת לצמיחת השיער מחדש.
- תוספי תזונה – ניתן לשלב תוספי מזון טבעיים במידה ונמצא שיש חוסר, או לקחת תוספי תזונה כדוגמת אומגה 3. מחסור בברזל, למשל, עלול לעודד נשירת שיער.
- טיפול נכון בשיער הפנים – טפלו בעדינות בשיער הקיים – גם באזור הזקן וגם באזור הקרקפת. כשאתם שוטפים את השיער ומייבשים אותו, עשו זאת בעדינות ואם ניתן בתנועות של טפיחה ולא של משיכה. בנוסף, כדאי להימנע ממייבשים, מחליקים ומסלסלים למיניהם שמחלישים את השערה.