שמן המפ לטיפול בפסוריאזיס: האם זה באמת עובד?

דוד פרלה

בקיץ האחרון הארץ היתה כמרקחה: אחד הגולשים פרסם פוסט בפייסבוק ובו סיפר שלאחר 30 שנה של מאבק מייאש של אמו במחלת הפסוריאזיס, ולאחר שניסתה את כל סוגי הטיפולים המקובלים – ממשחות ועד פוטותרפיה וזריקות ביולוגיות – נמצא נוזל הקסם שהצליח להעלים בבת אחת את הנגעים הקשים שמהם סבלה: שמן זרעי המפ. החדשות המסעירות התפשטו כאש בשדה האינטרנט. הפוסט זכה לאלפי שיתופים, סוקר בתקשורת והוביל לתגובת שרשרת מדהימה: תוך מספר שבועות נרשמה עלייה דרסטית בצריכת שמן ההמפ בישראל, והמוצר שעד אז העלה אבק בנחת במעמקי החנויות האורגניות, פשוט אזל מהמדפים.

לאחר שהאבק שוב שקע מעט, חזרנו לבדוק: מהו אותו שמן המפ מסתורי ועד כמה הוא באמת יעיל בטיפול בפסוריאזיס?

שמן המפ: גם טעים, גם בריא וגם חוקי

ההמפ, או בעברית – קנבוס, הוא צמח ממשפחת הקנאביס. בדומה לקנאביס המוכר לכולנו, ההמפ מכיל כמות גדולה של CBD, הוא המרכיב שאחראי על הסגולות הרפואיות.

אז מה סוד הקסם שלו? מעבר לטעם האגוזי העדין והטעים, להמפ יש תכונות ייחודיות שהופכות אותו לבריא ומזין במיוחד. הוא עשיר בחלבונים איכותיים שתורמים למערכת העיכול (וגם הופכים אותו לתחליף בשר אולטימטיבי לצמחונים וטבעונים), ובחומצות שומן חיוניות המסייעות לתפקודם התקין של הלב והמוח. בנוסף, יש בו גם ברזל, ויטמין E, וגולת הכותרת – אומגה 3 ואומגה 6, המצויות בו בכמות וביחס שהופכים אותו למצרך נדיר באיכותו התזונתית. ניתן לצרוך את השמן בבליעה רגילה, וגם בסלט, בבישול ובאפייה (אך לא בטיגון). לא פלא שהשמן הזה הפך למרכיב נחשק במטבחי בריאות בכל העולם.והמיטיבות של הצמח; אך בניגוד לקנאביס, ההמפ מכיל כמות מזערית בלבד (פחות מ-0.5%) של THC, הוא החומר הפסיכואקטיבי שהכניס את הקנאביס לרשימת הסמים המסוכנים והלא חוקיים. צמח ההמפ עצמו נחשב ללא חוקי ונאסר על הגידול שלו בישראל (למרות מה שצוין לעיל), אך השמן המופק מזרעיו הותר בחוק בנוהל מיוחד, ולכן הוא נמכר בארץ – מייבוא בלבד.

האם שמן המפ באמת יכול להעלים פסוריאזיס?

ומהמטבח אל חדר האמבטיה: האם התכונות המזינות של שמן ההמפ יכולות להועיל גם בטיפול במחלות עור, ובפרט בפסוריאזיס? ובכן, אין ספק שלפחות ברמה הבסיסית, התשובה היא כן. שמן ההמפ מכיל מרכיב משמעותי של לחות, חומצות שומן מועילות, ומינרלים רבים – וביניהם אבץ, אשלגן, נתרן, זרחן ונחושת – התורמים להזנה של העור ומגבירים את קצב התחדשות התאים שלו וסילוק התאים המתים. בזכות תכונות אלו, שמן ההמפ משמש בייצור מוצרי טיפוח שונים כמו קרם לחות, שמפו, סבונים ועוד.

בנוסף לכך, ניתן למרוח אותו באופן ישיר על עור פגוע ועל ידי כך לעודד את התחדשות העור ולסייע בריפוי הנגע. הדבר נכון הן לגבי פסוריאזיס והן לגבי מחלות עור נוספות כמו סבוריאה ואטופיק דרמטיטיס (אסטמה של העור).

בעקבות הפרסומים ברשת ובהלת ההמפ שבאה בעקבותיהם, גולשים רבים שיתפו מחוויותיהם וסיפרו שאכן, השימוש בשמן במריחה ובבליעה הביא לשיפור דרמטי ואפילו להיעלמות של מחלות העור שלהם. גולשים אחרים דיווחו על שיפור לא משמעותי או על היעדר שינוי במצבם.

כך או כך, חשוב לזכור שפסוריאזיס ידועה כמחלה כרונית, שמתפרצת באופן תקופתי ונמצאת במצב "רדום" בתקופות אחרות, אך אינה נרפאת לחלוטין. ימים יגידו, אך נכון להיום, אין בידינו מספיק מידע קליני או מחקרי מבוסס כדי להסיק באופן חד משמעי שההמפ יכול לרפא פסוריאזיס לצמיתות, או אפילו לתקופת זמן משמעותית של חודשים ארוכים או שנים.

ומה יש לרפואה הסינית להגיד על זה?

פסוריאזיס היא מחלה אוטואימונית, כלומר מחלה שבה מערכת החיסון תוקפת את הגוף עצמו, ובמקרה זו גורמת לו לייצר תאי עור עודפים באזור מסוים, המצטברים וגורמים לדלקת. על פי הרפואה הסינית, יש צורך למצוא את המקור לחוסר האיזון שגרם להפרעה במערכת החיסון, המתבטאת בין היתר בנגעים בעור.

ניתן לשלב שימוש בשמן המפ במסגרת טיפול ברפואה סינית, כתוסף תזונה או כחלק ממשחה לטיפול חיצוני בעור. עם זאת, הטיפול יכלול כמובן מרכיבים חיוניים נוספים, כמו דיקור סיני שתפקידו לשחרר חסימות באזורים שמשפיעים על פעילות העור; התאמת צמחי מרפא סיניים שיסייעו בהזנת העור בלחות ובהקלה על הגרד והיובש; ושינוי תזונתי בהתאם לצרכים הייחודיים של המטופל/ת. לקריאה מורחבת על מחלת הפסוריאזיס הכנסו >>

יצירת
קשר

    השאירו פרטים

    ואחזור אליכם בהקדם

    03-5344006 לקביעת תור

      השאירו פרטים

      ואחזור אליכם בהקדם