- קשקשת היא הפרעה בתפקוד התקין של עור הקרקפת ולעיתים גם עור הפנים – לרוב באזורים שבהם יש לנו שיער פנים. בעוד שנשירת תאי עור מתים היא טבעית ונחוצה להתחדשות העור ולתפקוד התקין שלו, כאשר הנשירה הופכת משמעותית יותר – דהיינו כשכמות תאי העור הנושרים גדלה באופן משמעותי – התופעה הופכת למפגע אסתטי ובמקרים חמורים גם למפגע בריאותי של ממש.
- הרפואה הסינית יכולה להביא הקלה מהירה לסובלים מקשקשת. בנוסף, היא מציעה טיפול ארוך טווח שנועד להשיב את האיזון לגוף המטופל. הטיפול כולל צמחי מרפא, דיקור, משחות טבעיות ושינוי תזונתי. כל אלה נועדו לטפל בגורמים העמוקים להופעת הקשקשת וליצור בסיס טוב לקרקפת נקייה לאורך זמן.
בגוף האדם יש, בערך, 37 טריליון תאים – הרבה מאוד תאים. בכל רגע הגוף שלנו מתחדש: תאים מתים בכל רגע ותאים נולדים ומחליפים אותם. גם תאי העור שלנו אינם מאריכי חיים במיוחד. התאים המרכיבים את האפידרמיס – השכבה החיצונית של העור – חיים במשך שבועיים עד ארבעה שבועות בלבד. העור שלנו מתחדש ללא הרף – תאים חדשים נוצרים ותאים "זקנים" מתים ונושרים מהעור.
כל עוד התהליך מתרחש באופן תקין אנחנו לא ממש שמים לב אליו – מיליוני תאים נושרים מאיתנו כל יום, אבל לפעמים התהליך משתבש ופתאום אנחנו – ויותר גרוע, הסובבים אותנו – שמים לב לנשירת התאים הללו. כשזה קורה, אנחנו קוראים לזה קשקשים.
איך אפשר לטפל בקשקשים בשיער?
קיימות מספר דרכים טבעיות ברפואה הסינית לטיפול בקשקשים ובגורמים השונים להם.
בחלק מהמקרים ייעשה שימוש בתרופות או משחות המבוססות על צמחי מרפא ממסורת הרפואה הסינית. במקרים אחרים, כאשר הגורם מתאים, טיפול בדיקור סיני יכול להיות הפיתרון המתאים.
בנוסף, יחד עם הטיפולים האחרים, שינויים בתזונה מהווים מרכיב חשוב בטיפול: ייעוץ למטופל מאילו מאכלים עליו להימנע, והמלצה על מאכלים וכל משקאות שיכולים לסייע בטיפול בבעיה. הטיפול מותאם באופן אישי למטופל מצד אחד ולבעיה הבריאותית שיש לו מצד שני.
האם ניתן לשלב את הטיפול הטבעי בטיפול הרפואי המקובל?
הגישה הטיפולית של דוד פרלה היא שבמיוחד במקרים בעלי דרגת חומרה בינונית וקשה, מומלץ במידת הצורך לשלב את הטיפול הטבעי כטיפול תומך בטיפול הרפואי הקונבנציונלי המקובל.
שילוב זה יביא להשגת תוצאות מירביות להקלה מהירה במצב העור, להפחתה בצורך בתרופות עם תופעות לוואי, לזירוז בתהליך ההחלמה הטבעי של הגוף ויאפשר גם במחלות עור כרוניות עקשניות הפוגות ארוכות יותר ושיפור משמעותי באיכות חיי המטופל. דוד פרלה עובד בשיתוף פעולה עם רופאי עור רבים.
מהי קשקשת ולמה היא נוצרת?
קשקשת היא הפרעה בתפקוד התקין של עור הקרקפת ולעיתים גם עור הפנים – לרוב באזורים שבהם יש לנו שיער פנים. בעוד שנשירת תאי עור מתים היא טבעית ונחוצה להתחדשות העור ולתפקוד התקין שלו, כאשר הנשירה הופכת משמעותית יותר – דהיינו כשכמות תאי העור הנושרים גדלה באופן משמעותי – התופעה הופכת למפגע אסתטי ובמקרים חמורים גם למפגע בריאותי של ממש.
אצל הסובלים מקשקשת, תאי העור באזור הפגוע מזדקנים מהר מדי ומתים בקצב מהיר מדי. בנוסף, תאי עור מתים מתחברים זה לזה ויוצרים את מה שאנחנו מכנים קשקשים – הם בולטים לעין שלא כמו תאי עור בודדים שקשה יותר לראותם.
למרות שכמחצית מאוכלוסיית העולם סובלת מקשקשים בשיער, ללא קשר למין (אן כי גברים סובלים ממנה יותר מנשים, כנראה מסיבות הורמונאליות), גזע וגיאוגרפיה, הגורמים לתופעה עדיין אינם ברורים לחלוטין. ישנם מספר גורמים שעשויים להיות הסיבה להופעת הקשקשים בשיער; בחלק מהמקרים מספיק טיפול בשמפו ובמקרים אחרים נדרש טיפול משמעותי יותר.
מהם הגורמים הנפוצים להופעת קשקשים בקרקפת?
ישנם מספר גורמים סביבתיים או אישיים שעלולים לגרום להופעת קשקשים.
עור יבש – הסיבה הנפוצה ביותר להופעת קשקשים. אם זו הסיבה, הקשקשים יהיו קטנים ולא שומניים וניתן יהיה למצוא יובש במקומות אחרים בגוף כמו בזרועות וברגליים.
הפיתרון: הרשימה ארוכה – משתיית יותר מים, דרך שינוי תזונה, שימוש בחומרים טבעיים ועד שימוש בקרמים שונים, טבעיים ו/או רפואיים .
היגיינה – לפעמים, אם מתרחצים לעיתים לא מספיק שכיחות, יש הצטברות של תאי עור מתים בין השערות עד שהם מתחילים לנשור משם בכמויות גדולות.
הפיתרון: לרחוץ את הראש לעיתים יותר תכופות. להשתמש במוצרי היגיינה אישית מתאימים.
אלרגיה או רגישות אינדיבידואלית – העור נפגע כתוצאה משימוש בקרם פנים, משחה כלשהי או אפילו הסבון שבו משתמשים. תאי העור מגורים ויש מוות ונשירה מוגברת שלהם. העור יהיה אדום ולעיתים גם יופיע גירוד.
הפיתרון: להפסיק להשתמש במוצר המגרה את העור. לשנות את התזונה על מנת להפחית את הרגישות של הגוף לחומרים שונים.
פטריית מלסזיה – פטרייה שחיה על עור הקרקפת וניזונה מהחלב שבבלוטות החלב. הפטרייה מייצרת חומצת שומן שחודרת לעור הקרקפת. אנשים שסובלים מרגישות לחומצה זו מפתחים תגובה דלקתית. העור מגורה, יש ייצור מוגבר של תאי עור ותחלופה מהירה של תאים שמתבטאת בנשירה מוגברת של תאי עור.
הפיתרון: שימוש בשמפו מתאים שמסלק את הפטרייה. ישנם סוגים שונים של שמפו שמיועדים לטיפול בבעיה – הם נבדלים זה מזה בחומר הפעיל ובמרכיבים שמהם מכינים אותם. כמו כן, תזונה נכונה יכולה לסייע במניעת קשקשת שנגרמת מהפטרייה.
כדאי להיבדק: מתי קשקשים הם סימפטום למחלת עור?
במקרים אחרים, הופעת הקשקשים הינה תוצאה של מחלת עור כלשהי.
סבוריאה דרמטיטיס – דלקת עור כרונית שכיחה, בעיקר אצל גברים, ושמחמירה במזג אוויר קר. בגוף האדם ישנן בלוטות שמפרישות חֶלֶב – חומר שתפקידו לשמן את העור ולמנוע יובש ואף להרוג חיידקים. גורמים שונים עלולים לגרום לפעילות יתר של בלוטות אלה: סיבות גנטיות, בעיות הורמונאליות, גורמים סביבתיים, תזונה לא מתאימה, פטרייה, לחץ נפשי ועוד. הסימנים לסבוריאה הם עור אדמומי בעיקר בצידי האף, באזור הגבות, מאחורי האוזניים, בקרקפת, מעל עצם החזה, במפשעה ולעיתים גם בבתי השחי. קראו עוד על סבוריאה >>
פסוריאזיס (ספחת) – דלקת בעור שנגרמת כתוצאה מתפקוד לקוי של המערכת החיסונית. עקב סיבות שונות – גנטיות, הורמונאליות, סביבתיות – מערכת החיסון תוקפת את העור שאותו היא מזהה בטעות כגורם שתוקף את הגוף, ותאי העור מתחלפים במהירות. מחלת עור זו מתאפיינת בעור אדמומי ודלקתי והופעה של קשקשים לבנים. היא תוקפת בעיקר את האזורים שבהם יש קפלי עור – צוואר, ברכיים, מרפקים וכדומה – אך יכולה גם להופיע בקרקפת, בידיים, ברגליים ובמקומות אחרים בגוף. קראו עוד על פסוריאזיס >>
אקזמה – דלקת נפוצה בעור. ישנם סוגים שונים של גרב שנגרמים מסיבות שונות: מגע תכוף עם חומרי ניקוי, תגובה אלרגית לחומרים שונים, תפקוד לקוי של בלוטות החלב, חיידקים או פטריות. אקזמה מתאפיינת בגירוי, חטטים, פריחה ולפעמים גם הופעת שלפוחיות.
כאשר הגורם לקשקשים בשיער ובקרקפת הוא מחלת עור, חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע בדבר הטיפול המתאים למחלה.