- קרטוזיס פילאריס (Keratosis Pilaris) היא בעיית עור נפוצה ומוכרת, המתאפיינת בעור מחוספס ("עור ברווז") שעליו מופיעות גבשושיות קטנות.
- לא מדובר במחלה מסוכנת ובדרך כלל גם לא כואבת, ורוב הסבל הנגרם ממנה הוא בעיקר אסתטי. לכן היא גם לא מוגדרת כמחלה, אלא כתופעה או בעיה בעור.
- באמצעות טיפול טבעי בקרטוזיס פילאריס אשר מורכב ממשחות על בסיס צמחי מרפא ושינוי תזונתי, ניתן להגיע לשיפור משמעותי בתסמיני המחלה בתוך זמן קצר.
תמונות לפני ואחרי טיפול
לפני ואחרי 6 שבועות טיפול
לפני ואחרי 5 שבועות טיפול
מהי קרטוזיס פילאריס?
קטורזיס פילאריס (Keratosis Pilaris) היא בעיית עור שכיחה, לה נלווים כתמים בולטים על העור (גבשושיות, כאמור), כמעין פצעונים קטנים ובליטות. בליטות אלו הן למעשה תאי עור מתים, החוסמים את זקיקי השיער, לפעמים מופיעים בצבע אדמדם ולפעמים בצבע חום. לרוב יופיעו הבליטות על הזרועות, על הירכיים, על הלחיים או על הישבן (לעיתים בכמה מקומות במקביל), ולמרות שהן אינן מדבקות או מסוכנות עבור הסובלים מהן, הן עשויות לגרום לתחושת אי נוחות וגם לגירוד.
בעיית עור זו מופיעה לרוב במהלך חודשי החורף, אז העור שלנו נוטה להתייבש, והיא עלולה להחמיר גם במהלך תקופת ההיריון (נשים הריוניות רבות מתמודדות עם התופעה הזו לא אחת). אין תרופה למצב העור הבלתי מזיק הזה, אך יש כמה דרכים לטפל בו, למנוע אותו או להחמירו.
קטורזיס פילאריס יכולה להופיע בכל גיל, אך היא שכיחה יותר אצל ילדים צעירים. עם הזמן, עד גיל 30, הגבשושיות והבליטות מתבהרות באופן טבעי, אולם באמצעות פתרונות, המתבססים על תכשירים טבעיים והתנהלות אחרת, אפשר להתמודד עם כך בצורה הנכונה.
קרטוזיס פילאריס – תסמינים
התסמינים המוכרים הם:
- אדמומיות סביב אותן בליטות
- גרד
- עור יבש
- בליטות בצבעים שונים, בהתאם לגוון העור
מכיוון שאותן גבשושיות או בליטות בעור יופיעו בכל מקום על העור, שבו קיימים זקיקי שיער, הן לעולם לא יופיעו על כפות הידיים או על כפות הרגליים.
קרטוזיס פילאריס – גורמים
מדובר במצב עור שפיר, המופיע בשל הצטברות של קרטין, חלבון שיער, בנקבוביות. אצל הסובלים מקטורזיס פילאריס נסתמות הנקבוביות על ידי אותו קרטין, מה שגורם לחסימת פתחי זקיקי השיער. כתוצאה מכך נוצרת בליטה קטנה במקום שבו אמורה לצמוח שיערה, ואם מרימים את אותה הבליטה, אפשר להבחין בשיערה קטנה שצומחת למטה.
- הסיבה המדויקת להצטברות קרטין אינה ידועה, אך הרפואה כיום מאמינה שהיא עשויה להיות קשורה למחלות עור, כמו אטופיק דרמטיטיס ומחלות גנטיות שונות. התופעה נפוצה בעיקר בקרב ילדים או צעירים הסובלים מעור יבש, אקזמה של העור, קשקשת, השמנת יתר וגם כל אלה, הסובלים מעור רגיש.
- שינויים הורמונאליים גם הם עשויים להביא להתלקחות התופעה, ולכן היא נפוצה גם במהלך ההיריון ואצל בני נוער. לעיתים מתלווה תהליך דלקתי המתבטא באדמומיות באזורי הגבשושיות.
הטיפול הטבעי בקרטוזיס פילאריס – איך מטפלים בתופעה?
מטרת הטיפול הטבעי היא להחזיר את הגוף לאיזון ולחזק את תהליכי הריפוי שבו.
- לרוב, הטיפול יהיה מורכב ממשחות על בסיס צמחי מרפא לשימוש חיצוני, שילחלחו את העור ויזינו אותו. צד נוסף של הטיפול בשתיית צמחי מרפא בעלי השפעה מזינה וטובה לעור.
- שימוש באל-סבון יכול לסייע (בניגוד לסבון רגיל שעשוי לייבש את העור ולהחמיר את המצב) ומתן סבונים מיוחדים בעלי יכולת החלקה ונתינת לחות לעור, מריחת קרם לחות המכיל אוריאה (Urea), חומצה סליצילית או חומצות אלפא הידרוקסיות גם יכול להקל. שני מרכיבים אלה עוזרים לשחרר ולהסיר תאי עור מתים ולרכך עור יבש.
- לתזונה חשיבות רבה בטיפול בקרטוזיס פילאריס, ולצד המלצות תזונה ישקול המטפל להשלים את הטיפול עם תוספי תזונה ייעודיים. כמו כן יינתנו הנחיות לנטילת תוסף הפרוביוטיקה הייעודי שלנו – פרוביוטיקה 20/10.
- טיפול דיקור סיני מזרז אף הוא את ההחלמה, לדיקור השפעה אנטי דלקתית המפחיתה את האדמומיות באזורי הקרטוזיס ומחזירה את האיזון לגוף.
הטיפול הטבעי בקרטוזיס פילאריס אינו פולשני, ללא מעורבות תרופות והוא ירוק ונקי לחלוטין. בדרך כלל בתוך שלושה חודשי טיפול יורגש שיפור משמעותי. למידע נוסף אודות הטיפול בקרטוזיס פילאריס, פנו אלינו.
שאלות ותשובות נפוצות
-
קרטוזיס פילאריס מתבטאת בנגעים בעור – החל מנגעים בהירים שלעתים בקושי נראים אך מורגשים היטב במישוש, ועד גבשושיות או בליטות שבסיסם אדמדמם, המקנות לעור כולו גוון אדום. במקרים חמורים הגבשושיות יהפכו לדלקתיות, ואז תהפוך הקרטוזיס פילאריס לאקנה. מקרים לא מטופלים של קרטוזיס פילאריס עלולים להשאיר חותם על העור בדמות צלקת.
-
קרטוזיס פילאריס מתאפיינת ב"מרבדים" של נגעים, בדרך כלל בלחיים, בזרועות, בגב, בבטן, בגב ובעכוז.
-
קרטוזיס פילאריס נגרמת מהצטברות קרטין – חלבון המיוצר בעור ומשמש חומר בנייה לרקמות קרניות כמו שיער וציפורניים. הצטברות הקרטין סותמת את זקיקי השערות, וכאשר הסתימה של הקרטין מכסה מספר זקיקי שיער הסמוכים זה לזה, מתפתחת אותה גבשושית אופיינית.
לעתים השערה הכלואה נותרת מתחת לגבשושית, ולעתים מצליחה לבצבץ החוצה ולהמשיך לגדול כרגיל.
-
לא. קרטוזיס פילאריס היא מחלה תורשתית, אם כי לא כל מי שהוריו לקו בה בהכרח יפתח אותה גם כן. ישנן משפחות בהן היא נפוצה וישנן משפחות בהן היא אינה קיימת.
-
בפירוש לא, וכאמור רוב הפניות בשל המחלה הן מסיבות אסתטיות.