מחקר: האם פרוביוטיקה מסייעת בטיפול בפסוריאזיס?

דוד פרלה

חוקרים מאמינים שלפרוביוטיקה יש השפעה מרחיקת לכת על הדלקת הכרונית הנגרמת כתוצאה מפסוריאזיס עד כדי היכולת להרגיע את תסמיני המחלה ואף למנוע אותה.

מאמר זה יציג את העובדות שמאחורי טענה זו ויעסוק ביחסים שבין מערכת החיסון וטרליוני החיידקים שמאכלסים את הגוף האנושי.

מהי פרוביוטיקה?

פרוביוטיקה מורכבת מאורגניזמים חיים הנמצאים במזונות מסוימים. אכילת מזונות אלו מסייעת לגיוון החיידקים שבמעיים, מה שיכול להשפיע על התגובה הדלקתית של מערכת החיסון ולסייע לגוף לשלוט בדלקת באמצעות גירוי התאים ששולטים בה.

פרוביוטיקה מסייעת בשמירה על איזון נכון של חיידקים במעיים בכך שהיא עוזרת לחיידקים הטובים שבגוף שלנו לשגשג. חיידקים אלו תומכים במערכת החיסון והופכים אותה ליעילה יותר ובעזרת יעילות זו, היא פועלת היטב כנגד מחלות כרוניות, כמו פסוריאזיס.

מהי פסוריאזיס?

פסוריאזיס היא מחלה אוטו-אימונית, כלומר היא גורמת למערכת החיסון לתקוף בטעות תאי גוף בריאים. עוד על פסוריאזיס קראו כאן >>

מה הקשר בין חיידקי מעיים ופרוביוטיקה?

בגוף האנושי קיימים כ-100 טריליוני חיידקים, ושמם הכולל הוא 'המיקרוביוטה האנושית'. המונח 'המיקרוביום האנושי' מתייחס למטען הגנטי של חיידקים אלו.

המיקרוביוטה האנושית מגוונת מאוד ויש לה תפקיד מפתח בבריאות האדם, לדוגמה:

  • חיידקים אלו קובעים כיצד יילחם הגוף בחיידקים הפוגעים בו.
  • הם שולטים בתפקוד החיסוני ומעכלים מזון.
  • הם משפיעים על מצב הרוח שלנו.

בשנים האחרונות מצטברים מחקרים המצביעים על כך שחוסר איזון בחיידקי המעיים יכול להיות קשור להתפרצות פסוריאזיס ולמחלות דלקתיות נוספות.

מחקר משנת 2015 הוכיח שלחולי פסוריאזיס יש פחות גיוון במיקרוביוטה שבמעיים שלהם ביחס לאנשים שאינם חולים במחלה.

מחקר משנת 2018 מצא גיוון גדול יותר אך יציבות מופחתת במיקרוביום של העור בקרב חולי פסוריאזיס.

בהתחשב בתפקיד המרכזי שמשחקים החיידקים בבריאות האדם, אין זה מפתיע שחוסר איזון במיקרוביוטה יכול להוביל למחלות כמו: מעי רגיז, מחלות מעיים דלקתיות ואף השמנת יתר. כיוון שהמיקרוביום שונה מאדם לאדם, קשה לאבחן במדויק מהי ההפרעה באיזון הגורמת לפסוריאזיס.

האם פרוביוטיקה יכולה לשלוט בתסמיני פסוריאזיס?

על החוקרים עדיין מוטלת המשימה להבהיר את תפקידה של הפרוביוטיקה בריפוי פסוריאזיס. יחד עם זאת, מחקרים אחדים הציגו תוצאות מבטיחות:

מחקר מ-2018 בדק את ההשפעה של פרוביוטיקה על אקזמה בעכברים. החוקרים מצאו שחיידקים פרוביוטיים מסוימים מפחיתים ואף מונעים לחלוטין דלקות בעור, למשל Lactobacillus salivarius LA307 ו-Lactobacillus rhamnosus LA305.

מחקר נוסף, שנערך על עכברים, בדק את הקשר שבין פסוריאזיס והחיידק הפרוביוטי Lactobacillus pentosus GMNL-77. החוקרים מצאו שחיידק זה מנע דלקת בעור והפחית ביו-מרקרים של דלקת.

המחקרים שעוסקים בקשר שבין פרוביוטיקה ומחלות דלקתיות הם חדשים יחסית, ונכון להיום ה-FDA עדיין לא אישר פרוביוטיקה לטיפול בבעיות בריאות.

זו הסיבה שקיים צורך במחקרים נוספים שייבחנו את הבטיחות ואת היעילות של פרוביוטיקה. אצל אנשים בריאים הנוטלים פרוביוטיקה יש מעט תופעות לוואי, אם בכלל, אך אנשים בעלי מערכת חיסון חלשה עלולים לסבול מסיבוכים ואף לזיהום מערכתי, כתוצאה מנטילת פרוביוטיקה.

איך להוסיף פרוביוטיקה לתזונה?

ניתן להוסיף חיידקים מועילים לתזונה על ידי אכילת מזונות עשירים בפרוביוטיקה:

  • יוגורט.
  • קפיר (משקה חלבי מותסס).
  • קומבוצ'ה (תה מותסס העשוי מחיידקים ומשמרים).
  • גבינות מותססות.
  • מלפפונים חמוצים וירקות מותססים כמו קימצ'י וכרוב כבוש.
  • מיסו (ממרח יפני העשוי מפולי סויה מותססים).
  • אפשר גם ליטול תוספי פרוביוטיקה, לאחר התייעצות עם רופא.

טיפול בפסוריאזיס

על אף שהקהילה המדעית מאמינה בחשיבות הפרוביוטיקה לבריאות, הרופאים עדיין לא ממליצים עליה כתחליף לתרופות ולטיפולים שהוכחו כיעילים לטיפול בפסוריאזיס.

הטיפולים הקלאסיים בפסוריאזיס מגוונים ומשתנים בהתאם לאדם, לחומרת ומיקום הפצעים בעור ולאופן שבו הוא מגיב לטיפול.

טיפולים למצבים קלים עד בינוניים כוללים: משחות מקומיות – חלקן מכילות סטרואידים, חלקן מכילות ויטמין A ובחלקן יש אנאלוגים של ויטמין D, חומצה סליצית או פחם.

טיפולים במצבים חמורים יותר כוללים תרופות סטרואידים כלל מערכתיים וטיפולים לדיכוי מערכת החיסון. תרופות ביולוגיות, פוטותרפיה ולייזר הם טיפולים משלימים לטיפולים האחרים.

חולי פסוריאזיס צריכים לזהות מה הטריגר שגורם אצלם להתפרצות או החרפה במצב המחלה. טריגרים נפוצים הם מתח, עישון, זיהום, תרופות מסוימות כמו חוסמי בטא, מזונות מסוימים (במיוחד גלוטן, מוצרים חלב ופירות הדר), מצג אוויר קר או יבש.

טיפול טבעי בפסוריאזיס

הרפואה הסינית מציעה טיפול טבעי בפסוריאזיס בשילוב עם הטיפול הקונבנציונאלי. הטיפול מחזיר את הגוף לאיזון, משפר את מצב העור, מעלים את היובש ואת הפצעים ומפסיק את הגרד.

הטיפול מתבצע לאחר אבחון מעמיק, וכולל דיקור סיני (אקופונקטורה), צמחי מרפא מותאמים אישית, משחות טבעיות ובמקרים מסוימים גם תוספי תזונה ושינוי תזונתי.

לסיכום

לסך כל החיידקים בגוף האדם, המיקרוביוטה, יש תפקיד מכריע בבריאות האדם. הם מסייעים בוויסות התגובות החיסוניות, בעיכול מזון ובספיגת הנוטריינטים ממנו והם אפילו משפיעים על מצב הרוח.

חוקרים מעלים את האפשרות שפרוביוטיקה יכולה להקל על תסמיני פסוריאזיס. על כל פנים, פרוביוטיקה עדיין לא מובנת לחלוטין ומחקרים נוספים דרושים כדי לקבוע את היעילות והסיכון הכרוכים בנטילת פרוביוטיקה.

המיקרוביום של כל אדם ייחודי לו ולכן ייתכן שכל אחד זקוק להרכב פרוביוטיקה שונה כדי לסייע לו להחלים. לכן, התייעצו עם הרופא או מטפל מוסמך לפני נטילת פרוביוטיקה.

יצירת
קשר

    השאירו פרטים

    ואחזור אליכם בהקדם

    03-5344006 לקביעת תור

      השאירו פרטים

      ואחזור אליכם בהקדם