- פסוריאזיס בקרקפת (ובעברית – ספחת) היא מחלת עור נפוצה, הפוגעת ב-2 עד 4 אחוזים מהאוכלוסייה. מדובר במחלה דלקתית כרונית, הפוגעת בעיקר בעור.
- לרוב פסוריאזיס מתבטאת בקשקשים לבנים על פני משטחים אדמדמים. כשמופיעה על הראש, יכולה מחלת הפסוריאזיס לכסות את כל הקרקפת ואף להתפשט לעורף, למצח ומאחורי האוזניים, ולגרום לגירוד רב ולאי נעימות.
- הטיפול הטבעי בפסוריאזיס בקרקפת, ללא סיכונים, נועד להשיב את האיזון לגוף ולנפש בכלל, ולמערכת החיסון והעור הנגוע בפרט.
- הטיפול הטבעי עשוי לקחת מספר שבועות, אך בשונה מטיפולים אחרים הוא:
- בטוח לגמרי
- ללא תופעות לוואי
- מזהה את המקור לחוסר האיזון שגרם להתפרצות המחלה – ועקירתו מן השורש.

לפני ואחרי חודשיים טיפול

לפני ואחרי חודש וחצי טיפול
תסמינים של פסוריאזיס בקרקפת
- קשקשים לבנים על פני משטחים אדמדמים
- תחושת גירוד מוגברת
- צריבה
- אי נעימות
- פסוריאזיס בקרקפת עשוי להתפשט לכל הראש ואפילו לעורף למצח ומאחורי האוזניים
הגורמים למחלה
כמחצית מחולי הפסוריאזיס סובלים מהופעת המחלה על הקרקפת. למעשה, פסוריאזיס נגרמת עקב התחלקות מהירה מדי של תאים, כלומר מדובר בחלק מההתחדשות הטבעית של הגוף. אלא שבעת מחלה, קצב התחלקות תאי העור מגיע עד לפי 1,000 ממהירות ההתחלקות של עור בריא. התאים מצטברים זה על גבי זה – וככה נוצרים אותם משטחים וקשקשים אמורים.
לא ברור מה גורם להתחלקות תאים זו, ולאחרונה סוברים חוקרים כי מדובר במחלה שמקורה במערכת החיסון. כמו כן נפוץ לראות רקע גנטי למחלה, וכן היא מתאפיינת בגלים של התקפים ותקופות רגיעה. למרות שהמחלה נמצאת בגוף ברמה הגנטית, ניתן לטפל ולהביא לתקופות ארוכות של רגיעה ושיפור ניכר במצב העור ובאיכות החיים.
יש לעשות אבחנה מבדלת חשובה בין מאפייני הפסוריאזיס לבין סבוריאה חמורה של הקרקפת, שפעמים רבות נראית דומה במראה.
איך מאבחנים פסוריאזיס בקרקפת?
אבחון פסוריאזיס בקרקפת יתבצע לרוב על ידי רופא עור; האחרון יתבסס על בדיקה פיזית, ההיסטוריה הרפואית של המטופל ובדיקות מעבדה נוספות. מכיוון שפסוריאזיס בקרקפת עלול להיראות דומה למחלות עור אחרות כדוגמת סבוריאה דרמטיטיס או פטרת הקרקפת, ישנו צורך באבחון מדויק על מנת להבטיח טיפול מתאים.
במסגרת הליך האבחון, הרופא יבחן את הקרקפת ויחפש סימנים אופייניים לפסוריאזיס כדוגמת קשקשת עבה בצבע לבן-כסוף, אדמומיות, עור מגורה ולעיתים גם פצעים מדממים אשר נגרמים כתוצאה מגירוד. בנוסף, הרופא יבדוק האם ישנם נגעים דומים במקומות אחרים בגוף, כמו במרפקים, בברכיים או בגב; זאת מאחר שפסוריאזיס, במקרים רבים, אינו מוגבל לקרקפת בלבד. כאשר האבחנה איננה חד משמעית, הרופא עשוי לבצע ביופסיה – דגימה קטנה של עור מקרקפת המטופל אשר תישלח לבדיקת מעבדה על מנת לשלול מחלות עור אחרות.
בנוסף לבדיקה הפיזית, הרופא יברר האם קיימים גורמי סיכון כדוגמת היסטוריה משפחתית של פסוריאזיס, מתח נפשי מוגבר, שימוש בתרופות מסוימות או גורמים סביבתיים אשר עלולים להשפיע על הופעת התסמינים.
באופן טבעי, אבחון מדויק מהווה שלב קריטי לטיפול יעיל ומותאם אישי בפסוריאזיס; כזה אשר עשוי לסייע בהפחתת התסמינים ולהביא לשיפור איכות חיי המטופל.
כמה זמן נמשכים תסמיני פסוריאזיס בקרקפת?
ככלל, ובדומה לתחלואות בריאותיות נוספות, משך הזמן בו נמשכים תסמיני הפסוריאזיס בקרקפת עשוי להשתנות מאדם לאדם, ותלוי בגורמים שונים כדוגמת חומרת הפסוריאזיס, תגובת גופו של המטופל לטיפולים השונים, אורח חיי המטופל ולחציו הנפשיים.
על פי רוב, התלקחותו של פסוריאזיס בקרקפת עשויה להימשך בין מספר שבועות למספר חודשים, שלאחריהם המחלה עשויה להיכנס לתקופת הפוגה בה התסמינים השונים פוחתים או נעלמים לחלוטין. עם זאת, אצל אנשים מסוימים המחלה עלולה להופיע באופן כרוני, וללא כל הפוגות משמעותיות. תופעה זו מתבטאת בייתר שאת לאלו אשר אינם נוקטים בטיפול הולם.
באשר למשך התקפי המחלה, משך ההתקפים מושפע באופן ישיר גם מהשימוש בתכשירים רפואיים ובהתאם לשינויים באורח חייו של המטופל. כך, טיפולים כמו שמפו רפואי, משחות סטרואידיות או טיפול ברפואה הסינית עשויים לקצר את תקופת ההתפרצות ולהפחית את עוצמתם של הסימפטומים השונים. מעבר לכך, הימנעות מטריגרים כדוגמת סטרס, תזונה בלתי מאוזנת או שימוש במוצרי שיער מגרים עשויה לסייע גם היא במניעת הישנותם של התקפי המחלה.
חשוב לזכור – פסוריאזיס הינה מחלה המאופיינת באופי בלתי צפוי. על כן, משך ההתלקחות עשויה להשתנות מאדם לאדם. לכן, מעקב רפואי ושמירה על שגרת טיפוח מתאימה עשויים לשפר את איכות החיים ולהפחית את משך וחומרת התסמינים.
מהם גורמי הסיכון לפסוריאזיס?
הרפואה הסינית רואה בפסוריאזיס בקרקפת ביטוי לחוסר איזון בגוף. לרוב, חוסר איזון זה נובע מהצטברות של חום, לחות ורעלים בדם. על כן, קיימים מספר גורמי סיכון עיקריים להתפרצותה של המחלה ולהחמרתה:
- חום ולחות פנימיים – הצטברות של חום עודף בגוף, בעיקר בכבד ובטחול, עלולה לגרום לדלקתיות בעור ולהופעתם של קשקשים ואדמומיות בקרקפת.
- חולשה במערכת העיכול – לפי הרפואה הסינית, מערכת העיכול היא האחראית על עיבודם של נוזלים ומזונות. כאשר ישנה חולשה בטחול או בקיבה, עלולה להיגרם הצטברות לחות אשר עשויה להתבטא במחלות עור כדוגמת פסוריאזיס.
- סטגנציה של צ'י ודם – חסימות בזרימת האנרגיה או הדם בגוף עלולות לגרום להתפרצויות פסוריאזיס, במיוחד באזורים רגישים כמו הקרקפת. על פי רוב, עניין זה קשור ללחץ נפשי או לתזונה לקויה.
- תזונה בלתי מאוזנת – צריכה מוגברת של מזונות מחממים כמו בשר אדום, אוכל חריף ואלכוהול עלולה להחמיר את מצבו של העור ולגרום להתפרצות תסמיני הפסוריאזיס.
- לחץ נפשי ורגשי – על פי הרפואה הסינית ישנו קשר ישיר בין לחת נפשי לתקיעות אנרגיית הכבד, עניין אשר עלול לגרום להחמרת תסמיני הפסוריאזיס ולהגביר את הגרד והקשקשת בקרקפת.
- חולשת כליות – מתוקף תפקיד הכליות כאלו אשר אמונות על ויסות הלחות והחום בגוף, עם קיומה של חולשה בכליות ייתכן חוסר איזון אשר עלול להוביל להחמרת מחלות עור כרוניות.
מה הטיפול הקונבנציונאלי בפסוריאזיס בקרקפת?
המטרה של הטיפול בפסוריאזיס היא להחזיר את הלחות לאזור הנגוע. הטיפול יתחיל בבית, עם מוצרים ייעודיים כמו שמפו, משחות, תמיסות ועוד מוצרים אותם רוכשים בבית מרקחת ומטפלים בבית. יש להקפיד על מגע טוב בין חומר הטיפול לעור הקרקפת, ולהחדירו היטב בין השערות עד לעור. לכן חשוב להקפיד שהמוצר אותו קניתם יהיה נוזלי דיו כדי שתוכלו להגיע עימו לעור הקרקפת. מוצר בעל מרקם נוקשה מדי יישאר ברובו על השיער ולא יגיע לעור הקרקפת.
- שמפו בעל חלקיקי זפת (Coal tar) – אחד המוצרים הראשונים לטיפול הוא שמפו בעל חלקיקי זפת המפרק את הקשקשים. יש להקפיד לתת לחומר הפעיל "זמן עבודה", ולא לשטוף מיד לאחר החפיפה. יש לשים לב שזפת בשימוש באחוזים גבוהים יכול לסרטן, ולכן חשוב לקבל את התכשיר מרופא עור.
- חומצה סליצאלית – כמו כן, ניתן להשתמש במשחה של חומצה סליצלית (3%), המפרקת ומקלפת את הקשקשים. החומצה נקראת על שם החומר סליצין, הנמצא בקליפת עץ הערבה (בלטינית – SALIX) ומוכר מזה אלפי שנים כמשכך כאבים. התרופה אינה מומלצת לשימוש לנשים הרות או מניקות. באחוזים גבוהים מתכשירי השמפו לפסוריאזיס של הקרקפת (וגם לסבוריאה) נמצא מרכיב זה.
- תכשירים על בסיס קורטיקוסטרואידים – קורטיקוסטרואידים הם ממשפחת הסטרואידים ונחשבים טיפול יעיל נגד פסוריאזיס. הם בעלי תכונות אנטי דלקתיות ומדכאים התרבות של תאים, ולכן נחשבים גם כמדכאים של מערכת החיסון ולאורך זמן אינם מומלצים. ניתן למצוא משחות בדרגות ריכוז שונות, כך שאם הטיפול בו התחלתם אינו יעיל, ניתן לשקול לעבור לריכוז גבוה יותר, תוך התייעצות עם רופא עור.
- טיפול בקרינת אור (פוטותרפיה) – הכוונה לטיפול בקרינה אולטרה-סגולית ממוקדת. ישנם מעין "מסרקים" הפולטים את הקרינה ומיועדים לטיפול ביתי, אולם חשוב להכיר היטב את אזהרות השימוש בהם. חשיפה לא מבוקרת לקרניים קצרות וחזקות אלו עלולות לגרום לכוויות בעור הקרקפת, ואף לעודד סרטן העור.
אפשר גם אחרת: טיפול טבעי בפסוריאזיס בקרקפת
לצד הטיפולים האמורים, ניתן להעניק לקרקפת טיפול טבעי, ללא סיכונים וללא שינון הוראות בטיחות. לפי הרפואה הסינית, יש להשיב את האיזון לגוף ולנפש בכלל, ולמערכת החיסון והעור הנגוע בפרט. מטפל ברפואה סינית יבדוק האם חווה המטופל אירוע נפשי קשה בשבועות שלפני התפרצות המחלה, וידוע כי כ-40% מחולי הפסוריאזיס השיבו בחיוב על בדיקה זו.
כמו כן ייתכן תפקוד לא תקין של הכבד, אשר יתבטא בהתפרצות המחלה; בעיית מעיים או עיכול לא טוב; חסר תזונתי – בקרב חולי פסוריאזיס נמצאו רמות נמוכות של ויטמין A ואבץ, ועוד.
4 היסודות של טיפול טבעי בפסוריאזיס בקרקפת
האם ניתן לשלב את הטיפול הטבעי בטיפול הרפואי המקובל?
הגישה הטיפולית של דוד פרלה היא שבמיוחד במקרים בעלי דרגת חומרה בינונית וקשה, מומלץ במידת הצורך לשלב את הטיפול הטבעי כטיפול תומך בטיפול הרפואי הקונבנציונלי המקובל. שילוב זה יביא להשגת תוצאות מירביות להקלה מהירה במצב העור, להפחתה בצורך בתרופות עם תופעות לוואי, לזירוז בתהליך ההחלמה הטבעי של הגוף ויאפשר גם במחלות עור כרוניות עקשניות הפוגות ארוכות יותר ושיפור משמעותי באיכות חיי המטופל. דוד פרלה עובד בשיתוף פעולה עם רופאי עור רבים.
הטיפול הטבעי בפסוריאזיס עשוי לקחת מספר שבועות, אך הוא בטוח לגמרי, ללא תופעות לוואי, תוך זיהוי המקור לחוסר האיזון שגרם להתפרצות המחלה – ועקירתו מן השורש.
האם עלולים להיות סיבוכים לפסוריאזיס בקרקפת?
פסוריאזיס בקרקפת איננו בעיית עור מקומית גרידא, אלא מהווה ביטוי לחוסר איזון פנימי בגוף המטופל. כאשר חוסר האיזון נמשך ללא טיפול מתאים, הדבר עלול להוביל לסיבוכים אשר ישפיעו הן על הקרקפת והן על מערכות הגוף הפנימיות. להלן מספר סיבוכים אפשריים כתוצאה מפסוריאזיס בקרקפת:
- החמרת הדלקתיות והתפשטות הפסוריאזיס למחוזות נוספים – היעדר טיפול בשורש בעיית הפסוריאזיס, כמו חום או לחות פנימיים כאמור, עלול לגרום להתפשטותו של הפסוריאזיס ברחבי הגוף, מאזורים מקומיים בקרקפת לחלקי הגוף האחרים כדוגמת הפנים, הצוואר והגפיים.
- גרד מוגבר ופצעים הנגרמים כתוצאה מחוסר איזון באנרגיית הכבד – עקב אחריותו של הכבד על זרימת הצ'י, כאשר ישנה תקיעות בכבד, הדבר עלול להוביל לגרד אינטנסיבי, פצעים וזיהומים הנובעים מגירוד מתמשך של הקרקפת.
- נשירת שיער והיחלשות זקיקיו – סטגנציה של הדם בקרקפת כאמור עלולה לגרום לאי אספקת חומרים מזינים לשורשי השיער; עניין אשר עלול להוביל לנשירה מוגברת ולשיער חלש ודליל.
- פגיעה באיזון הכליות והתייבשות הקרקפת – כמי שאחראיות ברפואה הסינית על בריאות העור והשיער, חולשה אנרגטית בכליות עלולה להוביל ליובש קיצוני של הקרקפת, תחושת מתיחות ואובדן לחותו הטבעית של העור.
- השפעות רגשיות ונפשיות – על פי הרפואה הסינית, הגוף והנפש קשורים בטבורם. על כן, סטרס, חרדה וחוסר איזון באנרגיית הלב או הכבד עלולים להחמיר את הפסוריאזיס ולהוביל לתחושת עייפות, דיכאון ופגיעה באיכות החיים.
עקב האמור, הרפואה הסינית מציעה טיפול הוליסטי אשר מטרתו איננה הקלה על התסמינים החיצוניים בלבד, אלא גם להביא לאיזון מערכות הגוף הפנימיות. לפיכך, שילוב טכניקות מרפא כדוגמת דיקור, תזונה מותאמת, צמחי מרפא או שיטות הרפיה עשוי למנוע את החמרתה של המחלה ולסייע בשמירה על קרקפת בריאה יותר.
האם פסוריאזיס הינה מחלה מידבקת?
ראשית כל, פסוריאזיס בקרקפת, בדומה לכל צורה אחרת של המחלה, איננה מהווה מחלה מידבקת. למעשה, מדובר במחלת עור כרונית אוטואימונית במסגרתה מערכת החיסון תוקפת את תאי העור הבריאים בשוגג, מה שגורם לייצור תאים מואץ וליצירתה של הקשקשת, אדמומיות וגרד.
מאחר שמדובר בתופעה פנימית ולא בזיהום חיידקי, ויראלי או פטרייתי, אין סכנה של העברת המחלה במגע פיזי, בשימוש משותף בחפצים או דרך האוויר.
על אף שפסוריאזיס איננה מחלה מדבקת, אנשים רבים עדיין נתקלים בסטיגמות חברתיות עקב תסמיני המחלה. כך, חוסר המודעות לנושא לעיתים מוביל לחשש בלתי מבוסס מפני מגע עם אנשים אשר סובלים מהמחלה. חשוב להדגיש כי אין שום מניעה לקיים אינטראקציות יומיות רגילות עם חולי פסוריאזיס – בין אם לחיצות ידיים, שימוש משותף במסרקים או חבישת כובעים משותפת.
הבנת אופייה הבלתי מידבק את המחלה הינה קריטית להפחתת הסטיגמה המלווה לה, ולמתן תמיכה לסובלים ממנה. באמצעות מודעות ציבורית גבוהה יותר, ניתן לשפר את איכות חייהם של אנשים אשר סובלים מפסוריאזיס, ובכך לאפשר להם להרגיש נוחות וביטחון בסביבתם החברתית.
5 טיפים לטיפול ראשוני בפסוריאזיס בקרקפת שניתן לעשות בבית
- היגיינה אישית – במידה ואתם רואים סממנים של פסוריאזיס בקרקפת חשוב שבעתיים לשמור על היגיינת הראש .
- שמן קוקוס – מריחת שמן קוקוס מסייעת בהרגעת העור ומניעת הקשקשים.
- מברשת עדינה – הימנעו ממברשות ומסרקים אגרסיביים והקפידו על שימוש במברשת שיער עדינה.
- הימנעו מהתזת בושם ודומיו – מומלץ להימנע ממגע של תכשירים קוסמטיים שמכילים אלכוהול ובעור הקרקפת שנגוע בפסוריאזיס.
- תרפו – הקשר בין בריאות הנפש לבריאות הגוף ובפרט למחלות עור קיים ולכן מומלץ להוריד מתח בין אם זה באמצעות יוגה, מדיטציה, האזנה למוזיקה קלאסית או כל גבר אחר שמרגיע אתכם.
כותב המאמר דוד פרלה, מומחה לטיפול טבעי במחלות עור, בעל תעודות הסמכה בינלאומיות וניסיון של 30 שנות טיפול במרפאתו ברפואה סינית במחלות עור במבוגרים וילדים.