פסוריאזיס מדבק? עובדות על המחלה

דוד פרלה

מה זה פסוריאזיס?

פסוריאזיס היא מחלת עור כרונית, המתבטאת בנגעים קשים על גבי העור ותוקפת בין 2% ל-3% פרטים מן האוכלוסייה. למחלה יש רקע גנטי מובהק, אך ההתפרצות שלה עשויה להיות מושפעת גם מגורמים אחרים.

המחלה מאופיינת בשכבות יבשות ואדומות של עור וקשקשים לבנים כסופים. הנגעים עשויים להופיע במספר מקומות בגוף, בין היתר באזור הקרקפת, מרפקים, חזה, גב, בטן, ברכיים, איבר המין ואפילו בציפורניים. נגעים רבים נסדקים וגורמים לדימום.

רבים מהחולים חשים גירודים חזקים או תחושה של צריבה במקומות הנגועים. למרבה הצער, מלבד התחושות הלא נוחות, לחלק מהחולים במחלה יש נטייה לעודף משקל, למחלות עורקים ואפילו לסכרת. גם כאבים נלווים כגון: דלקות פרקים או נוקשות הם סימפטומים משניים נפוצים.

מכיוון שמדובר במחלה כרונית שפעמים רבות נגרמת על רקע גנטי, לא ניתן לרפא אותה לחלוטין, אך מי שסובל ממנה בדרך כלל, חווה מהלך גלי של תקופות שבהן המחלה באה לידי ביטוי באופן קשה יותר ותקופות עם הקלה בתסמיני המחלה.

סוגים שונים של מחלת הפסוריאזיס

קיימת חלוקה למספר סוגים שונים של המחלה על פי אזור ההדבקה, האוכלוסייה המודבקת והגורמים הנפוצים להופעתה. לדוגמה, פסוריאזיס טיפתית ("גוטטה") מופיעה אצל ילדים ומאופיינת בנקודות אודם קטנות, לרוב לאחר זיהום קשה כמו דלקת גרון.

בנוסף, ישנם סוגים המאופיינים בהדבקה באזורים ייחודים. לדוגמה, בפסוריאזיס הפוכה (אינברסה), הנגעים מופיעים בקפלים פנימיים כמו בית השחי, המפשעה והטבור.

חשוב לציין גם כי צורות מסוימות של פסוריאזיס כמו פסוריאזיס ארטריטיס לדוגמה, הן חמורות במיוחד ויכולות לגרום למומים קבועים אם לא מטפלים בהן

מה הגורמים למחלה?

ישנן מספר תיאוריות המנסות להסביר מהו מקור המחלה: נטייה גנטית, טראומה ולחץ נפשי, עישון, חתכים, דלקת גרון שמקורה בסטרפטוקוקוס ותרופות כגון: ליתיום או חוסמי בטא. חולים רבים מזהים שהיא מתפשטת לאזור מסוים לאחר שאותו אזור נפגע מחבלה או שריטה חיצוניים.

מכיוון שכרגע אין לשאלת גורם המחלה המרכזי תשובה חד משמעית, הדעה הרווחת בקרב החוקרים היא שמדובר במחלה לה קיימים מספר גורמים שונים הצריכים להתקיים יחדיו על מנת שהמחלה תתפרץ. בנוסף, לא נראה שהגורם הגנטי לבדו מספיק, ואחד מהטריגרים שהוזכרו למעלה הוא למעשה זה שמעורר את המחלה.

אבחון

מכיוון שהסימנים למחלה ברורים וקל להבחין בינם לבין סימפטומים של מחלות עור אחרות, רופא עור בדרך כלל יוכל לזהות אותה מבלי להשתמש במכשור מיוחד. עם זאת, במקרים בהם לא ברור אם מדובר בפסוריאזיס או מחלת עור אחרת, יש לבצע ביופסה: תהליך שבו דוגמים פיסה מן העור ומעבירים אותה לבדיקה מיקרוסקופית המתבצעת על ידי פתולוג.

האם פסוריאזיס מדבק?

בכל אופן בפסוריאזיס לא מעורב גורם חיצוני כגון פתוגן אשר מסוגל להעביר אותה לאדם אחר, מכאן אפשר להבין שפסוריאזיס היא אינה מחלה מדבקת ולמעשה אין מניעה להיות במגע עם הנגעים או להשתמש באותם סדינים וכלי רחצה.

כיצד מערכת החיסון קשורה?

מקור המחלה הוא אוטואימוני- במערכת החיסון, כאשר תאים שנועדו להגן על הגוף תוקפים את הגוף ויוצרים דלקת על גבי העור. הדלקת מביאה לייצור של תאי קשקש חדשים בקצב מהיר עוד לפני שהישנים נשרו, וכך הם מצטברים וגורמים לנגעים האופייניים למחלה.

האם ניתן לטפל במחלה?

בהחלט. למרות שלא ניתן לרפא את המחלה לחלוטין, יש לא מעט טיפולים שיכולים לסייע בטיפול בנגעים ולהפחית את הדלקת. שיטות טיפול אלטרנטיביות הניתנות אחרי אבחון של מטפל מוסמך כגון: דיקור סיני, צמחי מרפא סינים לשתייה בעלי פעילות אנטי דלקתית מורידת יובש מהעור ומקלה על גרד ומשחות על בסיס טבעי המתבססות על צמחי מרפא, נמצאו כמסייעות מאוד בטיפול במחלה. גם שינויים במשטר התזונה או נטילת תוספי מזון מסוימים עשויים לעזור.

בנוסף, אחד מהטיפולים היותר אפקטיביים הוא חשיפה לקרינה בעוצמה נמוכה בשעות הבטוחות יותר (עד הצהריים ואחר הצהריים). כאן יש לחולים הישראלים פתרון מאוד נוח של שהייה באזור היום המלח. חולים רבים וביניהם ילדים, לא מודעים לכך שהם יכולים לקבל החזר מן המדינה לתקופה של עד כחודש על הוצאות שהייה ואירוח.

ישנם גם טיפולים רפואיים שאינם דורשים חשיפה ישירה לאור שמש. לדוגמה, מריחת תכשירים הכוללים ריכוז גבוה של ויטמין D3 וגזרותיו. ניתן גם להשתמש בסטרואידים, אך יש לעשות זאת במתינות תוך פיקוח של רופא העור על מנת להימנע מתופעות הלוואי.

יצירת
קשר

    השאירו פרטים

    ואחזור אליכם בהקדם

    03-5344006 לקביעת תור

      השאירו פרטים

      ואחזור אליכם בהקדם