- פסוריאזיס היא מחלה אוטו-אימונית המופיעה על העור בקשת רחבה של צורות.
- אין ספק כי הנפוצה ביותר מביניהן היא פסוריאזיס וולגריס (Vulgaris Psoriasis), המוכרת גם בשם "פלאק פסוריאזיס" (Plaque Psoriasis), וההערכות הן כי 80% עד 90% מכלל מקרי הפסוריאזיס הן מסוג זה.
- באמצעות טיפול טבעי בדיקור ובצמחי מרפא, בשילוב שינוי תזונתי, ניתן להקל על תסמיני המחלה באופן יעיל.
איך מטפלים בפסוריאזיס וולגריס?
פסוריאזיס אינה ניתנת לריפוי והטיפול מתמקד בהקלה על התסמינים. הטיפול המערבי כולל תכשירים וטיפולים רבים, ביניהם משחות רטינואידים על בסיס רטינול (ויטמין A), משחות על בסיס סטרואידים, טיפול בקרינת אור (פוטותרפיה) ובקרינה אולטרה-סגולית (UVA) וכן טיפולים בים המלח.
הטיפול הטבעי בפסוריאזיס וולגריס
לפי הרפואה הסינית, בפסוריאזיס קיים תהליך דלקתי המתבטא בחום ורעילות שעולים לעור. חום זה יכול להיווצר מתזונה לא נכונה ומצבי מתח ולחץ מתמשכים.
לדוד פרלה ניסיון עשיר בטיפול בפסוריאזיס וולגריס, על שלל תסמיניה. לפרטים נוספים פנו אלינו.
שאלות ותשובות נפוצות
-
התסמינים העיקריים של המחלה הם עור עבה ועליו קשקשים כסופים באזורים שונים של הגוף, לעתים מלווים בגירוד ובכאבים.
התגובה הדלקתית בעור גורמת לצמיחה מואצת של תאי העור העליונים (אפידרמיס). אם במצב רגיל תאי העור מתחלפים בכל 30 ימים, במהלך מחלת פסוריאזיס התחלופה מהירה בהרבה, בכל 3 ימים. העור המת מצטבר ובשילוב הפרשת קרטין (חלבון המיוצר בעור) תאי העור נדבקים והופכים לקשקשים.
על העור עלולים להתפתח גם נגעים אדומים או סגולים שגורמים לכאבים ולגירוד, בנוסף לפגיעה האסתטית. העור נהיה יבש ונוקשה ולעתים עלול להיסדק ולהישבר. מעבר לגירוד ולתחושה הלא נעימה, בין 10% ל-30% מהחולים ייאלצו להתמודד גם עם כאבי פרקים בעקבות דלקת מפרקים פסוריאטית שעלולה להתפתח במקביל למחלה הראשית.
איזה חלקי גוף נפגעים?
מקומות "חבויים" ועם קפלי עור, כמו ברכיים, מרפקים וציפורניים הם הנפוצים, אבל המחלה יכולה להופיע גם בקרקפת, בבטן, בגב, בזרועות ובאיברים נוספים.
-
הגורמים למחלה
בדומה לסוגי הפסוריאזיס האחרים, וכמו מחלות אוטו-אימוניות אחרות, גם הגורם לפסוריאזיס וולגאריס אינו ברור לחלוטין. מהלך המחלה בגוף ידוע ומוכר לחוקרים, אך לא ברור מה מביא אותו לפעול בגוף האדם ולגרום למחלה.
ידוע כי פסוריאזיס היא מחלה מולטי-פקטוריאלית, כלומר מחלה בה נדרשים להתקיים מספר גורמים כדי להביא להתפרצותה. להלן הגורמים המשמעותיים ביותר העלולים לגרום לפסוריאזיס בכלל, וכמובן לפסוריאזיס וולגאריס.
גנטיקה – פגם גנטי הוא הגורם המשמעותי ביותר ובעל הסבירות הגבוהה ביותר להופיע בקרב חולי פסוריאזיס.
שיבוש במערכת החיסון – זהו מנגנון פעולה של מחלה אוטו-אימונית. פסוריאזיס עשוי להיות ביטוי לפעולה לא תקינה של מערכת החיסון, השוגה בזיהוי ותוקפת את הגוף, דבר המתבטא בתהליך דלקתי.
בעיות עיכול – מחסור באנזימים המפרקים חלבונים עשוי לעורר את המחלה.
בעיות נפשיות – סטרס, לחץ ומועקה ידועים כזרז להתפרצות המחלה.
בעיות גופניות אחרות – למשל, ידוע כי אנשים הסובלים מבעיות מסוימות בכבד נמצאים בסיכון גבוה ללקות בפסוריאזיס וולגאריס.