- פסוריאזיס (ספחת) הינה מחלת עור דלקתית כרונית אוטואימונית, הפוגעת בכ-3 עד 3.5 אחוזים מהאוכלוסייה. מתוך כלל חולי הפסוריאזיס, בשליש מהם מופיעה המחלה לראשונה בגיל הילדות, כאשר בגילאים אלו, קיימת נטייה להופעה מוקדמת יותר של המחלה בקרב בנות לעומת בנים.
- כאשר המחלה מופיעה בגיל הילדות, ניתן בדרך כלל לראות רקע משפחתי להופעתה. כאשר רק אחד מההורים סובל מפסוריאזיס, הסיכוי להופעת המחלה בילדים נע סביב ה-30 אחוזים. מנגד, כאשר שני ההורים סובלים מהמחלה, שכיחות ההופעה בילדים עולה לכ-70 אחוז.
- מטרת הטיפול הטבעי היא השבתו של האיזון הפנימי של הילד, הן ברמה הפיזית והן ברמה הנפשית. ויסות המערכת החיסונית למניעת התגובה האוטואימונית, הורדת היובש, הקשקשת והאדמומיות מהעור. כמו כן הטיפול יביא להפחתה בצורך בשימוש במשחות סטרואידליות (כדוגמת קורטיזון) ובתופעות הלוואי הנגרמות מכך.
פסוריאזיס ברגליים לפני ואחרי חודשיים טיפול
תמונות לפני ואחרי
לפני ואחרי חודש טיפול בפסוריאזיס אצל ילד בן 5
לפני ואחרי חודש וחצי טיפול
לפני ואחרי חודשיים טיפול
לפני ואחרי חודש טיפול
לפני ואחרי חודש טיפול בפסוריאזיס אצל ילד בן 5
לפני ואחרי חודשיים טיפול
לפני ואחרי חודשיים טיפול
מהם המאפיינים של פסוריאזיס אצל ילדים?
- פריחה אדומה, המכוסה בקשקשת לבנה לרוב באזור הקרקפת והצדדים החיצוניים של המרפקים והברכיים.
- פעמים רבות מופיע גרד כאחד מתסמיני המחלה, והיא בדרך כלל מחמירה בחורף ומשתפרת בקיץ – במיוחד בחשיפה מבוקרת לשמש.
- שקעים או חריצים בציפורניים.
- עור יבש וסדוק, הנוטה לדמם.
- אדמומיות בקפלי העור.
אצל ילדים בדרך כלל הרבדים של פריחת הפסוריאזיס דקים יותר ועם קשקשת עדינה יותר מזה הנראה במבוגרים.
באילו צורות נוספות עשויה מחלת הפסוריאזיס לבוא לידי ביטוי?
- פסוריאזיס טיפתי "גוטטה" – סוג זה של פסוריאזיס נפוץ בילדים וצעירים, יותר מאשר במבוגרים. הפסוריאזיס הטיפתי נראה בצורה של טיפות אדומות הדומות לצורתן של עקיצות, מפוזר בגוף, ומופיע בדרך כלל עם כאב גרון חריף בעקבות זיהום של חיידק הסטרפטוקוק. למידע נוסף אודות פסוריאזיס גוטטה
- פסוריאזיס של הקרקפת – סוג זה של המחלה מופיע פעמים רבות על הקרקפת כמקום הופעה ראשוני של המחלה אצל ילדים. המאפיינים דומים פעמים רבות לסבוריאה חמורה של הקרקפת, וכוללים יובש, אדמומיות וקשקשת עבה (בדרך כלל כזו אשר עבה יותר משל סבוריאה). מעורבות הקרקפת בילדים מתחת לגיל 20 גדולה מזו הקיימת במבוגרים, וכך גם מעורבות אזור הפנים.
- פסוריאזיס אינברסה "הפוכה" – מופיעה בעיקר בקפלי הגוף. אצל תינוקות היא יכולה להופיע באזור החיתולים, וכן בבתי השחי, מפשעות, אברי המין ופי הטבעת. בתינוקות חשובה האבחנה המבדלת באזור החיתולים בין המחלה לבין תפרחת חיתולים או אקזמה. פסוריאזיס באזור זה יהיה בצורת משטחים אדומים מבריקים עם גבולות ברורים כלפי העור הבריא.
- פסוריאזיס פוסטולארית – סוג זה מתאפיין בנגעים מוגלתיים ומודלקים. זוהי צורה קשה במיוחד של הפסוריאזיס המחייבת טיפול רפואי.
- אריתרודרמה – סוג זה מאופיין בהופעה של אודם בכל העור בגוף, מלווה בקשקשת, בצקות, חום וצמרמורות – זוהי צורה קשה במיוחד של פסוריאזיס, המחייבת בדרך כלל אשפוז בבית חולים.
מהם הגורמים לפסוריאזיס בילדים?
בדומה למחלות אוטואימוניות רבות, סיבת המחלה המדויקת אינה ידועה. עם זאת קיימים מספר הסברים להופעת המחלה.
גורמים גנטיים – כמעט שליש מהחולים בפסוריאזיס מספרים על בן משפחה נוסף החולה במחלה. פעמים רבות לא ידוע הקשר הגנטי, מכיוון שחולי פסוריאזיס קל, אשר לא ייחסו חשיבות להופעת עור יבש במרפקים ובברכיים, לא אובחנו.
בתאומים זהים, כאשר אחד התאומים חולה בפסוריאזיס, קיים סיכוי של כ-40 אחוז להופעת המחלה גם אצל התאום השני, בעוד שבתאומים לא זהים השכיחות יורדת ל-15 אחוז להופעת המחלה באח התאום.
דלקת וריבוי כלי דם – בדרמיס – שכבת העור העמוקה – מתרחש תהליך של ריבוי והתרחבות כלי דם. תהליך זה מלווה בדלקתיות הנראית בעור כתפרחת אדומה ומודלקת.
התרבות מהירה של תאי קשקש – באפידרמיס – שכבת העור החיצונית – מתרחש תהליך אוטואימוני, בו תאי הקשקש מתרבים במהירות הגדולה כמעט פי 27 מהקצב הנורמלי. וכך – במקום תחלופה של פעם בחודש, התהליך מתקצר למספר ימים ומתבטא בקשקשת עבה על פני העור.
מתח נפשי – מחקרים מראים כי בין 40-60 אחוז מחולי הפסוריאזיס מייחסים את התפרצות המחלה למצבי מתח ולחץ. מחלה כמו פסוריאזיס היא בעלת רקע אוטואימוני, ובמחקר מערבי ידוע כיום כי מצבי מתח ולחץ פוגעים בתפקוד המערכת החיסונית – מה שגורם להאצת תהליך שגשוג תאי הקשקש והתפשטות התפרחת.
בקרב ילדים המחלה פוגעת יותר בדימוי העצמי, ולכן חשוב ביותר להסביר להם על המחלה בצורה הנותנת תקווה וגם לספק תמיכה נפשית לילד – הן על ידי ההורים ועל ידי אנשי מקצוע במידת הצורך.
הטיפול הטבעי לפסוריאזיס בילדים: איזון פנימי יביא לאיזון חיצוני
הטיפול הטבעי לפסוריאזיס בילדים כולל מספר מרכיבים חשובים, אשר מותאמים במיוחד לגיל הילד ולאופי המחלה.
משך הטיפול משתנה בהתאם לחומרת המחלה וקצב השיפור, שהינו אישי. במרבית המקרים ישנו שיפור משמעותי כבר בשבועות הראשונים לטיפול – אזורי הפריחה והאדמומיות מופחתים, הגרד מופחת וההרגשה הכללית משתפרת.
עם השיפור יורדת תדירות הטיפול בדיקור, וכן מינון השתייה של צמחי המרפא. בילדים בדרך כלל מהלך השיפור הוא מהיר יותר מזה של מבוגרים.
האם ניתן לשלב את הטיפול הטבעי בטיפול הרפואי המקובל?
הגישה הטיפולית של דוד פרלה היא שבמיוחד במקרים בעלי דרגת חומרה בינונית וקשה, מומלץ במידת הצורך לשלב את הטיפול הטבעי כטיפול תומך בטיפול הרפואי הקונבנציונלי המקובל. שילוב זה יביא להשגת תוצאות מרביות להקלה מהירה במצב העור, להפחתה בצורך בתרופות עם תופעות לוואי, לזירוז בתהליך ההחלמה הטבעי של הגוף ויאפשר גם במחלות עור כרוניות עקשניות הפוגות ארוכות יותר ושיפור משמעותי באיכות חיי המטופל. דוד פרלה עובד בשיתוף פעולה עם רופאי עור רבים.
פסוריאזיס בראי הרפואה הסינית
הרפואה הסינית מכירה גם בגורמים הגנטיים ובפעילות האוטואימונית של שגשוג תאי הקשקש, אך מזהה גם מצבי חוסר איזון פנימיים – הן ברמה הפיזית והן ברמה הנפשית – בילדים.
מצבים אלה ברפואה סינית מתבטאים בתסמונות שונות, כגון הצטברויות של חום ולחות במערכת העיכול כתוצאה מתזונה לקויה. תופעות של מתח ולחץ נפשי שפגעו בזרימה האנרגטית בגוף, יצרו חסימות הפוגעות בזרימת הדם וביכולתו להזין את העור. תופעת המתח גם יוצרת חום פנימי המחזק את התהליך הדלקתי הקיים במחלת הפסוריאזיס.
הטיפול ברפואה סינית, הן בדיקור והן בצמחי המרפא, עוזר מאוד להרגעה הנפשית, ובכך משפר את מצב העור.
חשוב לזכור – מרבית המקרים של פסוריאזיס אצל ילדים הינם מצבים קלים עד בינוניים, היכולים להיעזר בהצלחה מרובה בטיפול טבעי ברפואה הסינית. בילדים בדרך כלל מהלך הריפוי מהיר יותר מזה הנראה במבוגרים. למידע נוסף – ראו בעמוד שאלות ותשובות נפוצות.
אבחון נכון של מצב חוסר האיזון בו נמצא הילד, והחזרת האיזון על ידי התאמה נכונה של דיקור, צמחי מרפא, שינוי תזונתי ומשחות, יעזרו להחזרת האיזון הפנימי לגוף ולשיפור מצב העור.