- פסוריאזיס (ספחת) היא מחלת עור אוטואימונית, שמתבטאת בנגעים ופצעים על העור, בעור אדמומי, דלקתי ומחוספס ועליו קשקשת לבנה ועבה. למעשה מדובר במחלה דלקתית כרונית של העור הגורמת להתרבות מיותרת של תאים אלו. בממוצע אדם מחליף כל 30-28 ימים תאי עור בגופו באופן טבעי ותקין אך נראה שעבור אלו הסובלים מפסוריאזיס תהליך זה מתחרש בצורה מואצת כך שכל 5-3 ימים מוחלפים תאי עור. כתוצאה מכך, התאים החדשים לא מספיקים להתמיין ולהפוך לתאי עור בשלים ובריאים וכך נוצרים על גבי עור החולה כתמים אדומים, סדוקים ואף קשקשים על פני העור.
- למחלה זו ישנם מספר גורמים משפיעים כמו לדוגמה תקלה במערכת החיסון של החולה אשר שולחת אותות שגורמים לדלקת ולהגברת ייצור התאים, גורמים גנטיים, גורמים סביבתיים הגורמים לסטרס, פציעות עור זיהומים או שימוש בתרופות מסוימות שעלולות להגביר משמעותית את הופעת הפסוריאזיס.
- רבים נוטים לחשוב כי מדובר במחלה מדבקת ולא כך המצב מאחר שמדובר בתגובה אוטואימונית של מערכת החיסון ולא בזיהום חיידקי או ויראלי, פסוריאזיס אינה ניתנת להעברה ממגע או חשיפה לאדם חולה. מחקרים רפואיים והערכות אקדמיות מצביעים על כך שבישראל ובאזור העולם המערבי, שיעור חולי הפסוריאזיס עומד על בין 3-2% מכלל האוכלוסייה.
- הטיפול בפסוריאזיס ברפואה הסינית, שכולל דיקור ושימוש במשחות על בסיס טבעי, מתמקד בהחזרת הגוף לאיזון ולתפקוד מלא, תוך שיפור במצב העור, העלמת היובש והפצעים והפסקת הגרד.
- הטיפול בפסוריאזיס מתבצע לאחר אבחון מקיף ומדוקדק, וכולל דיקור סיני, התאמת צמחי מרפא, משחות על בסיס טבעי ובמקרה הצורך גם שינוי תזונתי ותוספי תזונה.
תמונות לפני ואחרי טיפול
פסוריאזיס ברגליים לפני ואחרי חודשיים טיפול
פסוריאזיס ברגליים לפני ואחרי שלושה חודשי טיפול
פסוריאזיס בכף היד – לפני ואחרי חודש וחצי טיפול
לפני ואחרי חודשיים טיפול
לפני ואחרי חודש וחצי טיפול
לפני ואחרי חודש וחצי טיפול
לפני ואחרי חודשיים טיפול
לפני ואחרי חודשיים טיפול
לפני ואחרי שלושה חודשי טיפול
מהם התסמינים לפסוריאזיס?
- כתמים אדומים או ורודים על גבי העור – כתמים אלו עשויים להיות מכוסים בקשקשים כסופים או לבנים שצורים בגלל התפשטות לא תקינה של תאי העור. יכולים להופיע בגוף או בקרקפת.
- פסוריאזיס מאופיין בנגעי עור עם קשקשת (כמו קשקשים של דג) בגוון אפרפר אשר פעמים רבות ילווה באדמומיות וגרד. לרוב, הקשקשים שמופיעים על הכתמים הם יבשים ומעבים שעלולים להיסדק ולהיות כואבים. לרוב הסובלים מהם מתלוננים על המראה שהם מכנים או על תחושת הכאב או החום המלווה באזור.
- לעיתים תסמיני פסוריאזיס יבואו לידי ביטוי בנגעי עור יבשים, סדוקים, אדומים ואף מדממים ובמקרים מסוימים אף מתפתחות פוסטולות (נקודות אדומות מוגלתיות) או נקודות אדומות ונגעים אדומים בקפלי העור.
- במקרים של פסוריאזיס הפוכה (אינברסה) התסמינים יהיו: נגעי עור גדולים, רכים ודקים הנראים כמו שפשפת מבהיקה, המופיעים באזורים פנימיים בקפלי העור כגון: בתי השחי, טבור ומפשעות.
- פגיעה בציפורנים שקערוריות הנוצרות בחלק מהמטופלים הסובלים מהמחלה. במקרים של פסוריאזיס בציפורניים יופיע זיהום בגוון צהבהב הנראה פטרייתי. בתחילת המחלה יופיעו כתמים לבנים בבסיס הציפורן, מתחת לציפורן ועל העור של האצבע.
- כאבי פרקים הנוצרים אצל חלק מהמטופלים הסובלים גם מדלקת פרקים פסוריאתית.
משך זמן תסמיני הפסוריאזיס משתנה מאוד בין אנשים, ותלוי במגוון גורמים, כגון סוג הפסוריאזיס, חומרת המחלה, טיפול רפואי ומצב בריאותי כללי.
תסמיני המחלה באים בגלים ויש להם תקופות שיא ותקופות של נסיגה, לעיתים נסיגה מוחלטת, אך אין זה אומר שהמחלה נעלמה לחלוטין.
מהם סוגי הפסוריאזיס ואיך לזהות כל אחד מהם?
קיימות צורות שונות להופעת המחלה, כאשר הרפואה הסינית מבחינה ביניהן ומקפידה להעניק טיפול ייחודי לכל מופע וצורה בה המחלה מתפרצת.
- פסוריאזיס פוסטולארית – צורה קשה במיוחד של המחלה, המחייבת טיפול רפואי הולם. בסוג זה של המחלה, מתפתחים על העור פצעים מוגלתיים ודלקת חריפה, לצד גרד קשה, חום גבוה ועייפות רבה.
- פסוריאזיס וולגריס – התסמינים העיקריים של סוג זה הם עור עבה ועליו קשקשים כסופים באזורים שונים של הגוף, לעתים מלווים בגירוד ובכאבים. כמו כן עלולים להתפתח גם נגעים אדומים או סגולים על העור. לקריאה נוספת >>
- פסוריאזיס בכפות הידיים והרגליים – פסוריאזיס בידיים הינה צורה עקשנית במיוחד של המחלה, המתבטאת בנגעים קשים בכפות הידיים והרגליים, אם כי אך ורק בהם.
- פסוריאזיס אינברסה (פסוריאזיס הפוכה) – מופיעה באזורים בהם עלולה להצטבר לחות: קפלי עור, ישבן, בתי שחי, מפשעות, פי הטבעת ואברי מין. לקריאה נוספת >>
- פסוריאזיס בקרקפת – מתאפיינת בקשקשים רבים על עור הקרקפת ובגירוד רב, דבר הגורם לסבל אסתטי וגופני גם יחד. לקריאה נוספת >>
- פסוריאזיס גוטטה – מכונה גם פסוריאזיס טיפתי בגלל הופעתה על העור כטיפות אדומות. המחלה גורמת לנגעים קטנים ובודדים, על פי רוב נוחים וקלים לטיפול. לקריאה נוספת >>
- פסוריאזיס ארטריטיס – בין 15% ל-20% מהחולים עלולים לפתח במקביל דלקת פרקים. המשותף לשתי המחלות הוא הבסיס האוטואימוני, ופסוריאזיס ארטריתיס היא בעצם הרחבה של הבעיה במערכת החיסון אשר גורמת לכל אחת מהן בנפרד. איברים רבים עלולים להיות מעורבים במחלה, ויש להעניק לה טיפול רפואי בהקדם. לקריאה נוספת >>
- פסוריאזיס אריתרודרמית – צורה נדירה של המחלה, המחייבת טיפול רפואי, לרוב באשפוז. המחלה עלולה להופיע כסיבוך של צורות אחרות של פסוריאזיס, וקשורה גם לחשיפה מוגברת לשמש.
מהם הגורמים לפסוריאזיס?
פסוריאזיס היא מחלת חיסון עצמי, אשר גורמת להתרבות מהירה מידי של תאי העור. בין הגורמים שעשויים לעורר את המחלה ניתן למנות:
- גנטיקה – אנשים, שיש להם היסטוריה משפחתית של פסוריאזיס.
- צריכה של אלכוהול
- עישון
- לחץ נפשי
- זיהומים
- שימוש בתרופות – שימוש בתרופות מסוימות עשוי לעורר או את המחלה.
- תנודות קיצוניות במזג האוויר.
סיבוכים עקב מחלת הפסוריאזיס
- דלקת מפרקים פסוריאטית – אחד הסיבוכים השכיחים היא דלקת במפרקים. מדובר במצב שבו המערכת החיסונית תוקפת את המפרקים, וגורמת לכאבים, נפיחות, אובדן תנועתיות ועיוות במפרקים.
- תסמונת מטבולית – אנשים עם פסוריאזיס נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח תסמונת מטבולית, שהיא אוסף של גורמים סיכון למחלות לב וכלי דם, כמו השמנת יתר, יתר לחץ דם, רמות גבוהות של סוכר בדם ורמות גבוהות של שומנים.
- סיכון לסרטן עור– אף על פי שפסוריאזיס עצמה אינה גורמת לסרטן עור באופן ישיר, אנשים הסובלים ממחלה כרונית זו נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח סוגים מסוימים של סרטן עור.
- בעיות לב וכלי דם – דלקת זו עשויה לשחק תפקיד בהאצת תהליכים של התקשות עורקים, דבר שמוביל לבעיות לב, לחץ דם גבוה ומחלות קרדיווסקולריות נוספות.
- מצב נפשי, דיכאון וחרדה – מחקרים מוכיחים כי פסוריאזיס על אף שהיא מחלה חיצונית פיזית גורמת לדיכאונות וחרדה וזאת בשים לב לגורמים כמו כאב, גירוד, שינוי במראה הגוף ודלקת כרונית.
אבחון המחלה: איך מאבחנים את הפסוריאזיס?
אבחון המחלה מתבצע על ידי התבוננות בעור ותשאול המטופל כדי לקבל תמונה קלינית. להלן כמה מהשאלות וההבחנות ששואל ובודק רופא העור בזמן האבחון:
- מתי וכיצד התחילה המחלה?
- צורת הנגעים ובאילו אזורים הם מופיעים
- האם הפריחה מגרדת ובאיזו עוצמה? (גם אקזמה מגרדת ואפילו יותר מפסוריאזיס)
- האם יש קרובי משפחה הסובלים מפסוריאזיס? (פעמים רבות מדובר במחלה גנטית)
- אילו תרופות (אם בכלל) ניטלו לפני התפרצות המחלה? (יש תרופות המעודדות התפרצות פסוריאזיס)
- האם קדמה להתפרצות המחלה תקופה של מתח או דלקת גרון סטרפטוקוקית? (שני אלו יכולים לעודד את התפרצות המחלה)
התשאול וההתבוננות בנגעים יאפשרו לרופא להגיע לאבחנה, אך במקרים אחדים יבקש הרופא לערוך גם ביופסיה כדי לאשר או לשלול את המחלה.
דרכי טיפול בפסוריאזיס
למעשה, ישנם דרכי טיפול מגוונות שניתן להתאים על ידי רופא עור בהתאם לרמת חומרתה של המחלה כמו לדוגמה:
- טיפול מקומי – הטיפול המקומי מתמקד בעיקרו על השגת שליטה על תסמיני המחלה באמצעות שימוש בטיפול חיצוני כמו משחות, קרמים ושמנים המסייעים בטיפול. הטיפול מיועד לחולים בדרגה נמוכה או בינונית והם לרוב חלקי מרכזי מהטיפול הראשוני שניתן.
- סטרואידים – למעשה מדובר בטיפול הנפוץ ביותר בפסוריאזיס. מדובר בתרופות אנטי דלקתיות חזקות מאוד אשר מפחיתות את הדלקת והשפעתם ויעילותם מהירים מאוד. מדובר בטיפול יעיל ומיידי להקלה על גרד דלקת ואודם בעור. שימוש ממושך או שימוש בתדירות גבוהה עלול לגרום לדילול העור בנוסף הפסקת הטיפול עלולה לגרום להופעת המחלה באופן קשה יותר.
- תרופות המכילות ויטמיןD – ויטמין זה מסייע בהפחתת התופעה הגורמת להיווצרות מואצת של תאי עור, הוא ידוע בסגולותיו הייחודיות לווסת צמיחה של תאים ואף לעודד את תהליך ההתחדשות שלהם. שימוש בויטמין D עלול לגרום לתחושת יובש או גירוי בעור.
- תרופות המכילות ויטמין A – תרופות אלו מסייעות בהפחתת הצמיחה המהירה של תאי העור ומפחיתות את כמות הקשקשים המופיעים על עור החולה כתוצאה מגירוי העור, ויטמין A הוא בעל יעילות גבוה להורדת שכבת הקשקשים ולהפחתת דלקת בעור. תופעות לוואי אפשריות כוללות גירוי בעור, תחושת יובש, אודם או תחושת צריבה. לעיתים יש גם רגישות יתר לשמש, ולכן יש להימנע מחשיפה ממושכת לקרני UV.
- פחם פעיל – מסייע בספיגת חומרים רעילים בעור ומסייע להקלת התסמינים. תופעות הלוואי הן נדירות מאוד אך לעיתים עשויות להיגרם תגובות אלרגיות או תחושת יובש בעור המטופל.
טיפול מערכתי
בטיפול זה החולה נוטל תרופות בצורת כדור או זריקות כמו לדוגמא מתוטרקסט, ציקלוספוריון, אפרמילסט, שהן תרופות אימונוסופרסיבית שנועדו להפחית את פעילות מערכת החיסון ויעילות מאוד להורדת הדלקת. השימוש בתרופות אלה יעילות מאוד לטיפול במקרים בינוניים עד חמורים של מחלת הפסוריאזיס. למעשה, הן בעלות השפעה על כל הגוף ומיועדות להיחלם בדלקת באופן מערכתי וכולל.
תופעות הלוואי של תרופות אלה, בשים לב לכך מדובר בטיפול מערכתי כוללת פגיעה בכליות, יתר לחץ דם, רעידות, סימנים גסטרואינטרינליים.
ישנה תרופה מערכתית נוספת ממשפחת הריטאונידים שהם נגזרות של ויטמין A אשר פועלות למען הפחתה משמעותית של צמחית תאי העור המוצאת, הטיפול באמצעות המשפחה הזאת יעילה מאוד להורדת הקשקשים והדלקת המופיעה על גבי עור המטופל אך כמו כל תרופה, יכולות להופיע תופעות לוואי כמו יובש בעור, גירוי בעיניים ואף תחושת צריבה. במקרים נדירים מופיעות תופעות לוואי גם בכבד המטופל ולכן יש להקפיד לבצע מעקב אחרי תפקוד הכבד.
טיפול ביולוגי
דרך נוספת לטפל במחלת הפסוריאזיס היא באמצעות שימוש בתרופות ביולוגיות שפותחו במיוחד לטיפול במחלות אוטואימוניות כמו פסוריאזיס. עיקר פועלן מתמקד במערכת החיסון של המטופל ומפחיתה משמעותית את הדלקת בעור. למעשה, הטיפול הביולוגי מבוסס על חומרים המיוצרים בגוף האדם באופן טבעי, חלק מהטיפולים הביולוגיים עובדים על חסימת חלבונים או מולקולות חיסוניות כמו TNF-alpha, IL-17 ו-IL-23, שהמעורבים באופן ישיר בהיווצרות תהליך הדלקת בעור. כך נראה כי במצב בו החלבונים הללו חסומים מערכת החיסון נעצרת מלהגיב כפי שקורה במחלת הפסוריאזיס מה שמוביל להפחתה משמעותית בהופעת התסמינים וכן שיפור ניכר במראה העור.
לטיפול הביולוגי יתרונות רבים ומובהקים:
- ראשית הטיפול הוא ממוקד מאוד ומבוסס על מנגנונים ביולוגים מדויקים המתמקדים אך ורק באיזור החולה ולא בכל גוף המטופל כך שהשפעתם הרבה יותר יעילה וממוקדת מיתר הטיפולים המוצעים.
- גם כך באשר לתופעות הלוואי, בשים לב לכך שהטיפול הוא מאוד ממוקד, הסיכון לתופעות לוואי כלליות כמו לדוגמא פגיעה במערכות שונות כמו כבד או כליות נמוך הרבה יותר.
- לטיפול ביולוגי יש השפעה מהירה ויעילה מאוד בנו ניתן להבחין בשינוי ושיפור מהיר במצב העור וזאת תוך שבועות ספורים.
אך כמו כל טיפול תרופתי גם לטיפול הביולוגי יכול לגרום להופעתם של תופעות לוואי כמו לדוגמא תגובות חיסוניות כנגד התרופה שעלול להוביל להופעת תגובה אלרגית, זיהומים וזאת בשים לב לכך שהטיפול מפחית את פעילות מערכת החיסון ועלול להגביר הופעה של זיהומים ויראליים או חיידקיים, זיהומים בדרכי הנשימה או באורופרינגס.
פוטותרפיה
פוטותרפיה היא טיפול בעור באמצעות קרני UV הגורם להפחתת דלקת וצמיחה מואצת של תאי עור. ישנם סוגים שונים:
- UVB רחב טווח – טיפול יעיל, תופעות לוואי: סיכון לשיזוף מוקדם וסרטן עור.
- UVB צר טווח – פחות מזיק, אך סיכון לסרטן עור.
- PUVA – יעיל לפסוריאזיס חמורה, תופעות לוואי: סיכון לשיזוף ולסרטן.
- אמבטיות PUVA – חדירה עמוקה יותר, תופעות לוואי דומות ל-PUVA.
- פוטותרפיה ביתית – נוחות, אך עלולה לגרום לשיזוף יתר.
טיפול טבעי בפסוריאזיס: איך מטפלים במחלה ברפואה הסינית?
טיפים לטיפול ביתי בפסוריאזיס
- רצוי להימנע מצריכת אלכוהול וסיגריות, אשר עלולים לגרום להחרפה במצב המחלה.
- מומלץ להשתמש בקרם לחות על בסיס יומיומי בכדי לשמור על הלחות בעור ולמנוע יובש.
- יש להעדיף תכשירים ומוצרי טיפוח על בסיס חומרים טבעיים או כאלו המתאימים לעור רגיש. רצוי להימנע משימוש בתכשירי טיפוח המכילים בישום, שכן אלו עשויים לגרות את העור.
- רצוי להקפיד על תזונה נכונה – להרבות באכילת דגים, ירקות, זרעים ואגוזים ושמן זית. רצוי להפחית את הצריכה של תזונה מעובדת, או מטוגנת.
- מומלץ לעסוק בפעילות גופנית או לתרגל שיטות הרפיה כגון: יוגה, מדיטציה שכן לחץ נפשי עלול לגרום להתפרצות של פסוריאזיס.
לדוד פרלה ניסיון עשיר בטיפול מוצלח במחלה מורכבת זו, הן בהופעתה הקלה והן בזו הקשה, בהן נערך הטיפול הטבעי במקביל לטיפול הרפואי המקובל בפסוריאזיס. לפרטים נוספים פנו אלינו.
מחקרים על פסוריאזיס
שאלות ותשובות נפוצות
-
מכיוון שמדובר במחלה בעלת בסיס אוטואימוני, הרקע להופעתה אינו ברור דיו. יחד עם זאת, ישנם מספר כיוונים הנחשבים כסיבות למחלה:
התרבות מהירה של תאי קשקש – בשכבת העור העליונה, האפידרמיס, מתרבים תאי הקשקש ומתחלפים בתדירות של כפעם בחודש. אלא שכאשר מערכת הייצור שלהם יוצאת משליטה, עלולים תאי הקשקש להתרבות בקצב מהיר לעתים עד פי 27 מהקצב הרגיל, ולהתחלף בכל מספר ימים. התוצאה – עומס של תאים על העור החיצוני והצטברותם אחד על גבי השני עד לכדי משטחים לבנים המכסים את העור.
תהליך דלקתי – המתבטא באדמומיות בעור, בדלקות פרקים, ועד לפסוריאזיס פוסטולאריס המלווה בנגעים מוגלתיים.
רקע גנטי – הגנטיקה משחקת תפקיד בהתפרצות המחלה. כשליש מהחולים דיווחו על קרוב משפחה הסובל מהמחלה, וסביר להניח ששיעור זה גבוה יותר, בין היתר מכיוון שמקרים של פסוריאזיס ברמה קלה (יובש בעור, פצעים בודדים ושטחיים וכו') לא דווחו. בקרב תאומים נמצאה התאמה של 70% בשכיחות המחלה.
הגורם הנפשי – מחקרים הוכיחו את הקשר בין מצוקה נפשית לתפקוד מערכת החיסון. ואכן, בין 40% ל-60% מהחולים דיווחו על התפרצות המחלה והחרפתה בעקבות מצבי לחץ ו/או מצוקה נפשית.
ברפואה המערבית והמשלימה גם יחד אין כיום ספק כי סטרס ומתח נפשי הם גורם משמעותי בהופעת המחלה. תופעות של לחץ נפשי וסטרס גורמות לחסימות אנרגטיות בגוף ומוציאות מערכות שלמות בו מאיזון ומתפקוד מיטבי.
-
פסוריאזיס מופיעה בדרך כלל באיברי הגוף בהם יש קפלי עור: ברכיים, מרפקים, צוואר וכו', אך עלולה להופיע גם בקרקפת, בגפיים ובאזורים אחרים בגוף – גם באיברי המין, בכפות הידיים ובפנים.
הרפואה הסינית מתייחסת באופן שונה ופרטני לכל הופעה של המחלה באיברי הגוף השונים ומתאימה את הטיפול לכל אזור בנפרד, במטרה להחזיר את הגוף כולו לאיזון ולתפקוד תקין ומלא.
-
המחלה היא אוטואימונית – כרונית ובמהלכה שוגה מערכת החיסון ותוקפת את הגוף. הרקע ל"טעות בזיהוי" של מערכת החיסון אינו ברור, ויכול לנבוע ממקור גנטי, זיהומי (חיידק, וירוס) ועוד. במסגרת היציאה מאיזון של מערכת החיסון היא נותנת את ההוראה לשגשוג מואץ של תאי קשקש, המלווה בתהליך דלקתי.
פסוריאזיס היא אחת ממחלות העור הנפוצות ביותר ופוגעת בכ-3% מהאוכלוסייה, בעיקר בגילאים שבין 20 ל-40. בקרב גברים, הגיל הממוצע של החולים הוא 29 ובין הנשים 27, אך היא מופיעה גם בקרב ילדים וקשישים. המחלה מופיעה בקרב נשים וגברים באופן שווה, ונפוצה יותר בקרב אשכנזים ויוצאי אירופה.
-
הגישה הטיפולית של דוד פרלה היא שבמיוחד במקרים בעלי דרגת חומרה בינונית וקשה, מומלץ במידת הצורך לשלב את הטיפול הטבעי כטיפול תומך בטיפול הרפואי הקונבנציונלי המקובל.
שילוב זה יביא להשגת תוצאות מירביות להקלה מהירה במצב העור, להפחתה בצורך בתרופות עם תופעות לוואי, לזירוז בתהליך ההחלמה הטבעי של הגוף ויאפשר גם במחלות עור כרוניות עקשניות הפוגות ארוכות יותר ושיפור משמעותי באיכות חיי המטופל. דוד פרלה עובד בשיתוף פעולה עם רופאי עור רבים.