עור מחוספס – שילוב בין רפואה סינית למערבית לחולי פסוריאזיס

דוד פרלה

פורסם באתר NRG בתאריך 30.10.2006 

נזקים אסתטיים, בורות ציבורית וחוסר מודעות חברתית גורמים לחייהם של הרבה חולי פסוריאזיס להיות בלתי נסבלים. למרות שמדובר במחלה לא מדבקת ואפילו בקושי נראית לעין.

מדי שנה עולה מספרם של החולים במחלות עור ברחבי העולם כמו בישראל. מיליוני אנשים חולים במחלות כמו אסטמה של העור, אקזמות, קשקשת וכן, גם פסוריאזיס. מחלה קשה במיוחד הגורמת לחולים בה נזק אסתטי קשה לצד נזק בריאותי. פסוריאזיס, 'ספחת' בעברית, היא מחלת עור כרונית שיכולה להתבטא במספר דרכים באופן שונה בין חולה לחולה. "מדובר במחלה מאוד שכיחה", טוען מנהל מחלקת העור בבית חולים תל השומר, פרופ' הנרי טראו. "2 עד 5 אחוזים באוכלוסייה חולה במחלה. היא יכולה להופיע בכל גיל אבל שכיחה יותר בגיל מבוגר בין 20 ל – 30 והלאה. ישנם מקרים נדירים בהם המחלה מופיעה בתינוקות וילדים. זו מחלה עם רקע משפחתי. היום נוטים לחשוב שהסיבה לה היא בעיה כלשהי במערכת החיסון, כי יש התרבות של תאים, וזה מנגנון שדומה למחלות סרטניות".

השפעה חברתית על החולים בפסוריאזיס

ברוב החולים בפסוריאזיס מופיעה המחלה בצורתה הקלה, כאשר על פני העור מופיעים רבדים בגוון ורדרד – אדום המכוסים קשקשת כסופה. אז מדובר בעיקר בנזק אסתטי. בצורתה הקשה והנדירה יותר, מדובר על פישוט רחב של המחלה על פני אזורים רבים בגוף, כאשר הפצעים הם עמוקים ומוגלתיים יותר. לעתים נדירות המחלה גורמת לדלקת פרקים ואז מדובר גם על כאבים מאוד חזקים וקושי בתנועתיות.

העובדה שהמחלה נושאת עמה נזק אסתטי בולט, משפיעה גם על מצבם הנפשי של החולים. רבים מחולי הפסוריאזיס מדברים על תופעת הנידוי החברתי, וישנה התייחסות רחבה לסוגיה גם מצד הגורמים הרפואיים בטיפול במחלה. "הנידוי הסוציאלי ידוע במחלה הזו", מסביר פרופ' טראו. "זו מחלה שמתבטאת בעור ולפעמים רק בעור וזה גורם לבעיה אסתטית ופסיכולוגית, האנשים האלה מתביישים להיחשף. הרבה מהם מדווחים ששואלים אותם כל מיני שאלות מביכות כמו האם מדובר במחלה מדבקת. מאחר וזה כך משתדלים לנקוט בטיפול משולב שיסייע לחולים בהיבט הנפשי לצד הטיפול הבריאותי". לקריאה על האם פסוריאזיס מדבק? הכנסו

המתח הנפשי כגורם לפסוריאזיס

לרוב פורצת מחלת הפסוריאזיס במצבים של מתח נפשי. לדבריו של פרופ' טראו בזמן המלחמה בלבנון הייתה עלייה בשכיחות ההתפרצויות כתוצאה מהלחץ הנפשי בו היו שרויים התושבים. ברוב המקרים לאחר שהמחלה מתפרצת היא נוטה לחזור שוב ושוב ולהפוך למחלה כרונית. למעט מקרה מיוחד בו היא פורצת על רקע דלקת בגרון הנגרמת מחיידקי סטרפטוקוקוס ואז לדבריו של פרופ' טראו, היא יכולה להתפתח ולחלוף לחלוטין.

הטיפול במחלה הוא טיפול משולב, גם רפואי וגם מקומי. היום ישנם טיפולים שיכולים לגרום להפוגה של ממש עד למספר חודשים, מצב בו לא רואים את נזקיה האסתטיים של הפסוריאזיס. אם מפסיקים את הטיפול המחלה יכולה לחזור, מאחר ולא ניתן לרפא אותה לצמיתות. הטיפול הייחודי בארץ הוא ים המלח שם החשיפה לאור השמש היא ייחודית ומטיבה לפסוריאזיס, עד כדי כך שהיום מציעים מכונים שונים טיפולים לחולי פסוריאזיס באמצעות מכונות המשדרות קרני אולטרה סגול, בדומה לאלו הנמצאות בים המלח, המקלות על תסמיני המחלה.

רבים נוטים לחשוב כי יש קשר בין תזונה ובין מחלת הפסוריאזיס. לדבריו של פרופ' טראו עד היום לא הוכח קשר חד משמעי אך ידוע שישנם גורמים מסייעים. "הקשר לתזונה שנוי במחלוקת ומעולם לא הוכח שום קשר ישיר, אבל שמן דגים כנראה עוזר בטווח הארוך וגם תרופות הומיאופתיות המכילות אומגה 3. דוגמא טובה לקיומו של קשר בין השניים היא שניצולי שואה שהיו בדיאטת הרעבה, נטו לפתח פסוריאזיס, שנעלם כאשר יצאו מהמחנות וחזרו לתזונה מלאה".

הרפואה הסינית והרפואה המערבית בטיפול משולב בחולי פסוריאזיס

בניסיון לשפר ככל האפשר את הטיפול ישנה נטייה כיום להציע טיפולים משלבים, מצד אחד רפואה מערבית ומצד שני רפואה משלימה. בבית חולים תל השומר בחרו ברפואה הסינית להשלים את הטיפול הקונבנציונאלי. "הטיפול הקונבנציונאלי משולב או עם רפואה משלימה , או עם טיפול פסיכולוגי, או טיפול של רפואה סינית", מסביר פרופ' טראו. "הגישה המשלבת היא לרוב יותר חיובית, תרגילי הרפיה אולי לא מעלימים את הפצעים אבל הם מרגיעים ומלמדים את החולים לחיות עם המחלה.

"מדובר באחת ממחלות העור שהשילוב בין הרפואות, המערבית והסינית מאוד משלים זה את זה", טוען דוד פרלה, אחראי על הרפואה הסינית ביחידה לרפואה משלימה ומחלקת העור בתל השומר ומנהל מרפאה ברמת אביב. "הרפואה הסינית מאוד עוזרת גם למניעה יום יומית של המחלה וגם למניעת התפרצויות. אי אפשר להבטיח בה ריפוי מוחלט כי גם הרפואה הסינית מכירה בזה שמדובר במחלה גנטית, אבל ניתן להבטיח שיפור משמעותי ברמת החיים ואיכותם".

לדבריו של פרלה ברפואה הסינית מתייחסים גם להיבט הנפשי וגם להיבט הפיזי. באמצעות טיפולים ייחודיים לרפואה הסינית מנסים להוריד את רמות המתח הנפשי של החולים, שלרוב אחראיות על התפרצות המחלה. "בהיבט הנפשי, זו אחת המחלות הכי קשות לחולים", מסביר פרלה. "ברמה האסתטית זו בעיה, ובכלל במצב של התפרצות, רמות הלחץ הנפשי מאוד גבוהות, וזה דבר טבעי. לדיקור הסיני כטיפול, יש השפעה מאוד מרגיעה, גם לצמחי מרפא שמוציאים את האנשים מהמעגל של הסטרס".

"ישנם לא מעט דיווחים של אנשי פסוריאזיס שמדווחים על התפרצות ראשונה לאחר חוויות מתח רצינית. אנו רואים מטופלים שלאחר הטיפול חווים רגיעה המונעת את ההתפרצות הבאה. לחץ יוצר תופעות של חום המחריפות את התפרצות המחלה. אני גם עושה שינוי תזונתי- חריף, מתובל, מטוגן בדרך כלל מחריפים את מצב העור. לכן לאורך זמן חשוב להקפיד על תזונה נכונה. למעשה צריך לשנות אורחות חיים". פרלה מדווח כי הוא רואה שינויים לטובה בקרב המטופלים "מטופלים שאני מצליח לצמצם להם את שטח המחלה בגוף, או להפחית את מספר ההתפרצויות של המחלה ממספר פעמים בשנה לפעם אחת, זו הצלחה".

לקריאת המאמר המלא – לחץ כאן

יצירת
קשר

    השאירו פרטים

    ואחזור אליכם בהקדם

    03-5344006 לקביעת תור

      השאירו פרטים

      ואחזור אליכם בהקדם