את כלל מחלות העור הקיימות, אשר מהוות מטרד לא קטן למי שסובל מהן, ניתן לחלק לכדי 2 סוגים – מחלות עור נפוצות , ומחלות עור נדירות . בין מחלות העור הנפוצות יותר, תוכלו למצוא את מחלת הרוזציאה ומחלת הסבוריאה, אשר משפיעות באופן ניכר על חיי היומיום של הסובלים מהן, הן ברמה הויזואלית והן ברמה הבריאותית. לפיכך, חשוב שכולם, ובפרט אלו שסובלים ממחלות אלה, ידעו כיצד לזהות את התפתחות המחלות הללו וכיצד להתמודד איתן, ויתרה מכך, ידעו להבחין ביניהן על סמך ההבדלים והדמיון בין כל אחת מהמחלות. אז מהם ההבדלים, איך מזהים את המחלות וכיצד ניתן לטפל ברוזציאה וסבוריאה באופן מדויק? על זאת ועוד נדבר במאמר הבא.
על קצה המזלג: הכירו את מחלת הרוזציאה והסבוריאה
לפני שנבין כיצד מזהים, מה ההבדלים וכן כיצד מטפלים במחלות אלה, חשוב להסביר מהן בכלל מחלות הרוזציאה והסבוריאה מעבר להיותן מחלות עור נפוצות כאמור.
- מחלת הרוזציאה – רוזציאה הינה מחלה המוגדרת כמחלת עור כרונית, אשר מאופיינת באדמומיות חוזרת ונשנית בעור הפנים, בעיקר באזור הלחיים, המצח, האף והסנטר.
- מחלת הסבוריאה – סבוריאה גם היא מחלת עור נפוצה במיוחד, המוגדרת כדלקת כרונית של בלוטות החלב. דלקת זו גורמת לאדמומיות וקשקשים באזורים עם ריכוז גבוה של בלוטות חלב לרבות הקרקפת, הפנים ואזורים נוספים בגוף.
באופן כללי אם כך, מדובר על מחלות עור כרוניות אשר מהוות מטרד ויזואלי לא קטן, אך יתרה מכך מהוות מטרד שמקשה על תפקוד יומיומי תקין ונעים. על פניו שני המחלות גורמות לאדמומיות באזורים שונים, אך ישנם לא מעט הבדלים ביניהן, עליהם נדבר בהמשך.
מהם הגורמים השונים להופעת מחלות העור הכרוניות?
מאחר שמדובר על מחלות עור שונות, לכל אחת מהן ישנם כמובן גורמים שונים אשר מעוררים את המחלה, ומובילים להופעתה על אדם זה או אחר. אם כך, לאחר שהבנו מהן בכלל המחלות, בואו נראה מהם הגורמים השונים להופעת כל אחת מהמחלות רוזציאה וסבוריאה.
- הגורמים למחלת הרוזציאה – למחלת הרוזציאה ישנם מספר גורמים אפשריים אשר עלולים להוביל להתפתחות והופעת המחלה. בין גורמים אלה ניתן למצוא גורמים שאינם נשלטים כגון גנטיקה, לצד גורמים שכן בשליטתנו ביניהם חשיפה לשמש, תזונה הכוללת מזון חריף, שתייה מרובה של אלכוהול וכן מצבי לחץ.
- הגורמים למחלת הסבוריאה – מאחר שסבוריאה מקורה בבלוטות החלב, הגורמים אשר מעוררים את המחלה מתקשרים במובן זה או אחר לבלוטות אלה. בין הגורמים השונים ניתן למנות גורמים כגון פעילות יתר של בלוטות החלב שיכולה להתרחש מסיבות שונות, פטריית Malassezia, מתח נפשי וכן שינויים הורמונליים כאלה ואחרים.
נציין כמובן כי הגורמים שהצגנו כעת הם אינם הגורמים היחידים אלא רק חלק מכלל הגורמים, וכי ייתכן שאצל אנשים מסוימים אף גורם שלעיל אינו יהווה את הבסיס להתפתחות המחלה, אלא גורם אחר כלשהו.
כל מה שצריך לדעת על תסמיני המחלה וההשפעה שלה על העור
כעת הגיע הזמן שנצלול קצת יותר לעומק בהיכרות עם מחלות העור בהן אנו עוסקים, ונכיר את התסמינים המרכזיים של המחלות, וכיצד הם משפיעים על העור.
אם כן, בכל הנוגע למחלת הרוזציאה, המחלה באה לידי ביטוי בעיקר באדמומיות מתמשכת, נפיחות, כלי דם מורחבים ופצעים אדומים עם מוגלה (שאינם קומודונים). לרוב, תסמינים אלה משפיעים בעיקר על בעלי גוון עור בהיר, וכן בעיקר באזור הפנים.
מחלת הסבוריאה לעומת זאת, מתאפיינת בעיקר בקשקשת בגווני לב-צהוב, גרד, אדמומיות ותחושת אי נוחות. הופעת תסמינים אלה, באה לידי ביטוי בעיקר בעור הנמצא באזורי הקרקפת, הגבות, המצח, צידי האף, אזור הזקן ותעלות האוזניים.
אחת ולתמיד: מה ההבדל בין רוזציאה לסבוריאה?
לאחר שהכרנו לעומק מספיק, כל אחת מהמחלות בנפרד, הגיע הזמן להניח את השאלה המרכזית על השולחן, והיא כמובן שאלת ההבדל בין רוזציאה לסבוריאה. על פניו, מדובר בשתי מחלות עור נפוצות, שנשמעות די דומות. אך בפועל, הדבר לא בדיוק ככה. אז הנה לפניכם, 3 הבדלים מרכזיים בין מחלות העור רוזציאה וסבוריאה:
- מיקום הופעת התסמינים – כפי שייתכן ושמתם לב קודם לכן, אחד ההבדלים המרכזיים בין 2 המחלות הוא מיקום הופעת התסמינים. מחלת הרוזציאה משפיעה בעיקר על עור הפנים, בעוד שסבוריאה יכולה להופיע גם בקרקפת ובאזורים נוספים בגוף.
- תסמינים – מעבר למיקום הופעתם בגוף, גם התסמינים לכשעצמם שונים בין שתי המחלות, מה שהופך אותם לאחד הגורמים הראשוניים לזיהוי המחלה. רוזציאה אם כן, מתאפיינת בתסמיני אדמומיות מתמשכת לצד פצעים ללא קומודונים, בשעה שסבוריאה מאופיינת בעיקר בקשקשת וגרד. שני תסמינים שונים .
- התנהגות המחלה – ההבדל השלישי עליו נדבר מתקשר לאופן שבו המחלה "מתנהגת". רוזציאה, הינה מחלה פרוגרסיבית, כלומר כזו שהולכת ומחמירה עם הזמן. מנגד, מחלת הסבוריאה הינה מחלה המאופיינת בתקופות של רגיעה והחמרה.
זיהיתי את המחלה, כעת כיצד ניתן לטפל בה: שיטות טיפול טבעיות מהרפואה הסינית
לאחר זיהוי המחלה, אין דבר שהחולה רוצה יותר מאשר לטפל במחלה כמובן. ובכן לטיפול במחלות העור רוזציאה וסבוריאה ישנן דרכים רבות, כאשר חלקן טובות יותר וחלקן פחות. בין שיטות ודרכי הטיפול היעילות, הבריאות והטובות יותר, ניתן למנות כמובן את הרפואה הסינית, . מאחר שכל מחלה עומדת בפני עצמה כפי שראינו היום, ישנן שיטות טיפול שונות בהתאם.
- טיפול ברוזציאה – הטיפול הטבעי מהרפואה הסינית במחלה זו, מתמקד בהחזרת האיזון בין האנרגיות החמות והקרות בגוף, תוך התמקדות גבוהה בקירור אזור הפנים, [פעולת הקירור מונעת הרחבת כלי דם ] והרגעת הנפש. כל זאת, בא לידי ביטוי באמצעות דיקור סיני, צמחי מרפא ותזונה מותאמת.
- טיפול בסבוריאה – גם במקרה זה, האיזון מהווה תפקיד חשוב. לפיכך, שיטת הטיפול בסבוריאה מתמקדת בהשבת האיזון הפנימי, תוך הפחתת הדלקתיות הורדת היובש, הקשקשת והגרד. זאת גם כן, באמצעות דיקור סיני, שימוש בצמחי מרפא לשתייה ובמשחות טבעיות תזונה מותאמת וכן הפחתת הצורך בשימוש במשחות סטרואידיות.
הכל מתחיל ונגמר בנפש בריאה ומאוזנת
כפי שראינו היום, הן רוזציאה והן סבוריאה הן מחלות שפוגעות אסתטית בעור הפנים ולכן השפעתם הנפשית מרובה .ישנה חשיבות רבה לזיהוי מדויק של המחלה מוקדם ככל הניתן, ופנייה לגורמי מקצוע רלוונטיים במטרה לטפל במחלה.
עולם הרפואה הסינית הינו עולם שמשלב את הטיפול בגוף יחד עם הטיפול בנפש. הן בדיקור על ידי שילוב נקודות דיקור מרגיעות והן בצמחי המרפא על ידי שילוב של צמחים מרגיעים ,ההבנה כי שני גורמים אלה הם אינם נפרדים אלא משלימים זה את זה, חשובה, במיוחד בטיפול במחלות כאלו, על מנת להגיע לתוצאות מקסימליות בדרך בריאה ונכונה. כך למעשה, ניתן לשפר את מצב עור הפנים ואיכות החיים של המטופל בצורה משמעותית.