- סבוריאה דרמטיטיס היא מחלת עור המתבטאת בהפרשה מוגברת ועודפת של חלב אל העור. בלוטות החלב נמצאות בשכבת הדרמיס של העור, והחלב העודף המופרש מהן עולה על פני העור ומעניק לו מגע שומני האופייני למחלה.
-
סבוריאה בפנים שכיחה אצל תינוקות יונקים, בגיל ההתבגרות וכן בקרב 5-10 מהאוכלוסיה הבוגרת. בקרב בני נוער שכיחה המחלה עם גיל ההתבגרות, בשל השינויים ההורמונאליים שגופם עובר. בקרב מבוגרים, זו מחלה כרונית שעלולה להימשך זמן רב.
- הטיפול הטבעי בסבוריאה בפנים נועד לעצור את הדלקת בעור, להזין את העור ולהחזיר לו לחות, ובעיקר להחזיר את הגוף לאיזון. הטיפול הטבעי כולל ארבעה רבדים: דיקור סיני, טיפול בצמחי מרפא, משחות על בסיס טבעי ושינוי תזונתי.
לפני ואחרי שבועיים וחצי טיפול
תמונות – לפני ואחרי טיפול
לפני ואחרי שבועיים טיפול
לפני ואחרי 3 שבועות טיפול
סבוריאה לפני אחרי חודשיים של טיפול
איפה מופיעה סבוריאה בפנים?
הקרקפת והפנים עשירים בבלוטות חלב, ולכן שכיחה שם מחלת הסבוריאה. אזורים אחרים בגוף המשופעים בבלוטות חלב הם:
- בתי השחי
- השכמות
- בין חלקי העכוז
- הבטן והטבור בפרט.
- סבוריאה עלולה להתפתח בין קפלי עור (צוואר, מרפקים) בהם יכולה להצטבר לחות וחום.
המחלה שכיחה אצל תינוקות יונקים, בגיל ההתבגרות וכן בקרב 5-10 מהאוכלוסייה הבוגרת. סבוריאה אצל תינוקות עשויה להתפתח בעקבות מעבר של הורמונים מגוף האם אל התינוק במהלך ההנקה. ואכן, פעמים רבות כשהאם מפסיקה להיניק, המחלה עוברת. בקרב בני נוער שכיחה המחלה עם גיל ההתבגרות, בשל השינויים ההורמונאליים שגופם עובר. בקרב מבוגרים, זו מחלה כרונית שעלולה להימשך זמן רב.
סבוריאה בפנים – תסמינים
- אדמומיות בעור
- קשקשת
- גרד
- קילוף של העור
סבוריאה בפנים – גורמים
- תהליך דלקתי מוגבר בבלוטות החלב, מעורב במרכיב פטרייתי
- שינויי מזג האוויר
- שינוי בלחות שבאוויר
- מצב נפשי: סטרס, לחץ ומצוקה
- מחסור בוויטמינים וברכיבי תזונה מהותיים אחרים
- הופעת מחלות עור נוספות כמו פסוריאזיס או אקנה
הרפואה הסינית רואה בבסיס מחלת הסבוריאה יציאה מאיזון של הגוף. לכך יש שתי סיבות מרכזיות: האחת, חום בריאות ובקיבה המצטבר באיברים אלה וגורם להפרשת החלב ולתהליך הדלקתי, והסיבה השנייה – חום ולחות במערכת העיכול הגורמים לשמנוניות גבוהה בעור.
בחלב המופרש ישנה פטרייה, "פטריוספרום אובלה", שיש הרואים בה את הגורם לתהליך הדלקתי. ולכן חלק מהטיפול במחלה יכלול גם התייחסות לפטרייה זו.
איך מטפלים בסבוריאה?
כאשר הוא בא במגע עם האוויר והעולם החיצוני, החלב השומני נדבק לקרטין, שהיא שכבת העור העליונה, המתחלפת באופן קבוע. אלא שהחלב השומני מונע מהקרטין לנשור ואף משמש כדבק לחלקיקי העור הנפרדים מהגוף. התוצאה – תאי העור המתים מצטברים בשכבות וכך נוצרים קשקשים. לעיתים, החלב המופרש גורם לדלקת בעור.
הטיפול בסבוריאה יכלול על פי רוב תרופות ומשחות על בסיס סטרואידים וקורטיזונים, או משחות אנטי פטרייתיות, על מנת להפחית בצורה מהירה את הדלקת ולטפל במרכיב הפטרייתי הקיים בסבוריאה. הטיפול בתרופות הסטרואידליות מוגבל בזמן השימוש ויש להשגיח בשבע עיניים על מתן טיפול זה ועל משכו, על אחת כמה וכמה כשמדובר בתינוקות וילדים.
לאורך זמן, ניתן להשתמש בתכשירים קוסמטיים רפואיים, אשר מחדירים לחות לעור ומטפלים בדלקת. אולם גם השימוש בתכשירים אלה דורש מעורבות של רופא ויש להתאימם היטב לסוג המחלה, דרגת החומרה שלה, מצב העור וסוגו לפני השימוש בהם.
טיפול טבעי בסבוריאה בפנים – בעזרת הרפואה הסינית
לפני ואחרי 3 שבועות טיפול
לפני ואחרי 3 שבועות טיפול
לפני ואחרי 3 שבועות טיפול
לפני ואחרי 3 שבועות טיפול
האם ניתן לשלב את הטיפול הטבעי בטיפול הרפואי המקובל?
הגישה הטיפולית של דוד פרלה במקרים שסבוריאה מתפרצת בפנים בחומרה בינונית וקשה היא לשלב את הטיפול הטבעי כתומך לרפואה המערבית. שילוב של הרפואה המערבית והטבעית עשויות להוביל לשיפור ולהקלה מהירה במצב העור, להפחתה בשימוש בתרופות בעלות תופעות לוואי, לזירוז בתהליך ההחלמה הטבעי של הגוף ולא פחות חשוב הם יאפשר גם במחלות עור כרוניות עקשניות הפוגות ארוכות יותר ושיפור באיכות החיים. דוד פרלה עובד בשיתוף פעולה עם רופאי עור רבים.
5 טיפים להצלחת הטיפול בסבוריאה
- ניקיון עור הפנים מקבל משנה תוקף בעת מחלה בעור, ויש לשמור עליו שבעתיים. מומלץ לנקות את הגוף בסבון היפו-אלרגני עדין ובתחליב לחות. את הראש מומלץ לחפוף בשמפו נגד קשקשים.
- בעת המחלה יש להימנע משימוש באפטר-שייב ובבשמים, אשר מגבירים את ייבוש העור.
- תזונה: באופן כללי תמיד מומלץ להימנע מצריכת מזון שמן, עשיר בסוכר, מטוגן ומעובד, ובעת מחלה כסבוריאה על אחת כמה וכמה. מדובר במזונות בעלי השפעה מחממת בגוף, שעלולים להחריף את המחלה. מוטב להימנע גם מצריכת קפאין, אלכוהול לסוגיו (בירה, יין), קמח לבן, חלב ומוצריו ופיצוחים מטוגנים.
- מה כן לאכול? הרבה ירקות ירוקים, המוכרים כבעלי השפעה אנטי דלקתית לגוף. פירות וירקות טריים. דגנים מלאים בשביל הסיבים התזונתיים. וכמה שיותר נוזלים, בדגש על מים זכים.
- מומלץ להימנע מגירוד המקומות הנגועים, גם אם האזור ממש מציק. זה יסייע בתהליך הריפוי.
כותב המאמר דוד פרלה, מומחה לטיפול טבעי במחלות עור, בעל תעודות הסמכה בינלאומיות וניסיון של 30 שנות טיפול במרפאתו ברפואה סינית במחלות עור במבוגרים וילדים.