אצל רבים מאיתנו, לחץ (סטרס) אינו משפיע רק על בריאות הנפש אלא משפיע גם על הבריאות הגופנית הכללית. לחץ עלול לגרום לכאבי ראש, הזעה, פריחה, כאבים ואפילו עלייה בלחץ הדם ושיבוש ערכי הסוכר בדם.
סובלים מפסוריאזיס? דעו שמתח הוא אחד הגורמים העיקריים והשכיחים להתפרצות המחלה.
על פסוריאזיס וסטרס
כידוע לכולנו, מצבים מלחיצים מצויים סביבנו בכל מקום וקשה להמנע מהם, אלא אם תחליטו להסתגר בבית כל היום ולא לצאת מהמיטה.
אולם, מסתבר שיש מה לעשות. מחקר שנערך במשך 30 השנים האחרונות מראה כי ניתן להשיג שליטה על הלחצים באמצעות תרגול מדיטציה ובעקבות כך, להפחית משמעותית את הסימפטומים של מחלת הפסוריאזיס.
המדיטציה עוזרת בניהול את המחלה, ואף הוכחה ביכולת המשמעותית שלה לשפר את יעילות הטיפול בפסוריאזיס עצמו.
ההתמודדות עם פסוריאזיס עשויה להיות מטלטלת, אולם מטופלים שביצעו מדיטציה משתפים את היכולת שלהם להשאר בשליטה ואף לנהל חיים משגשגים עם ולמרות הפסוריאזיס.
מהי מדיטציית מיינדפולנס?
אולי שמעתם כבר על מדיטציית מיינדפולנס שהפכה לפופולרית בחדרי כושר, שיעורי יוגה וכדומה, אך למדיטציה זו יש הסטוריה של אלפי שנים ומקורה בפילוסופיה הבודהיסטית.
בבסיסה, משמעות מדיטציית מיינדפולנס היא "לקחת את הזמן" ולהיות מודעים לחלוטין לרגע הנוכחי, ללא כל שיפוט. סוג זה של תרגול מרגיע את המוח, תוך מתן תשומת לב לכל התחושות והמתחולל בגוף, ולקבלת תחושות אלו מבלי לתייג אותן כ"טוב" או "רע". באמצעות התרגול הזה, הוכיח המחקר שהגוף יכול למצוא איזון, גופני ונפשי שעשוי לסייע בתהליך הריפוי.
אחד המחקרים הראשונים שמצאו את הקשר בין הגוף לנפש נערך על ידי רופא אמריקאי בשם ג'ון קאבאט-זין, כאשר המחקר התמקד בפסוריאזיס.
איך מיינדפולנס מסייעת בטיפול בפסוריאזיס?
לפני מעל לשלושים שנה התוודע קאבאט-זין למדיטציה. הוא העמיק את לימודיו עם מנהיגים כמו "Thich Nhat Hanh" וייסד את ה'קליניקה להפחתת סטרס' בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מסצ'וסטס.
בקליניקה שלו הוא פיתח קורס בן שמונה שבועות בשם "צמצום מתחים באמצעות מיינדפולנס" (MBSR), שעד היום משמש סטודנטים במדיטציית מיינדפולנס ומלמד אותם כיצד יכול התרגול להשפיע על הבריאות הגופנית, כמו גם על בריאות הנפש.
קאבאט-זין השתמש ביסודות של MBSR ופיתח מחקרים קליניים כדי לחקור את הקשר בין מיינדפולנס לבין מצבים רפואיים כרוניים.
הוא התחיל במחקר על השפעת המדיטציה על כאב כרוני ולאחר מכן ערך מחקר על מדיטציה והפרעות חרדה. שני המחקרים הוכיחו שהמדיטציה משפיעה לטובה בשני המצבים- כאבים וחרדות. בשנת 1998 החל קאבאט-זין לחפש אחר תוצאות הניכרות לעין וכך התמקד בפסוריאזיס.
הוא יצר קשר עם רופאי עור המטפלים בפסוריאזיס באמצעות טיפול באור וארגן מחקר בו המטופלים חולקו לשתי קבוצות:
קבוצה אחת: טופלה באמצעות אור אולטרה סגול, תוך כדי האזנה להקלטות של מדיטציית מיינדפולנס.
קבוצה שנייה: עברה טיפול באמצעות אור בלבד.
קאבאט-זין גילה שמטופלים שהקשיבו להקלטות המדיטציה במהלך הטיפול באור דיווחו על ירידה בתסמיני הפסוריאזיס בחצי, בתוך כ- 48 יום, בעוד שלקבוצה השנייה נדרשו כ-85 יום להגיע לאותן התוצאות.
המחקר התבצע פעמים נוספות במהלך השנים ועם אותן התוצאות שהראו כי מדיטציית מיינדפולנס משפרת את הטיפול בפסוריאזיס ומקצרת אותו.
בחינת המחקר מזווית אחרת מצאה כי רמות מתח גבוהות הופכות את הטיפול לפחות יעיל
מחקר אחד הראה שמטופלים שתוארו כבעלי דאגות ברמה גבוהה עד פתולוגית מצאו שהפסוריאזיס שלהם החלים באופן איטי משמעותית, אם בכלל, לעומת מטופלים שלא סבלו ממתחים ודאגות קיצוניים, ואשר קיבלו טיפול זהה.
ניתן להבין שהפחתת לחצים באמצעות תרגול מדיטציית מיינדפולנס מסייעת לטיפול בפסוריאזיס להיות יעיל יותר, אולם זו לא הדרך היחידה בה יכולה המדיטציה לעזור לחולי הפסוריאזיס.
מיינדפולנס למניעת התפרצות פסוריאזיס
כאמור, תרגול סדיר של המדיטציה יכול להוריד את רמות הלחץ הכללי. למעשה, התרגול עשוי לשנות את תגובת הגוף ללחץ, מה שיקטין את הסבירות להתפרצות הפסוריאזיס. מתח הוא אחד הגורמים העיקריים להתפרצות המחלה, מה שקרוי בעגה המקצועית "התפרצות מתח".
טיפול טבעי באמצעות הרפואה הסינית
טיפול טבעי בפסוריאזיס באמצעות הרפואה הסינית, מסייע בהחזרת הגוף לאיזון ובכך משפר את מצב העור ותחושות הגרד המציקות. הטיפול הטבעי נבנה אישית ובאופן המדויק ביותר עבור המטופל, וזאת לאחר אבחון מצבו.
המחקר פורסם באתר- Healthgrades. לקריאה לחצו כאן