מהדורה מחודשת (שנת 2021) מאת דוד פרלה ושלומית בר, הוצאת ידיעות אחרונות וספרי חמד, 140 עמ'
לפני שנים אחדות סבלתי במשך חודשים מכאבי גב קשים. מצאתי את עצמי במחוזות לא מוכרים – התור לרופא המשפחה בקופת חולים; התור לרופא אורטופד; התור למכון לצילומי רנטגן, ושוב התור לרופא האורטופד. מאחר שלא אובחן דבר, ניסיתי את מזלי אצל רופא אורטופד אחר. הוא המליץ על כדורים לשיכוך כאבים שלא סייעו במיוחד.
כך, כמו רבים אחרים שנואשו מהרפואה המערבית המודרנית (המכונה, משום מה, רפואה קונבנציונלית), הלכתי לטיפול אצל מומחה לרפואה סינית ולשיאצו.
באתי לטיפול בגישה סקפטית וצינית. המטפל בחן אותי, שוחח איתי, ולהפתעתי קבע חד משמעית שהכאב המציק בגבי מקורו בהפרעה במעי הדק. יותר מזה, קבע המטפל, הכאב נובע משינויים בהרגלי אכילה; אף שלא ראה אותי קודם מימיו, הוא צדק. לאחר מכן ניגשנו לסדרה של שני טיפולים שלאחריהם נעלם הכאב כלא היה. מאז יש לי, כמו לרבים אחרים, פינה חמה בלב לרפואה הסינית.
הרפואה הסינית לעומת הרפואה המערבית
מודלים רפואיים נגזרים ומתפתחים מתוך ראיית עולם ופילוסופיה שיש להן זיקה לכל תחומי החיים, כמו תרבות, אמנות, כלכלה, סוציולוגיה ופוליטיקה. כזאת היא הרפואה המערבית המודרנית, וכזאת היא הרפואה הסינית המסורתית. הרפואה המערבית המודרנית צמחה מתוך גישה מדעית אנליטית, והיא מושפעת באופן ניכר מקצב ההתקדמות של הישגי הטכנולוגיה. הרופא המערבי המודרני בוחן את הסימפטומים של החולה, ועל פיהם הוא מנסה לרדת לשורש המחלה ולזהות את הגורם לה. הטיפול מכוון, בדרך כלל, לסימפטומים הידועים של המחלה.
המודל הרפואי הסיני התחיל והתפתח בכיוון שונה, המבוסס על עיקרי התורה הקונפוציאנית והדאואיזם. בעוד שהרפואה המערבית חוקרת את הסיבה לתופעות, הרפואה הסינית המסורתית משקיעה את רוב המאמץ בהבנת הקשר שבין התופעות, והתנועה והחוקיות ביניהם. מתוך אותה תפיסה הרואה בגוף האדם תופעת טבע שאין לחבל בשלמותה, הרפואה הסינית המסורתית איננה מתייחסת לצד הטכנולוגי, אלא מדגישה את הזיהוי ואת הבנת התופעות הגופניות והנפשיות השונות מתוך התבוננות וצפייה בגוף.
המדריך לרפואה סינית
מושגי האבחון והטיפול ברפואה הסינית המסורתית, המבוססים על התבוננות, עשויים להישמע לאוזן המערבית פשטניים וציוריים. כדי שיתקיים מפגש בין שתי הגישות השונות נדרשת איפוא התייחסות רצינית למטרה המשותפת – הבאת מזור לחולי ולסבל האנושי; לשם כך דרושים מידה רבה של גמישות מחשבתית ושל רצון כן להבין את התועלת הטמונה בשתי הגישות.
בדיוק פתיחות וגמישות כאלה מאפיינות את הספר "הרפואה הסינית – הספר השלם". בניגוד לספרים רבים אחרים בתחומי הרפואה המשלימה, השוללים את הרפואה המערבית המודרנית מכל וכל או מתעלמים ממנה כליל, ספרם של דוד פרלה ושלומית בר מפגין יחס של כבוד והערכה כלפי הרפאה המערבית והישגיה ("מודל הרפואה המערבי, שעל הישגיו המופלאים אנו מברכים יום יום", כותבים המחברים).
שלומית בר היא עיתונאית, מתרגמת ועורכת. דוד פרלה הוא בוגר הקולג' האמריקאי לרפואה סינית מסורתית בסן פרנסיסקו, בעל תואר שני ברפואה סינית מסורתית ומורשה מטעם משרד הבריאות הקליפורני לעסוק ב אקופונטורה, בטיפול בצמחי מרפא וברפואה סינית. פרלה גם התמחה בבית חולים בסין, והוא מטפל ברפואה סינית, בדיקור, בצמחי מרפא ובתזונה. את הידע והנסיון האלה הביא אל ספרו.