ויטמין C הוא ויטמין חיוני לחיים המשתתף במעל 300 תהליכים חיוניים בגוף. הוא נחוץ ליצירה של קולגן המאפשר יצירת רקמות ועצמות, שומר על הנימים ועל השיניים, אך יותר מכל – יש לו תפקיד חשוב מאוד בהגנה על הגוף מפני רדיקלים חופשיים ולחיזוק של המערכת החיסונית, ולא סתם יצא לו שם של ויטמין שמונע מחלות חורף. בני האדם אינם יודעים לסנתז ויטמין C בעצמם אלא מהמזון בלבד. הכמות המומלצת ביום היא 500 מ"ג של ויטמין C, ולכל היותר ובמקרים של חוסר – עד 2 גרם ליום.
היתרונות של צריכת ויטמין C לבריאות העור
- נוגד חמצון – ויטמין C הוא נוגד חמצון חזק מאוד המונע היווצרות של רדיקלים חופשיים שגורמים להזדקנות מואצת ואף להתפתחות של מחלות. רדיקלים אלה נוצרים, בין היתר, כתוצאה מחשיפה לחומרים מזהמים ומקרני UV של השמש.
- סיוע בייצור הקולגן – לוויטמין C תפקיד מכריע ביצור קולגן, חלבון הבונה את התאים בגוף וגם את תאי העור. התוצאה של מחסור בקולגן מתבטא בעור בצורה דרמטית – האוצר מאבד מהאלסטיות ומתחיל לשקוע, נראה עייף ואפרפר, מה שעלול להוביל בהמשך למחלות עור שונות כדוגמת אסטמה של העור.
- הפחתת כתמים ופיגמנטציה – יתרון גדול של ויטמין C הוא היכולת שלו להבהיר את העור, ועל ידי כך לטפל בכתמים כהים ופיגמנטציה. הוויטמין עושה זאת באמצעות עיכוב הייצור הלא תקין של פיגמנטים בעור.
- טשטוש צלקות – מחקרים שונים מראים שלוויטמין C יכולת לטשטש צלקות, בפרט צלקות אקנה שמשאירות גם כתמים ו"בורות" על גבי העור.
מקורות טבעיים לצריכת ויטמין C
כאמור, ויטמין C הוא לא חומר שאנחנו בני האדם מסוגלים לסנתז, ולכן נוכל לקבלו באופן טבעי דרך המזון או באמצעות תוספי תזונה. לפניכם מקורות טבעיים ומצוינים לקבל ויטמין C בשפע.
- פירות הדר – פירות הדר הם מן הפירות הבריאים ביותר, והם מגיעים להבשלה בעונת החורף. לא סתם אכילה של תפוז, אשכולית וקלמנטינה מיוחסת לבריאות ומעבר של חורף קל בקרב ילדים ומבוגרים כאחד.
- ירקות – כל הירקות בריאים, אך יש ירקות בריאים במיוחד, בין היתר בזכות ויטמין C בכמות גדולה. פלפל אדום, עגבנייה, ברוקולי וכרוב ניצנים הם מהירקות המומלצים לצריכה יומית של ויטמין C. שלבו אותם בסלט שלכם בכל ארוחה.
- פירות נוספים – פירות נוספים ומומלצים לקבלת ויטמין C שהם אינם פירות הדר: גויאבה, קיווי, פפאיה ותות.
דרכים להפקת המרב מתזונה המכילה ויטמין C
לצערנו, לא די באכילה של מזונות המכילים ויטמין C כדי להרוויח את כל הקופה. לגוף יש חיים משלו, ויש שילובים מומלצים יותר או פחות כדי לקבל את המרב מתזונה המכילה ויטמין C.
- אכילת ירקות ופירות חיים – הרתחה או בישול ירקות בדרך כלל פוגמת בערכים התזונתיים שלכם וכך גם במקרה של ויטמין C. מומלץ לאכול את הירקות כשהם חיים וקראנצ'יים, או לכל היותר לאדות אותם לזמן קצר.
- שילוב עם ברזל – ברזל נספג טוב יותר בנוכחות של ויטמין C. רוצים לקבל את הברזל? כל עוד מדובר בברזל שאינו מן החי (למשל, דגנים), אכלו אותו ביחד עם ירקות כדוגמת ברוקולי, עגבנייה ופלפל ותרוויחו יותר.
- שתיית מיץ טבעי בסמוך לסחיטה – אמנם מיץ פירות טבעי הוא בריא מאוד, אך ויטמין C נהרס כשהוא בא במגע ממושך עם חמצן. כדי לקבל את המרב ממיץ סחוט חשוב לשתות אותו סמוך ככל הניתן לסחיטה.
- הפחתה או הימנעות מצריכה של אלכוהול וקפאין – מחקרים מראים לנו שגם אלכוהול וגם קפאין יכולים להיות בריאים לגוף. אלכוהול – מומלץ לא יותר מכוס יין אחת ליום ואף פחות מכך. קפה – 2-3 כוסות ביום. בצריכה גבוהה מכך, אנו לא רק פוגעים בגוף אלא גם פוגעים בספיגה של ויטמין C.