מהו הקשר בין מתח נפשי לרוזציאה?
בדומה למגוון מחלות נוספות, לחץ נפשי מהווה טריגר מוכר וידוע בקרב מרבית הסובלים מרוזציאה. כך, חולים רבים מדווחים כי בתקופות מתוחות – בין אם בעבודה, בזוגיות או עקב אירועים משפחתיים – חלה החמרה מיידית וניכרת בתסמיני הרוזציאה.
כמו כן, מחקרים עדכניים אף הדגימו קשר הדוק בין פעילות עצבית-חיסונית מוגברת לבין התלקחויות בעור. כידוע, המערכת החיסונית מגיבה לעיתים למתח נפשי, ממש כאילו מדובר באיום פיזי ממשי; עניין המוביל לדלקת בעור ולהחרפת מצבן של תחלואות עור שונות, כדוגמת הרוזציאה, קופרוז או אקנה.
כיצד לחץ נפשי משפיע על העור מבחינה פיזיולוגית?
בפשטות, כאשר אדם חווה מתח נפשי, מערכת העצבים הסימפתטית, הידועה גם כמערכת ה-“Fight or Flight", נכנסת לפעולה. מערכת זו מזרימה כמויות משמעותיות של הורמונים שונים, כדוגמת אדרנלין וקורטיזול לדם. הקורטיזול, הידוע גם כ-"הורמון הסטרס", משפיע על מערכות רבות בגוף, לרבות העור.
כך, רמות גבוהות של קורטיזול עלולות לפגוע באיזון ההורמונלי של הגוף, לשנות את פעילותם של כלי הדם בעור ולהחמיר את תגובת המערכת החיסונית לגירויים חיצוניים. בפועל, לעודף קורטיזול בדם עלולות להיות תוצאות שונות, כדוגמת:
- הגברת האדמומיות בפנים
- הופעת נגעים דמויי אקנה
- תחושת בעירה או עקצוץ בעור
- פריחות בלתי צפויות.
רוזציאה, בדומה לקופרוז, מגיבה באופן חריף לשינויים אלו. על כן, חשוב לדעת כי לחץ נפשי הוא מעבר לתחושת עומס בלבד, הוא תגובה ביולוגית ממשית לה השלכות שונות, גם על תפקוד העור.
אולי יעניין אותך גם:
כיצד רוזציאה ולחץ נפשי מזינים זה את זה? מה הקשר בין רוזציאה לדיכאון וחרדה?
בהמשך לאמור, בין מתח נפשי לרוזציאה קשר מעגלי של ממש; עניין אשר עלול להוביל להתלקחויות חוזרות ונשנות. כך, אנשים הסובלים מתסמיני הרוזציאה לעיתים חווים תחושות קשות – בושה, הימנעות חברתית או פגיעה בדימוי העצמי. הופעת תסמיני רוזציאה על הפנים, בעיקר אצל מבוגרים, עלולה להיחשב כמביכה ולהעצים את תחושת החרדה. כאמור, תחושה זו תוביל לשחרור קורטיזול נוסף, ולהחרפת תסמיני הרוזציאה.
מעגל זה, בו הרוזציאה מגבירה את הלחץ הנפשי, והלחץ הנפשי בתורו מחמיר את תסמיני הרוזציאה, מוכר היטב גם בספרות המחקרית. מעבר לכך, נמצא כי חולי רוזציאה נמצאים בסיכון מוגבר לבעיות נפשיות, בעיקר לדיכאון וחרדה.
כיצד ניתן לנהל את הלחץ כדי להפחית את תסמיני הרוזציאה?
על אף שמתח נפשי מהווה חלק אינטגרלי מחיינו, ניתן ואף רצוי ללמוד כיצד להתנהל עמו ולהתמודד אתו באופן יעיל. עניין זה מקבל משנה תוקף ביחס לאלו הסובלים ממחלות עור שונות, כדוגמת רוזציאה, קופרוז או אקנה. על כן, הכנו עבורכם מספר כלים אפקטיביים להתמודדות עם הלחץ הנפשי:
- מדיטציה – תרגול יומי של מספר דקות עשוי להרגיע את מערכת העצבים, להפחית לחץ נפשי ולשפר את התפקוד הכללי.
- תרגולי נשימות – נשימות עמוקות ותרגולי נשימות ידועות ככלי מידי להפחתת סטרס בזמן באמת.
- יוגה – משלבת פעילות גופנית מתונה עם תרגול נשימה והרפיה, וידועה כטכניקה אפקטיבית להפחתת לחץ נפשי.
- הליכות בטבע – מועילות במיוחד לאיזון רגשי ולשיפור זרימת הדם.
- כתיבה אינטואיטיבית – כתיבה אינטואיטיבית וכתיבה יוצרת מהוות שיטות לפריקת רגשות ולהפחתת חרדה.
- טיפול רגשי – פסיכולוגי או קוגניטיבי.
על כן, הקפדה על אורח חיים מאוזן, הכולל שינה מספקת, תזונה מאוזנת ואנטי דלקתית והימנעות מאלכוהול ועישון מהווה מרכיב קריטי בניהול אפקטיבי של תסמיני הרוזציאה.
כיצד רפואה סינית רואה את הקשר בין מתח לרוזציאה?
במסגרת הרפואה הסינית ניתן דגש עמוק על איזון בין איברים אנרגטיים שונים, כדוגמת הלב, הכבד והעור. כך, הכבד, על פי הגישה הסינית, אחראי על זרימת הצ'י, המהווה האנרגיה הפנימית של גוף האדם. כאשר אדם חווה מתח או כעס, זרימת הצ'י עלולה להיחסם, עניין אשר עלול להוביל ל"תקיעות" אנרגטית, אשר מתבטאת רבות דרך העור.
על פי הרפואה הסינית, רוזציאה עשויה להיות תוצאה של חום פנימי עודף או היעדר איזון בין אנרגיית הלב והכבד. כך, דיקור סיני ושימוש בצמחי מרפא מותאמים אישית עשויים לסייע בשחרור חסימות, הרגעת הנפש ,בקירור הדם, באיזון מערכת העצבים ובהפחתת הדלקתיות. השילוב בין איזון רגשי לגופני נחשב למפתח להקלה במצבים כרוניים כדוגמת קופרוז ורוזציאה.
על כן, רוזציאה הינה מחלה כרונית אשר מושפעת באופן ישיר מגורמים פיזיים ונפשיים כאחד. ככלל, לחץ רגשי איננו מצב נפשי בלבד, אלא טריגר ממשי לתגובות דלקתיות בעור ולהחרפת הרוזציאה. רמות קורטיזול גבוהות, עור רגיש ומערכת חיסונית דרוכה עלולים להוביל להתפרצותם של רוזציאה, קופרוז ולעיתים אף אקנה.
חשוב להכיר כי הקשר בין הנפש לעור הגוף איננו חד כיווני, אלא מהווה מערכת דו כיוונית מורכבת. לפיכך, אלו הסובלים מרוזציאה נדרשים בניהול לחציהם הנפשיים; זאת כחלק אינטגרלי מהטיפול במחלה. טכניקות להפחתת סטרס, אורח חיים מאוזן וטיפול ריגשי, לצד טיפול רפואי קונבנציונלי או הסתייעות ברפואה הסינית, עשויים להקל באופן משמעותי על הסבר, להשפיע על תסמיני המחלה ולהוביל לשיפור באיכות החיים.
לפיכך, אם אתם סובלים מרוזציאה ומעוניינים בגישה טבעית, מותאמת אישית והוליסטית – פנו עוד היום לדוד פרלה, מומחה לטיפול טבעי ברוזציאה. לקבלת ייעוץ ראשוני מותאם אישית ולשיפור אמיתי במצב העור והנפש – דוד פרלה יהווה כתובת מיטבית.