התקופה האחרונה לא פשוטה לכולנו. רבים מאיתנו חוו אובדן, אנחנו או בן/בת הזוג נמצאים במילואים ובהתאם הדאגה למשפחה על כתפינו וחלקנו צמודים לחדשות 24/7. הסיטואציה החריגה הזו מביאה עמה תחושות של סטרס שעלולות לגרום להחרפה במגוון רחב של בעיות עור . במאמר זה נתמקד בבעיות עור שעלולות להיגרם מחרדה ומתח וכיצד דיקור סיני וצמחי מרפא יכולים לסייע.
מהו מתח?
ראשית, מתח הוא מונח פסיכולוגי המתאר מצב של תחושת לחץ או חוסר אונים בנוגע לסיטואציה מסוימת. מתח במידה נמוכה דווקא יכול להועיל לגוף ולהניע לפעולה, אך במידה גבוהה הוא עלול לגרום לדיכאון, אכילת יתר, פגיעה בשינה ואף להתבטא על גבי העור בגלל היותו מאיץ תהליכים דלקתיים ותחושות גרד .
אחד מההורמונים המופרשים בסטרס הינו קורטיזול. הורמון זה מופרש בצורה תקינה בשעות הבוקר ורמתו יורדת לאורך היום. כאשר רמתו בגוף גבוהה בתגובה למצב דחק כלשהו, הוא פוגע בין היתר בחילוף החומרים, מעלה רמות סוכר בדם וגורם לאגירת שומן בגוף.
השפעות המתח על העור
השפעות הסטרס מתחילות בפגיעה בתהליכים שונים בגוף כפי שציינו, אך במהרה גם נותנות את אותותיהן על גבי העור. בוודאי שמעתם על חבר קרוב שבעקבות סטרס חווה פצעים על העור ואולי גם אתם חווים זאת בתקופה האחרונה. אלו פצעים הנובעים מלחץ נפשי ובאים לידי ביטוי במספר מקומות בגוף ובמספר דרכים – אקנה בגב ובפנים, סבוריאה בפנים ובקרקפת, פסוריאזיס בגוף ובקרקפת וגם אטופיק דרמטיטיס.
אקנה היא מחלת עור המתבטאת כדלקת ולרוב מופיעה בגיל ההתבגרות. בעורנו קיימות בלוטות חלב המושפעות מהורמונים שונים ומפרישות דרך צינור מיוחד נוזל שומני הנקרא סבום. תפקידו לשמור על עורנו ולהעניק לו לחות. כאשר אנו חווים סטרס, רמות ההורמונים בגופנו משתנות. כתוצאה מכך, נגרמת פעילות יתר של בלוטות החלב בעור, הנקבוביות בעור נסתמות, ישנה הצטברות של תאי עור מתים בפתח הזקיק, הבלוטות לא מתנקזות, חלה התרבות חיידקים באזור ונוצרת דלקת המוגדרת כאקנה.
סוג נוסף של מחלת עור כרונית הנובעת מהפרשת יתר של סבום הינה סבוריאה בפנים ובקרקפת . במחלה זו נוצרים קילופים ואזורים אדמומיים על העור, עודף שומניות, גרד וקשקשת יבשה. לכן, אחד מסוגי הפצעים מלחץ נפשי בעור עשוי להיות גם סבוריאה.
במחלת הפסוריאזיס שכיח לראות החרפות במצב העור במצבי לחץ נפשי ,הלחץ הנפשי גם מגביר את הדלקתיות בעור וגם מערער את מערכת החיסון,ומכיוון שהמחלה הינה אוטואימונית היא מחריפה .
אוריטיקריה – מחלה אלרגית אוטואימונית גם היא מוחרפת במצבי לחץ ומתח המערערים את מערכת החיסון.
אטופיק דרמטיטיס.הידועה גם כאסתמה של העור, היא מחלה דלקתית כרונית בעור הפוגעת בילדים ומבוגרים כאחד. המחלה מתבטאת בגרד ויובש משמעותיים ונגעים אדומים על העור. למחלה מגוון גורמים כגון שימוש בחומרים מגרים, יובש של העור כתוצאה ממזג אוויר קר ויבש או דווקא חום ולחות ועל פי מחקרים שונים גם כתוצאה מלחץ נפשי וסטרס. במצבי לחץ, המערכת החיסונית שלנו פגיעה יותר ובהתאם מנגנוני ההגנה שלנו, הנמצאים בין היתר בעור, נפגעים ונוצרת דלקת אזורית.
הקלה על העור על ידי דיקור סיני
לפי עדויות, דיקור סיני החל לפני יותר מ2500 שנים וכיום מזוהה כשיטת טיפול ברפואה הסינית. לפי הרפואה הסינית ישנם ערוצים קבועים לאורך ורוחב הגוף בהם עוברת אנרגיית החיים (הצ'י). במצב של בריאות תקינה, זרימת האנרגיה בגוף חופשית ומשוחררת ובמצב של חולי ישנה פגיעה ותקיעות בזרימה. במהלך הדיקור מבוצעות דקירות במטרה להפעיל לחץ ספציפי במגוון נקודות אסטרטגיות בגוף ולשחרר את הזרימה שנתקעה. בשנת 1997 אושר השימוש בדיקור סיני על ידי משרד הבריאות האמריקני והפך לנפוץ במוסדות רפואיים בעולם לצד מחקרים המוכיחים את יעילותו.
לפי הרפואה הסינית, הדיקור גורם לשחרור אנדרופינים. אלה חומרים המצויים באופן טבעי במוחנו ומסייעים בשיפור מצב הרוח והפחתה של כאב. בנוסף, הדיקור משפר את זרימת הדם בגוף ומסייע בסילוק של ההורמון קורטיזול המופרש בגוף בזמן סטרס. הורדת רמות הקורטיזול בגוף גורמת להורדת קצב הלב, לחץ הדם וריפוי השרירים שבשילובם גורמים לתחושת רוגע נעימה. הדיקור לעור הינו שונה לכל בעיית עור בהתאם לאבחון ברפואה סינית
שימוש בצמחי מרפא סיניים בזמן סטרס
צמחי מרפא הם שם כולל לצמחים הנמצאו כמועילים לשיפור בריאות האדם בין אם על ידי מחקרים מודרניים או על ידי שימוש במסורות שונות בעולם. השימוש כולל תכשירים, תמציות, חליטות, פטריות, אצות, וחלקי צמחים שונים . לצמחי מרפא יש השפעה מטיבה על הרגעת הנפש ועל האיזון ההורמונלי בגוף. מעבר לכך, צמחי מרפא יעילים בשיפור מראה העור ותיקון נזקיו. לעיתים, בעיות בעור נובעות מדלקת כרונית הפוגעת בשלמותו. לצמחי המרפא השונים סגולות אנטי דלקתיות, אנטי פטריתיות, אנטי ויראליות ואנטי בקטריאליות .
הצמחים נתנים לכל בעיית ור לאחר אבחון ברפואה סינית ומותאמים אישית לכל מטופל.
השילוב בין דיקור סיני ושימוש בצמחי מרפא
במהלך המאמר סקרנו את התכונות החיוביות של דיקור סיני ושימוש בצמחי מרפא בנפרד. חשוב לדעת כי השילוב של השניים עשוי להוביל לתוצאות טובות עוד יותר. לכן, כדאי לבחור מטפל מנוסה בעל ידע בשימוש של כל אחד בנפרד אך גם יחד על מנת למקסם את יעילות הטיפול ולהימנע מתגובה צולבת העלולה לפגוע.
דרכי טיפול נוספות במתח
מעבר ליתרונות של דיקור סיני וצמחי מרפא, ישנן דרכים מהירות לטיפול במתח. אחת מהן היא מיינדפולנס הכוללת סדרת נשימות והפניית הקשב בצורה שאינה שיפוטית לחוויות המתרחשות באותו רגע. במחקרים שונים נמצא שפעילות זו גורמת לירידה בהפרשת ההורמון קורטיזול ועליה בהשפעת המערכת הפרא-סימפטתית במערכת העצבים האחראית על שלווה ורוגע.
במייקרים של חרדות לאורך זמן מומלץ לשלב גם טיפול פסיכולוגי להקלה על ההתמודדות.
פעילות גופנית מאוד מומלצת לשילוב ביום יום להפחתת מתחים. גם פעילות אירובית של לב וריאה בשילוב פעילויות מרגיעות כיוגה טאי צי וכו'.
הטיפול במתח חשוב והכרחי במיוחד בתקופה זו, ועשוי להקל עלינו ביומיום. מכיוון שזהו נושא רגיש שאנו לא תמיד יודעים כיצד להתמודד איתו, פנייה לגורם מקצועי ומנוסה עשויה להכווין, לתת מענה ולעזור לנו לצלוח את התקופה הקשה הזו יחד.