פורסם במוסף "7 ימים" ("ידיעות אחרונות") בתאריך 1.3.1996
לכל אלה שסבלו באומץ דיקור סיני בלי להבין למה ואיך – ספר רפואה סינית, שיצא לאור, מסביר הכל בשפה של בני-אדם
עוד לא הספקנו להתאושש ממבול המטפלים האלטרנטיביים, שנחתו עלינו בשנים האחרונות, וכבר מגיע אלינו תור הספרות המקצועית. דודי פרלה, שלמד רפואה סינית מסורתית בארה"ב והוסמך לטפל באמצעות השיטה מטעם משרד הבריאות של מדינת קליפורניה, ושלומית בר, עורכת ספרים, הוציאה בימים אלו את הספר בעל השם המקורי "רפואה סינית". כל מה שרצית לדעת על שיטת הריפוי העתיקה – ולא העזת לשאול.
פרלה, 33, התוודע אל השיטה במהלך טיול תרמילים סטנדרטי במזרח שלאחר השירות הצבאי. הוא עבר טיפול שיאצו ביפן נגד כאבי גב, ולמד במקביל טאי צ'י. כשראה כי טוב, החליט לעסוק בתחום באופן מקצועי. הוא למד, כאמור, בקליפורניה ונסע להשתלם בבית חולים ידוע המתמחה בטיפול במצמחי מרפא בעיר צ'אנג דו שבסין. לפני חמש שנים חזר ארצה ופתח קליניקה ברמת אביב.
הספר "רפואה סינית – הספר השלם" שיצא לאור בהוצאת ספרי חמד – ידיעות אחרונות, מתאר בשפה בהירה את יסודות השיטה ואת עקרונותיה, ומאפשר לפריקים וותיקים שלה, כמו גם לפציינטים פוטנציאליים , לדעת יותר על מה שמסתתר מאחוריה.
"לא פעם חשתי בצורך מצד המטופלים בספר, שיסביר להם בשפה פשוטה מה מסתתר מאחורי הטיפולים שהם עוברים", מסביר פרלה את הסיבה לכתיבת הספר. "עד היום רוב הספרים, שעסקו בתחום הזה היו מקצועיים מידי או נוטים לכיוון המיסטיקה והפילוסופיה. שולמית ואני רצינו לתת הסברים פשוטים, ויחד עם זאת מקיפים, על התחום, שצובר בשנים האחרונות בארץ תאוצה גדולה".
קריאה בספר פורשת בפני הקור את מסתורי שיטת הריפוי, שפועלת בסין כבר אלפי שנים. חלק ניכר משיטותיה, כמו האקופונקטורה, השתרשו זה מכבר במערב וקנו להם תומכים רבים. פה ושם מפריכים פרלה ובר מיתוסים שונים, כך למשל, יגלה הקורא המופתע שהמושגים יין ויאנג אינם פרי המצאתו של ישראל אהרוני, אלא מונחים המתארים מצב גופני מסוים של עודף או מחסור באנרגיה.
"הרפואה הסינית מסתכלת על הגוף והנפש כמכלול אחד", מסביר פרלה. "היאנג מתאר את האנרגיה, והיין – את נוזלי הגוף. כאשר השניים מאוזנים, יש לאנרגיה מאיפה לשאוב את הכוח שלה. במקרה של מתח או חרדה האיזון הזה מופר, ואז מתחילות הבעיות".
אדם מאוזן, על פי השיטה הסינית, הוא אדם בריא, מלא אנרגיה ונמרץ. כיוון שהמרפאים הסינים הראשונים בנו מודל מושלם של איזון, שכמעט אינו קיים במציאות, ניתן לאתר על פיו גם אצל אנשים בריאים הפרעות קלות, שאינן מוגדרות עדיין כמחלות. "אם אתה תופס את ההפרעות האלה בזמן – אין סיבה שהן יחמירו", אומר פרלה.
חלק ניכר מהבדיקה והאבחון מתנהל גם כיום על פי אמות המידה של פעם. קונפוציוס, למשל, אמר שהגוף קדוש, ואסור לפתוח אותו, ולכן שיטת האבחון הסינית מתבצעת עד היום בעיקר באמצעות התבוננות וצפייה.
"כאשר אדם מגיע אלי לבדיקה, אני מתבונן במצב הלשון שלו, שהיא השריר החשוף היחיד בגוף, מודד את הדופק שלו, מתבונן בצבעי הפנים שלו ומתחקר אותו לגבי תופעות שמאפיינות אותו", מסביר פרלה. "למרות הצביון המיסטי שדבק בה, הרפואה הסינית היא תורה מאוד מדוייקת. לכל איבר יש את קבוצת הסימפטומים האופיניים לו. לפי אופי התלונה אני יודע היכן להתחיל לחפש את הבעיה".
עם תום שלב האבחון מגיע שלב הטיפול הפיזי. למטופל מותאמת שיטת ריפוי אינדיווידואלית, אחת או כמה. השיטה החדשה יחסית בישראל היא צמחי המרפא. ישנם יותר מ-5,000 צמחים ועשבי מרפא. מרפאה שמכבדת את עצמה תשתמש בדרך כלל ב-200 צמחים בסיסיים, מהם ניתן להרכים צירופים שונים ומשונים.
"לרשות המטפלים הסינית עומדת ספרייה רפואית ענפה שמכילה את פורמולות הטיפול השונות לכל מחלה", אומר פרלה. "אין נוסחה אחת למחלה. כך, למשל, ישנן 12 נוסחאות להתקררות".
* * *
למרות הזיקה לרפואה הסינית העתיקה יש גורמים המקלים על המטופלים המערביים. כך למשל, אם החולים הסינים מקבלים הביתה שקית, ובה צמחים שונים, שאותם יש להרתיח ולשתות, יקבל המטופל המערבי לרוב אבקה ממוצה, שאותה יש לערבב במעט מים רותחים.
שיטה נוספת היא, כאמור, האקופונקטורה. השיטה הסינית גורסת שהגוף מכיל 12 תעלות אנרגיה עיקריות ו2 נוספות, שחוצות את הגוף לאורכו. דיקור לאורך התעלות האלה משחרר חסימות אנרגטיות ומקל בעיקר כאבים מסוגים שונים, בהם כאבי גב, דלקות במרפק ועוד. גם פה מקבל הפציינט המערבי הנחה ניכרת, כאשר המחטים שננעצות בגופו הן דקות בהרבה ולכן גם כואבות פחות מהמחטים הסיניות האורגינליות.
ובסוף, כמו תמיד, ישנו גם עניין התזונה. "הרפואה הסינית מאמינה בתזונה אינדיווידואלית", אומר פרלה. "אין נוהלי אכילה קולקטיביים כמו צמחונות או טבעונות. כל אחד צריך לאכול בהתאם לבעיה שממנה הוא סובל. מי שסובל מבעיות עור מסוימות, צריך להוציא מהתפריט מאכלים חריפים, מי שסובל מבעיות נשימה, מתבקש להימנע ממוצרי חלב, שהם מכייחים, ומי שסובל מחולשה ומעייפות, צריך לאכול בשר".
מהן הבעיות השכיחות אצל הישראלים?
"יש הרבה בעיות של כתף, הרבה כאבי גב, הרבה בעיות עור. הרפואה הסינית משיגה תוצאות טובות מאוד גם בטיפול בבעיות גינקולוגיות, כמו כאבי מחזור או בעיות פוריות, שאינן נובעות מסיבה פיזית. יש הרבה בעיות של פסוריאזיס, פצעי בגרות, עייפות מצטברת. גם במחלת היאפים אפשר לטפל. עד היום השגנו בתחום הזה תוצאות מצוינות".
כמה טיפולים צריך בדרך כלל כדי להרגיש שיפור משמעותי?
"שמונה עד עשרה טיפולים יספיקו לרוב האנשים. חשוב להקפיד גם על טיפול מונע. מי ששומר על עצמו, יכול להגיע לטיפול לעיתים רחוקות. אם הפציאנטים שלנו ילמדו לבוא לטיפול אחד או שניים, כשהם מתחילים להרגיש רע, ולא לחכות שהמצב מחמיר, הטיפול יהיה יותר אפקטיבי".
יש מחלות שבהן שיטת הריפוי הסינית אינה יעילה?
"כל התחומים שמצריכים התערבות כירורגית או בעיות שנובעות מסיבות פיזיות חמורות. גם בטיפול בסוגי הסרטן השונים התוצאות אינן טובות. אני יכול להציע טיפול תומך לחיזוק המערכת החיסונית ולהקלת תופעות הלוואי של הטיפולים המערביים, אבל לא יותר מזה. מי שאומר לחולים שלו שהוא יכול לרפא אותם מסרטן, מוליך אותם שולל. בכל מקרה אני מעדיף שאנשים יגיעו אלי, אחרי שעברו אבחנה רפואית מערבית. רק אז אני אומר להם אם אני יכול לעזור להם או לא".