הטיפול בפסוריאזיס ברפואה הסינית
מתוך מאמר שפורסם בירחון "הורים וילדים", ספטמבר 2012
"כבר לפני אלפי שנים הפסוריאזיס נלמדה ונחקרה על ידי הסינים", אומר דוד פרלה, אחראי על תחום הרפואה המשלימה במחלקת העור בבית החולים תל השומר, מומחה ברפואה סינית, בעל תואר שני M.Sc ברפואה סינית מסורתית ומטפל מזה 20 שנה במגוון בעיות עור.
"פסוריאזיס בשמה הסיני העתיק קרויה Bai Bi בשל צורת העור – 'פריחה לבנה מגרדת מכוסה בקשקשת', ונקראת גם – Song Bai Pi 'קליפת עץ המחט', בשל צורת העור המכוסה באזורים לבנים ואדומים עם קשקשת עבה. ברפואה הסינית וברפואה המשלימה לא נמצאה תרופת פלא למחלה מורכבת זו, אך אפשר לשפר ולהקל באופן משמעותי על הסובלים ממנה.
פרלה מסביר כי הרפואה הסינית מכירה בגורמים התורשתיים ובפעילות יתר של מערכת החיסון בעור, אך מאבחנת גם חוסר איזון פנימי – פיזי ונפשי, כגורמים להחרפת המחלה ולהתפרצויות חוזרות. מצבי חוסר איזון אלה יכולים להתבטא בתסמונות שונות, כגון: הצטברות חום ולחות במערכת העיכול, ומתח רב הפוגע בזרימה האנרגטית, בזרימת הדם ובהזנת העור. טיפול בחוסר איזון פנימי זה של הגוף והנפש מביא לזירוז תהליכי הריפוי ולהקלה משמעותית בתופעות המחלה.
לדבריו, פסוריאזיס היא דוגמה למחלה שבה משלבים את הטיפול הסיני בטיפול המערבי להשגת תוצאות מירביות. מטופלים המשלבים טיפול ברפואה סינית מדווחים על תקופות רגיעה ארוכות יותר בעור ועל צמצום בשטחי הנגעים ובתחושת הגרד. יש חשיבות רבה לשילוב מושכל בין שתי השיטות להשגת שיפור מהיר, להקטנת שימוש בתרופות בעלות תופעות לוואי ולשמירה על מצב עור תקין לאורך זמן.
איך מטפלים באופן טבעי בפסוריאזיס?
מטרת הטיפול הטבעי בפסוריאזיס היא, כאמור, החזרת האיזון הפנימי, חיזוק תהליכי הריפוי בגוף, ניקוי הגוף מהצטברויות חום ונחות הפוגעות בהזנה הת קינה של העור, והקלה על הגרד. איזון זה אמור להביא להקטנה בשטחי הפריחה, למנוע התפרצויות והתפשטות של המחלה ולשפר את איכות חייו של המטופל. הטיפול כולל ארבעה מרכיבים, שכולם חשובים להצלחתו:
דיקור: יש נקודות דיקור בעלות השפעה טובה על העור, הן בצמצום הפריחה והן בוויסות הגרד, המסייעות להחזרת האיזון לגוף. הנקודות מותאמות אישית למטופל לאחר אבחון. בדיקור ילדים קטנים, מוציאים את המחט מייד לאחר שמכניסים אותה. הטיפול אינו כואב, אלא להיפך – הוא משרה תחושת רוגע.
צמחי מרפא: תערובת צמחי מרפא מותאמת אישית למטופל לאחר אבחון. צמחי המרפא חשובים להורדת החום והלחות הפנימיים, ולהורדת היובש והגרד מהעור. המטפל משנה את הרכב הצמחים מדי פעם בהתאם למצב, ומדריך את המטופל לגבי המינון המומלץ.
משחות טבעיות: משחות המשלבות צמחי מרפא סיניים להפחתת התהליך הדלקתי והגרד, בשילוב חומרים טבעיים המזינים את העור ומוסיפים לו לחות ושימון, אמורים להביאלהקלה משמעותית באדמומיות ובקשקשת האופייניות לפסוריאזיס.
תזונה ותוספי מזון: על פי הראייה הסינית, לתזונה יש השפעה רבה על מצב העור בפסוריאזיס. המחלה, כאמור, מתאפיינת בעודף חום פנימי העולה לעור, מחריף את מצב הנגעים ומאיץ את קצב התפשטותם בעור. יש כמה גורמים ליצירת חום פנימי זה של הגוף, כשהבולטת שבהם היא התזונה. יש מזונות בעלי אופי "חם", כגון: מזון חריף, מתובל או מטוגן. נם שתייה מרובה של קפה ושל אלכוהול עלולה להחריף את מצב העור והגרד בפסוריאזיס.
ֿהסינים מקפידים על ארוחות דלות בשומנים ובסוכרים בזמנים קבועים. הסדר הקבוע של הארוחות והעובדה שאינן כבדות מסייעים, על פי הרפואה הסינית, לשמירה על עור נקי וחלק. הארוחה הסינית מסתיימת בתה ירוק , העוזר לעיכוב ולהורדת שמנוניות המזון, והנחשב כבעל השפעה מצוינת על העור (בניגוד לקפה, המוסיף לחום הפנימי).
בישראל יש נטייה לאכול מזון כבד ועתיר שומנים, מטוגן, חריף ועל האש, וגם גבינות שמנות. כל אלה מעודדים את יצירת החום הפנימי, העלול להתפרץ על פני העור ולהחריף את מצב הפסוריאזיס. תוספי מזון המורכבים מחומצות שומן בלתי רוויות כגון שמן דגים נמצאו מועילים לשיפור מצב העור בפסוריאזיס, ולכן מומלץ לשלב בתזונה גם דגים המכילים חוספות אלה, בהם: טונה, סלמון, מקרל, סול והליבוט.
לקריאה נוספת: איך לנצח את הפסוריאזיס? קראו כאן מדריך ועצות שימושיות להקלה בתסמיני הפסוריאזיס.