כפי שיש קשר בין פעילות הורמונלית לבין מצב הרוח שלנו, כך היא גם משפיעה על מצב העור. מה זה אקנה הורמונלי, מהם הגורמים לו ומהו אופן הטיפול? לקבלת כל התשובות אתם מוזמנים לקרוא את המאמר שלפניכם.
מה זה אקנה הורמונלי?
אקנה הורמונלי הוא סוג של דלקת בעור הנגרמת על ידי חוסר איזון הורמונלי בגוף. האקנה מושפע מהתנודות ההורמונליות בגוף. נהוג לשייך אותו לרוב לגיל ההתבגרות אך זה לא בהכרח כך והוא יכול להופיע גם בגיל מבוגר יותר.
אקנה הורמונלי מופיע באזורים שונים בגוף. לרוב נראה אקנה בפנים, אך ניתן לזהות גם אקנה בגב. מה הקשר בין ההורמונים לאקנה וכיצד ההורמונים משפיעים על עור הפנים? ההורמונים הם תרכובות כימיות המופרשות מתאים, בלוטות ואיברים ונקלטים בתאים אחרים בעזרת קולטנים.
למעשה, המערכת ההורמונלית היא מעין מערכת תקשורת באמצעותה מתקשרים איברי הגוף השונים. קיימים סוגים שונים של הורמונים כאשר מה ששומר על תפקודם התקין הוא האיזון ביניהם.
בעקבות התבגרות גופנית מואצת בגיל ההתבגרות מתרחשת הפרשה מוגברת של הורמוני המין, אסטרוגנים ואנדרוגנים.
כשההורמונים משתוללים ומציפים את הגוף הם מייצרים באופן מוגבר שומן, סבום, מבלוטות החלב שעל פני העור. הסבום חוסם את הנקבוביות שעל פני העור ומפריע לניקוז השומן הטבעי.
חסימה זו גורמת להתפתחות בקטריה ולדלקת מקומית שלמעשה הם מחוללי פצעוני האקנה.
מהם הגורמים לחוסר איזון הורמונלי ולהתפרצות אקנה הורמונלי?
בנוסף לשינויים המתרחשים בגוף במהלך ההתבגרות, קיימים מצבים נוספים הגורמים לחוסר איזון הורמונלי:
- לחץ נפשי – לחץ נפשי הינו אחד הגורמים הנפוצים והמשמעותיים לגרימת האקנה ההורמונלי. בשעת לחץ נפשי, הגוף מפריש רמות גבוהות של הורמונים- ביניהם קורטיזול ואדרנלין. ההורמונים גורמים לעלייה ברמות הסוכר בדם, ללחץ דם גבוה ולהאצת פעילות הגוף. עקב כך, מואצת ומוגברת הפרשת השומן מבלוטות החלב, אשר מסייעת להיווצרות האקנה.
- מחזור חודשי – בעת המחזור החודשי, בדרך כלל ההורמונים יוצאים מאיזון. בין היתר, עולה רמת האסטרוגן בגוף הגורמת להופעת אקנה. בנוסף לכך, ישנן תופעות נוספות כמו צבירות נוזלים ושינויי שינה אשר עשויים להשפיע על התפרצותו של האקנה. עקב האמור, נשים רבות מתארות הופעת אקנה ממש בזמן המחזור החודשי. במרבית המקרים, הופעת האקנה מתקיימת בחלקם התחתון של הפנים.ככלל, מחזור לא סדיר עשוי להצביע על תסמונת השחלות הפוליציסטיות; תסמונת זו אף היא תורמת להיווצרות האקנה.
- הריון – השינוי ההורמונלי שמתרחש בגוף במהלך ההיריון משפיע על חילוף החומרים, על רמות הפרוגסטרון ועל המאזן ההורמונלי הכללי בגוף. לעיתים רבות השינוי גורם להתפרצות אקנה לרוב, והפצעונים יופיעו בעיקר בשליש הראשון להריון, שם מתקיים השינוי ההורמונלי המשמעותי ביותר. עם זאת, אל דאגה – במרבית הפעמים ההתפרצות תירגע לאחר השליש הראשון של ההיריון.
- תזונה – קיימים כיום מאכלים רבים שהם מכילים הורמונים. החל מבעלי חיים שמקבלים הורמונים כדי להשביח את התוצרת וכלה בהרכבים דמויי הורמונים הנמצאים במאכלים מן הצומח. לדוגמא, הורמון דמוי אסטרוגן המצוי בפולי הסויה. הורמונים הנכנסים לגוף דרך המזון גורמים לגוף לנסות לאזן אותם על-ידי יצירת עודפי הורמונים אחרים.
- נטילת תרופות על בסיס הורמונים – תרופות הורמונליות ניתנות מסיבות שונות. למשל כטיפול בהפרעת גדילה, גלולות למניעת הריון ועוד. אלו משפיעים על המאזן ההורמונלי בגוף ולכן חשוב לבצע בירור מול הרופא המטפל.
כיצד מזהים אקנה הורמונלי?
כאמור אקנה מתבטאת בפצעונים המופיעים לרוב על הפנים אך גם בגב. ניתן לזהות האם מדובר באקנה הורמונלי או לא לפי האזורים בהם הם מופיעים.
- פצעים באזור הלסת והסנטר – פצעי אקנה המופיעים בחלק התחתון של הפנים נגרמים מחוסר איזון הורמונלי. עודף של אנדרוגן, שהוא הורמון גברי הכולל טסטוסטרון עלול ליצור אקנה הורמונלי. הורמון זה מגרה את בלוטות השומן וגורם לסתימת הנקבוביות, בהן מתפתחים חיידקי ה-פ. האקנה.
- פצעים באזור המצח – הופעת פצעונים באזור המצח הם לאו דווקא תוצר של אקנה הורמונלי ויכולים להופיע גם על רקע גנטי, תונה לקויה ועוד. כאשר יש התפרצות של פצעונים במצח כדאי לשנות הרגלים. לדוגמא, לאפשר לגוף יותר מנוחה, להימנע ממצבי מתח וחרדה ולשנות תזונה.
- פצעים באזור הלחיים והאף – זהו אזור שהוא לרוב יותר שומני משאר אזורי הפנים לכן אקנה הורמונלי יתפרץ באזור זה בעוצמה חזקה יותר. זהו אזור בו יופיעו גם יותר קומודונים, שהם פצעונים עם ראשים לבנים או שחורים שעדיין לא התפתחה בהם מגולה.
דרכי טיפול באקנה הורמונלי
ככל ואובחנתם באקנה הורמונלי, רצוי לבחור בטיפול המתאים למצב ההתפרצות האישי. ניתן למנות מגוון טיפולים שונים לאקנה הורמונלי. מרביתם של הטיפולים עוסקים בהשבת האיזון ההורמונלי לגוף. יש לציין כי האופן היעיל והבריא ביותר לקבוע את שיטת הטיפול המתאימה לכם הוא על ידי התייעצות עם רופא עור או בתחום הטבעי עם איש מקצוע מוסמך. כעת, נמנה מספר מהשיטות הנפוצות לטיפול באקנה הורמונלי:
- גלולות למניעת היריון: גלולות למניעת היריון לעיתים תורמות לוויסות ההורמונלי; זאת על ידי הפחתת רמות האנדרוגנים בדם, אשר עשויים להוביל לאקנה. בנוסף, גלולות למניעת היריון עשויות להשפיע על השמנוניות העורית, שתורמת אף היא להיווצרות האקנה ההורמונלי.
אמנם האפקטיביות של גלולות למניעת היריון להפחתת אקנה הורמונלי מוסכמת. עם זאת, חשוב לציין כי נטילת גלולות אלו לעיתים מתלוות בתופעות לוואי שונות; כגון עלייה במשקל והעלאת הסיכון לקרישי דם.
- טיפול תרופתי: ניתן למצוא טיפולים תרופתיים שונים לאקנה הורמונלי. הנפוצים שביניהם הם טיפולים אנטיביוטיים ותרופות מרשם אחרות המכילות נגזרות ויטמין A משמעותיות, כדוגמת רואקוטן. טיפולים אלו למעשה תוקפים את חיידקי האקנה.
נטילת תרופות המבוססות על ויטמין A לרוב מתבטאת בייבוש העור והפחתת השמנוניות בו; ובכך, האקנה פוחתת.
גם בסוג טיפול זה, כידוע, לתרופות אנטיביוטיות תופעות לוואי רבות כמו עייפות וחולשה. כמו כן, עם הפסקת הטיפול התרופתי, האקנה עלול לחזור. יצוין כי נשים בהיריון, או נשים הנמצאות בהליכי כניסה להיריון, במרבית המקרים מנועות משימוש בתרופות אלו.
- טיפול טבעי: ישנם מגוון סוגים של טיפולים טבעיים להפחתת תופעות האקנה ההורמונלי. מרביתם של טיפולים אלו מבוססים על צמחי מרפא. הרפואה הסינית משלבת טיפול פנימי (הניתן לאחר אבחון אישי) בצמחי מרפא לשתייה ולשימוש חיצוני במשחות ודיקור. בין הטיפולים ניתן למצוא שימוש בשמן עץ התה, העשיר בחומרים אנטי-בקטריאליים ולפיכך אנטי-דלקתיים, ועשוי להפחית את תסמיני האקנה. מוצרי אבץ גם הם משומשים לעיתים כטיפול טבעי לאקנה. כמו כן, פעילויות מפחיתות סטרס כמו יוגה ותרגולי נשימה עשויים גם הם להיות חלק מהטיפול הטבעי לאקנה.
הטיפול הטבעי עשוי להרגיע את האקנה, ולשפר את מצבה. יעילותם של הטיפולים הטבעיים בעיקר טמונה בסוג התכשירים. בכל מקרה, טיפולים טבעיים עשויים להוות פתרון טוב למי שאיננו מעוניין בנטילת תרופות והורמונים.
- שינויים תזונתיים: כפי שצוין, ישנם מזונות שונים אשר עשויים לתרום להתפשטות וחריפות האקנה. למשל, מזונות העמוסים הורמונים כמו חלב, בשר ואף במזון מן הצומח, כמו פולי סויה שעשירים בהורמונים. העמסת ההורמונים על הגוף דוחקת בגוף לאזן עצמו הורמונלית, והתוצאה לדבר היא לעיתים התפרצות האקנה.
לפיכך, שינוי תזונתי במסגרתו נפחית את צריכת המזונות המכילים רמות הורמונים גבוהות, עשוי להפחית את תסמיני האקנה. כמובן, שינוי תזונתי הינה מלאכה מורכבת, ולרובנו שינוי הרגלים תזונתיים איננו דבר של מה בכך, אך נראה שזוהי נקודת המוצא העדיפה להתחיל את הטיפול באקנה ההורמונלי ממנה.
טיפים לשמירה על איזון הורמונלי
- צמצום צריכת קפאין. קפאין עלול לשבש את פעילותן של הבלוטות האנדוקריניות האחראיות על הפרשת ההרמוניים בגוף.
- הימנעות מקרבה לכימיקלים חריפים. כימיקלים חריפים יכולים להיות בקוטלי חרקים, חומרי ניקוי, קירות אחרי צביעה וכד'. אדי הכימיקלים מחקים לעיתים את פעילות ההורמונים השונים בגוף וגורמים לשיבוש בייצור ההורמונים.
- הקפדה על 7-9 שעות שינה – חוסר בשינה משפיע על ייצור הורמון הגדילה ועל איזונו של הורמון המלטונין, דבר שמפר את האיזון ההורמונלי בגוף.
- טיפולים ברפואה סינית הכוללים סדרת טיפולי דיקור וצמחי מרפא תורמים להשבת האיזון ההורמונלי בגוף ולהפחתת הדלקתיות בעור.