אטופיק דרמטיטיס בתינוקות לעומת מחלת הפה והגפיים

אם קרה לכם שגיליתם פריחה בגוף ילדיכם, והתלבטתם האם מדובר במחלת הפה והגפיים או באסתמה של העור בתינוקות, המכונה אטופיק דרמטיטיס, אתם לא לבד. מדובר בשתי מחלות נפוצות אצל תינוקות וילדים, בעלות תסמינים דומים, מה שיוצר בלבול בקרב הורים. אמנם, התסמינים של שתיהן דומות, אך הן שונות לגמרי, בעוד האחת הינה דלקתית ואילו השנייה ויראלית. זיהוי נכון של המחלה הוא קריטי, כדי לוודא שהחולה מקבל את הטיפול הנכון, בעוד זיהוי מוטעה עלול חלילה להוביל לטיפול שגוי. המאמר נועד לספק כלים להבדיל בין שתי המחלות, כאשר יסקור את הגורמים והתסמינים לכל אחת מן המחלות, את דרכי הטיפול בהן ויצביע על ההבדלים העיקריים בין השתיים.

מהי אטופיק דרמטיטיס?

אטופיק דרמטיטיס בתינוקות, היא מחלה דלקתית כרונית בעור, הנפוצה מאוד בקרב ילדים ותינוקות. התסמינים של המחלה הם תפרחת בעור, גרד, יובש בעור, עור אדום ומחוספס, פצעים פתוחים ובמקרים חמורים עלולים להופיע נגעים אדומים ושלפוחיות. האזורים בהם בדרך כלל יופיעו התסמינים תלויים בגיל המטופל. בקרב תינוקות, הפריחה בדרך כלל תופיע בקרקפת, בפנים, בברכיים ובמרפקים, בעוד אצל ילדים מעל גיל שנתיים הפריחה בדרך כלל תופיע בצוואר, במרפקים ובברכיים.

המחלה נוצרת בעקבות בעיה ביצירת שכבת העור העליונה, כך שהעור נשאר חדיר לגירויים, תאי מערכת החיסון מגיבים בתגובת יתר נגד האלרגנים והמזהמים שחודרים לעור, ותהליך זה גורם לדלקת להופיע. החמרת המחלה עלולה להיגרם כתוצאה מיובש של העור וחשיפה לחומרים מגרים כדוגמת בדים סינטטיים, בשמים, דשא, אבק וחול. לפי מחקרים, גם לחץ נפשי עלול להחמיר את המחלה. באשר לגורם הגנטי, מחקרים מצאו כי ישנם כמה גנים אשר מוטציה בהם מגדילה את הסיכוי לחלות במחלה, כך שנראה כי ישנו מקור גנטי למחלה. בנוסף, בשנים האחרונות התגלה כי ככל שמגוון המיקרואורגניזם החיים בגוף מגוון יותר, כך האדם מוגן יותר מפני חדירת חיידקים מחוללי מחלות. המגוון שונה בין אדם לאדם, ותלוי בנטייה גנטית, גיל, אורח חיים ורמת היגיינה.

חשוב להדגיש כי המחלה אינה מידבקת ואינה מסכנת חיים. למרות שאינה מסכנת חיים, היא עלולה לפגוע באיכות החיים בצורה משמעותית. בנוסף, המחלה עלולה להעיד על התפתחות של מחלות אלרגיות נוספות כמו אלרגיה למזון, אסתמה אלרגית ונזלת אלרגית.

 

מהי מחלת הפה והגפיים?

מחלת הפה והגפיים היא זיהום ויראלי, הנגרמת לרוב על ידי נגיף הקוקוסאקי החודר לגוף דרך מערכת העיכול, ונפוצה בקרב ילדים עד גיל 5. תסמיני המחלה האפשריים מתגלים בשלבים. תחילה, עשויים להופיע חום, חוסר בתיאבון וכאב גרון. לאחר מכן עשויה להופיע פריחה בכפות הידיים והרגליים, בפה ובגרון, בדמות נגעים אדומים. בשלב הבא, לאחר כיומיים, ייתכן כי הפריחה תתפשט לאזורים נוספים כמו הישבן והמפשעה, היא תהפוך לבולטת יותר, וייתכן אף כי יופיעו שלפוחיות. הנקודות האדומות בפה יהפכו במהרה לאפטות שעשויות לגרום לחוסר נעימות ולכאב.

כאמור, הגורם המרכזי למחלה הוא נגיף הקוקוסאקי בו ניתן להידבק בקלות. המחלה מידבקת מאוד ומועברת דרך מגע נוזלי  – רוק, הפרשות מהאף, טיפות שנפלטות לאוויר לאחר שיעול או התעטשות וכן על ידי מגע עם משטח מזוהם בנגיף.

 

הבדלים עיקריים בין המחלות:

כפי שניתן להבין, ישנו דמיון בין תסמיני המחלה העלול להוביל לאבחנה שגויה, ולכן חשוב להדגיש את ההבדלים בין השתיים:

  • מחלת הפה והגפיים היא זיהום ויראלי הנגרם מנגיף, בעוד אטופיק דרמטיטיס בתינוקות היא מחלה דלקתית. הטיפול בזיהום ויראלי שונה מטיפול במחלה דלקתית.
  • מחלת הפה והגפיים היא מחלה מאוד מידבקת, בעוד אטופיק אינה מדבקת. עניין זה חשוב, משום שאם ילדכם סובל ממחלת הפה והגפיים כדאי שלא תשלחו אותו לגן, כדי למנוע הדבקה המונית.
  • הבדל נוסף שיעזור לכם לאבחן באיזו מחלה מדובר הוא אזורי הופעת התסמינים. באטופיק הסימנים בעור יופיעו בעיקר בקפלי המפרקים והברכיים, בעוד בפה והגפיים הסימנים יופיעו בפה, וכן בכפות הידיים וברגליים.
  • באשר למהלך המחלה, אטופיק יכולה לחלוף מעצמה, אך גם עלולה להישאר למשך שנים כמחלה כרונית, המתבטאת בהתקפים חדים בעור ובפריחה מתמשכת. מחקרים מראים כי מחצית מהחולים ממשיכים לסבול מהמחלה גם בבגרותם. לעומת זאת, הפה והגפיים נמשכת בדרך כלל כמה ימים בודדים כמו מחלה ויראלית מצויה, ולאחר מכן חולפת.

 

דרכי טיפול והתמודדות:

אטופיק דרמטיטיס:

ראשית, חשוב להימנע מגירויים לעור, כדוגמת בגדי צמר, חומרי ניקוי, בשמים וכו'. שנית, לדאוג לשמור על לחות העור. ניתן לעשות זאת בעזרת קרם לחות אותו יש למרוח לאחר המקלחת, אך חשוב לנסות את הקרם בטרם תעשו בו שימוש.

במידה ומדובר במחלה חמורה, רופא עור ימליץ על טיפול תרופתי. אפשרות ראשונה הינה טיפול בעזרת תכשירים מקומיים המכילים סטרואידים. . אפשרות נוספת היא סטקוויס, תרופה המתאימה לחולים קל עד בינוני במחלה, אשר אינה מכילה סטרואידים וניתן לעשות בה שימוש ארוך טווח. השימוש בתרופה מותר החל מגיל שנתיים. נוסף על אלו, ייתכן כי יהיה צורך בטיפול ישיר כנגד הזיהום החיידקי באמצעות אנטיביוטיקה. חשוב לציין כי בשנים האחרונות פותחו למעלה מ60 תכשירים שונים לטיפול במחלה.

ככל ומדובר בדרגה קשה של המחלה המתפשטת לחלקים נרחבים בגוף, ייתכן כי התרופות המקומיות לא יועילו, ועל כן תידרש שיטת טיפול אחרת. אפשרות אחת היא פוטותרפיה –  טיפול בעזרת קרני UVB, הכולל חשיפה של דקות בודדות לקרינה כמה פעמים בשבוע. אפשרות שנייה היא תרופות אימונומודולטוריות כמו למשל ציקלוספורין ואימורן, שנחשבות ליעילות בטיפול במחלה. אפשרות שלישית הינה תרופה ביולוגית  דופיקסנט – טיפול בעזרת זריקה הניתנת פעם בשבועיים, הניתנת רק לאחר שהטיפול בתרופות לא צלח. הטיפול מותר החל מגיל 12.  כמובן כל אלה בייעוץ עם רופא העור שלכם.

דרך טיפול נוספת היא רפואה משלימה, הבוחנת את שורש הבעיה, ומחפשת להשפיע על איזון המערכת החיסונית, שלטענתה היא הגורם מתחת לפני השטח המביא את המחלה לעור. אפשרויות לטיפול הם דיקור סיני צמחי מרפא לשתייה משחות טבעיות ושינוי תזונתי , כל אלה מסייעים בניקוי רעלים הפחתת הדלקתיות והגרד מהעור.

הפה והגפיים:

כיאה למחלה נגיפית, לא קיים טיפול מיוחד בעת המחלה. ניתן להקל על התסמינים בכמה דרכים – נטילת משככי כאבים לשם הורדת החום ולשם הפחתת הכאבים שעלולים להיגרם מהאפטות בפה, שתייה מרובה ובעיקר לתת לגוף מנוחה. השתייה המרובה קריטית, משום שהפצעים בפה יוצרים קושי לשתות ואזי ישנה סכנת התייבשות. דבר נוסף שיכול לעזור לכאבים בפה הוא אכילת מאכלים קרים, בעוד שכדאי להימנע ממאכלים חריפים או חומציים שעלולים להגביר את הכאב.  חלב עיזים עשוי להקל על הכאבים בפה,  אם החלטתם לנסות להשתמש בחלב עיזים, חשוב לוודא כי הוא מפוסטר.

סיכום:

מחלות הפה והגפיים ואטופיק דרמטיטיס בתינוקות הן שתי מחלות נפוצות בקרב ילדים, בעלות תסמינים זהים. המחלות הינן שונות בתכלית, וגם דרכי הטיפול שלהן שונות לגמרי, לכן זיהוי נכון של המחלה קריטי, על מנת לוודא כי מתקבל הטיפול המתאים. אם אתם הורים המבחינים בתסמינים המתאימים לאחת מן המחלות ואתם בספק במה מדובר, גשו לקבל ייעוץ רפואי.

יצירת
קשר

    השאירו פרטים

    ואחזור אליכם בהקדם

    03-5344006 לקביעת תור

      השאירו פרטים

      ואחזור אליכם בהקדם