- אסטמה של העור תינוקות, או "אטופיק דרמטיטיס" בשמה המקצועי, היא אחת ממחלות העור הנפוצות ביותר בקרב תינוקות וילדים קטנים: מבחינה סטטיסטית, היא תופיע אצל שליש מאוכלוסיית התינוקות והילדים עד גיל חמש.
- בשלביה החמורים ביותר של המחלה, היא מאופיינת בתופעות קשות, כמו למשל פריחה אדומה ומגרדת בין הקפלים הפנימיים של העור באזור המרפקים והברכיים.
- אף על פי שאצל רוב התינוקות והילדים מצב המחלה משתפר, הרי שהיא עדיין כרוכה בסבל רב, עליו אפשר להקל באמצעות טיפול טבעי על פי עקרונות הרפואה הסינית.
דיקור (לא כואב ) לילדה בת שנתיים וחצי להורדת הדלקת והגרד
אסטמה של העור אצל תינוקות וילדים – לפני ואחרי
לפני ואחרי 4 חודשי טיפול
לפני ואחרי חודש טיפול
לפני ואחרי שבועיים טיפול
אילו תסמינים מעידים על אסטמה של העור אצל תינוקות?
אחד האתגרים הגדולים במחלות אצל תינוקות הוא האבחון המוקדם שלהן וזאת מאחר שהקטנטנים שלנו עדיין לא מסוגלים להסביר מה מציק להם באופן ברור בדומה לאנשים בוגרים. לכן, ריכזנו עבורכם מספר תסמינים אפשריים שיכולים להעיד על אסטמה של העור אצל תינוק:
- אופי פיזור הפריחה – באטופיק דרמטיטיס אצל תינוקות מגיל חודשיים הפריחה לרוב מופיעה באזור הפנים, הקרקפת ומאחורי האוזניים. ובאטופיק דרמטיטיס אצל ילדים מגיל שנתיים המחלה לרוב מופיעה באזורים בהם קיימים קפלי עור כמו בצוואר, במפרקים ובברכיים.
- גרד – כמו באחוז ניכר של מחלות העור גם במקרה הזה אחת התופעות הנפוצות ביותר הינה גירודים שעשויים לגרום לפריחה ואף לאדמומיות, אז במידה והתינוק שלכם מגרד יתר על המידה זה יכול להיות סימן.
- מצב כרוני – כאשר התופעה של האדמומיות והגרד חוזרות על עצמן מעת לעת (פעם מחמירה ופעם מתמתנת)
- היסטוריה משפחתית – במידה והתינוק שלכם מתגרד ובמקביל ידוע על היסטוריה משפחתית של מחלה אלרגית אחרת (לדוגמא אסתמה) זה תמרור אזהרה נוסף
מהם הגורמים לאסטמה של העור אצל תינוקות וילדים?
ישנם מספר גורמים אפשריים למחלה:
- רקע גנטי וסביבתי המתבטאים במערכת חיסונית רגישה יותר לאלרגיות ומחלות אחרות בעלות אופי דלקתי: ל-70% מהתינוקות שסובלים מהמחלה יש קרובי משפחה שהיו חולים במחלה בעבר ולעיתים מתבצעת "קפיצת דור" בין דור חולה אחד למשנהו.
- חילופי עונות
- מתח נפשי
- רטיבות לחות – רחצה מרובה המייבשת את העור
- תגובה אלרגית – למזונות מסוימים
- נטייה להזעת יתר
כל אלה ועוד עשויים להשפיע לרעה על תסמיני המחלה (מעבר לכך שילדים ותינוקות רגישים אליהם בלאו הכי).
איך משכנעים תינוק/ילד לא לגרד
תינוקות וילדים שסובלים מאסטמה של העור נוטים לפתח חום פנימי גבוה בשל התהליך הדלקתי שמאפיין את המחלה. כשזה קורה, החום עלול להיווצר במערכת העיכול ולהגיע משם לעור, ליצור יובש ומכאן הדרך לתחושת הגרד העז היא קצרה. להלן מספר טיפים שיסייעו לכם לשכנע את התינוק להפסיק לגרד:
- הימנעו מדרך השלילה – הילד שלכם סובל מאסטמה של העור וזאת הסיבה שהוא מתגרד, לכן אין שום טעם שבכל פעם שהוא יתגרד תעירו לו: "תפסיק כבר להתגרד". ילדים כמו מבוגרים נוטים לעשות יותר פעולות כאשר חל עליהן איסור או הגבלה.
- תעסיקו את הילד – ככל שתעסיקו את הילד יותר בפעולות ומשחקים מסיחי דעת הוא עשוי להתגרד פחות.
- תהפכו את זה לחוויה ומשחק – אין דבר שילדים יותר אוהבים ממשחקים! גם סיטואציה של גירוד יתר יכולה להפוך בקלות למשחק / תחרות שתגרום לילד שלכם להשתדל שלא להתגרד. משחק לדוגמא: קובעים עם הילד שבכל פעם שהוא רוצה לגרד והוא מצליח להתאפק הוא מקבל נקודה חיובית אחת
האם מחלת אטופיק דרמטיטיס אצל תינוקות יכולה לעבור?
ברגע שמחלת האסטמה של העור מופיעה אצל תינוקות, לא מדובר בתקופה של כמה ימים ואפילו לא של כמה חודשים שלאחריהם המחלה עוברת כלא הייתה, אלא במחלה המלווה את התינוק לאורך זמן רב, ובמקרים מסוימים אף במשך כל חייו. באופן כללי, אסטמה של העור היא אינה מחלה שעוברת במהרה, וכן זמן הופעתה אינו קבועה ועקבי והיא נוטה להופיע בתקופות שונות ובעוצמה שונה בכל פעם.
עם זאת, אין זה אומר שהמחלה לא חולפת לעולם בכל המקרים, ואפשר להירגע לאור העובדה שמרבית התינוקות שחלו במחלה מחלימים לאורך הזמן עם השנים [ עד גיל ארבע חמש למרבית התינוקות המחלה עוברת ]. כמו כן, במרביתם המוחלט של המקרים, ניתן לראות שיפור משמעותי בתסמיני המחלה ככל שהתינוקות מתבגרים, וישנם אף מקרים בהם המחלה תחלוף לחלוטין לאחר מספר שנים. משך ההתמודדות עם המחלה וקיומה אצל התינוק, יכול כמובן לעבור מהר יותר ככל שההורים מקפידים לספק לילד טיפול מתאים ועקבי, ובפרט טיפול טבעי.
מהם הסיכונים שיכולים להתלוות לאסטמה של העור תינוקות?
לצד תסמיני המחלה שאינם נעימים כלל בפני עצמם כגון גירודים, יובש ופריחה, לאסטמה של העור בקרב תינוקות יכולים להתלוות סיכונים שונים שעלולים להיות בעייתיים במיוחד. בין הסיכונים השונים, ניתן למצוא את אחד הסיכונים הבולטים ביותר והוא תגובה אלרגית למזון. הסיבה לכך נובעת מהעובדה ששני מקרים אלו, אסטמה של העור ואלרגיה למזון, מוצאם מאותה הנטייה הגנטית אשר גורמת להופעת המחלה.
אז איך מתמודדים עם סיכון זה?
כמובן שהשלב הראשון החשוב הוא זיהוי של המזון אליו אליו הילד אלרגי [ניתן לבצע גם בדיקות אלרגיה אצל רופא עור- אלרגולוג] ובכן ההמלצה היא להרחיק את התינוק מריחות וממגע של העור עם האוכל ובפרט עם מזון אלרגני, ובמקביל להגביר את התקדמות החשיפה למזונות שונים דרך הפה בלבד [ בפיקוח רופא העור או אלרגולוג ] . כמו כן, מומלץ לתת לתינוקות בגיל מוקדם ככל האפשר לטעום מזונות שונים ומגוונים שעלולים להיות אלרגניים, כאשר בכל פעם יש לחשוף את התינוק שלכם לרכיב אחד במשך מספר ימים, וזאת על מנת לזהות תגובה אלרגית למזון מסוים.
איך אפשר להתאים את סביבת המגורים והמסגרות של הילדים לטיפול באטופיק דרמטיטיס?
טיפול במחלה האסטמה של העור בקרב תינוקות הוא טיפול ארוך וקפדני, אשר חשיבותו וחשיבות הצלחתו כבר ידועים לכולנו. אי לכך, ובשל העובדה שהצלחת הטיפול מושפעת בין היתר גם מגורמים סביבתיים שונים אשר עלולים לעורר מחדש ולהגביר את התגובה של העור, חשוב לוודא שסביבות המגורים והגן אכן עולה בקנה אחד עם צרכי הטיפול.
לשם כך, חשוב לוודא כי ההורים ואנשי הצוות בגן מבצעים פעולות שונות להתאמת סביבת התינוק. בין פעולות אלו ניתן למצוא את הדברים הבאים:
- בדים ובגדים איתם התינוק בא במגע ישיר – בדיקה שהמצעים והשמיכה עשויים מכותנה ולא מבד אשר עלול לגרות את העור, בדיקה שהבגדים אותם לובש התינוק עשויים מכותנה וכדומה.
- כביסה – חשוב לוודא כי אבקת הכביסה וחומרי הניקוי איתם מנקים את בגדי התינוק מיועדים לעור רגיש ואינם מסוכנים לטיפול במחלה.
- טמפרטורות – מומלץ לוודא כי התינוק נמצא תמיד בסביבה בה טמפרטורת החדר קרירה, שכן אוויר חם ויבש מגביר את התגובה של העור למחלה.
- אסתטיקה וניקיון – חשוב לשמור על הקפדה תכופה של החלפת חיתול, וכן לוודא שנעשה שימוש בסבון ובתכשירי ניקיון מותאמים לעור התינוק.
- שימון העור במשחות המתאימות למחלה להפחתת הגרד והיובש בעור.
דגשים לטיפול ראשוני באטופיק דרמטיטיס תינוקות בבית
- ניקיון – שמרו על סביבת התינוק נקייה ככל האפשר והימנעו מקרבת בעלי חיים וחפצים שצוברים לכלוך ואבק
- הלבשה – מומלץ להלביש תינוק שסובל מאסטמה של העור בבגדים אווריריים וקלילים מבד טבעי, כמו כן מומלץ להסיר את הפתקית שבגב החולצה כדי למנוע גירוד.
- טמפרטורה מאוזנת – מומלץ להימנע מטמפרטורות קיצונית (שלא יהיה חם מדי ולא קר מדי)
- שמירה על לחות העור – חשוב לשמור על לחות עורו של התינוק בכדי למנוע יובש וגרד. רצוי לקלח את התינוק בשמן אמבט ולאחר סיום הרחצה למרוח קרם לחות.
איך להקל על אסטמה של העור אצל תינוקות באמצעות הרפואה הטבעית?
חלק מהאלמנטים בטיפול יהיו מוכרים גם למבוגרים שסובלים בעצמם ממחלות עור, אך יש לשים את הדגש על התאמתם לילדים שאין להם לרוב משמעת עצמית גבוהה או כושר סיבולת הזהה לזה של בוגרים.
חלק גדול מן הטיפול בילדים מתמקד בהורדת החום הרב הנצבר בגוף ובין היתר משפיע על מערכת העיכול ותורם להמשך קיומו של המצב הדלקתי, היובש בעור והרצון להימצא בחדר ממוזג גם כשבחוץ קר…
אסטמה של העור אצל תינוקות – טיפול טבעי
חשוב להדגיש כי אלו הן כמובן המלצות כלליות בלבד, וחשוב מאוד להתאים טיפול פרטני לכל מטופל ומטופל בהתאם לסימפטומים וחומרת המצב.
האם ניתן לשלב את הטיפול הטבעי בטיפול הרפואי המקובל?
הגישה הטיפולית של דוד פרלה היא שבמיוחד במקרים בעלי דרגת חומרה בינונית וקשה, מומלץ במידת הצורך לשלב את הטיפול הטבעי כטיפול תומך בטיפול הרפואי הקונבנציונלי המקובל. שילוב זה יביא להשגת תוצאות מירביות להקלה מהירה במצב העור, להפחתה בצורך בתרופות עם תופעות לוואי, לזירוז בתהליך ההחלמה הטבעי של הגוף ויאפשר גם במחלות עור כרוניות עקשניות הפוגות ארוכות יותר ושיפור משמעותי באיכות חיי המטופל. דוד פרלה עובד בשיתוף פעולה עם רופאי עור רבים.
כותב המאמר דוד פרלה, מומחה לטיפול טבעי במחלות עור, בעל תעודות הסמכה בינלאומיות וניסיון של 30 שנות טיפול במרפאתו ברפואה סינית במחלות עור במבוגרים וילדים.
שאלות ותשובות נפוצות
-
פעמים רבות קיים רקע גנטי למחלה כך שהופעתה בלתי נמנעת בחלק גדול מהמקרים, הטיפול ברפואה סינית יקל מאוד על תסמיני המחלה יקל על הגרד יקטין את אזורי הפריחה ויזרז את מהלך ההחלמה הטבעי של הגוף.
-
במידה וקיימת החמרה בתסמינים ניתן בעצת רופא עור לשלב טיפול במשחות סטרואידיות ואנטי היסטמינים. השימוש במשחות סטרואידיות נועד להביא הקלה מיידית ולמנוע זיהום משני באזורי התפרחת. מומלץ במקביל לטיפול ברפואה המערבית לשלב טיפול ברפואה סינית, אשר עשוי להפחית את הצורך במשחות סטרואידיות ולהקטין את תופעות הלוואי של השימוש בסטרואידים.