- אורטיקריה היא אחת ממחלות העור הנפוצות ביותר – ההערכות נעות מ-15 אחוזים מהאוכלוסייה שיסבלו ממנה לפחות פעם אחת במהלך החיים ועד 25 אחוזים (!).
- המצב, הקרוי בעברית גם סרפדת או חרלת, מתאפיין בגירוד ובהופעת פריחה (בצורה של אבעבועות קטנות או חבורות אדומות) על פני העור. הפריחה נעלמת במקרים רבים מעצמה לאחר מספר שבועות אך הגירוד גורם לסבל רב. לעיתים המצב מתארך – הפריחה מופיעה, נעלמת ואז צצה במקום אחר.
- הרפואה הסינית מציעה טיפולים שנועדו להשיב את האיזון לגוף, לזרז תהליכי ניקוי שלו ולהקל על הגירוד.
אצל ילדים התופעה נפוצה כמו אצל המבוגרים אך ישנם מספר הבדלים בין הופעת המחלה אצל ילדים ובין הופעתה אצל מבוגרים.
הגורמים לתופעה אינם תמיד ידועים ולכן גם הטיפול לא תמיד מצליח. ההתייחסות של הרפואה הסינית למחלה מעט שונה מזו של הרפואה המערבית והיא מציעה מספר פתרונות לבעיה.
איך מטפלים באופן טבעי באורטיקריה אצל ילדים?
הרפואה המערבית מציע טיפול שמבוסס בעיקר על תרופות אנטי-היסטמיניות – תרופות שמפחיתות את ייצור ההיסטמין בתאי הפיטום. לצד הטיפול שמציעה הרפואה המערבית, הרפואה הסינית מציעה מספר טיפולים נוספים שנועדו להשיב את האיזון לגוף, לזרז תהליכי ניקוי שלו ולהקל על הגירוד.
האם ניתן לשלב את הטיפול הטבעי בטיפול הרפואי המקובל?
מבחינת אורטיקריה, הגישה הטיפולית של דוד פרלה היא שבמיוחד במקרים בעלי דרגת חומרה בינונית וקשה, מומלץ במידת הצורך לשלב את הטיפול הטבעי כטיפול תומך בטיפול הרפואי הקונבנציונלי המקובל. שילוב זה יביא להשגת תוצאות מירביות להקלה מהירה במצב העור, להפחתה בצורך בתרופות עם תופעות לוואי, לזירוז בתהליך ההחלמה הטבעי של הגוף ויאפשר גם במחלות עור כרוניות עקשניות הפוגות ארוכות יותר ושיפור משמעותי באיכות חיי המטופל. דוד פרלה עובד בשיתוף פעולה עם רופאי עור רבים.
מהם המאפיינים של האורטיקריה?
המאפיינים בולטים וברוב המקרים, גם מציקים מאוד:
- הופעה של פריחה בצורה של גושים אדמומיים ונפוחים על פני העור. הגושים הם בעלי מרכז בהיר יותר מההיקף האדום. הגודל שלהם, הפיזור שלהם והמקום בגוף שבו הם מופיעים משתנים ממקרה למקרה. לעיתים הפריחה מופיעה במקום אחד, נעלמת ממנו ואז מופיעה שוב במקום אחר על פני הגוף.
- גירוד חזק שמקדים או נלווה להופעת הגושים.
כשני שליש מהמקרים הם חריפים: התופעה נעלמת לאחר שישה שבועות, אפילו ללא טיפול (אם כי טיפול יכול להקל על הגירוד המציק ולזרז את היעלמות הפריחה.) כשליש מהמקרים הם כרוניים:התופעה אינה נעלמת והסבל ממנה נמשך זמן רב יותר.
הפריחה והגירוד הם תוצאה של פעילות לא תקינה של תאי הפיטום – תאי דם לבנים שמפזורים על פני העור, בעיקר בסמיכות לכלי דם קטנים, ותפקידם להגן על העור ולסייע בריפוי פצעים. כשהפעילות שלהם משתבשת הם מפרישים עודף של היסטמין. הפרשות אלה גורמות לגודש בכלי הדם שמוביל להופעת נפיחות, אודם ובצקות.
מה הגורמים לאורטיקריה אצל ילדים?
למרות שבמקרים רבים – עד 90% מהמקרים לפי הערכות מסוימות – הגורם להופעת בעיית העור איננו ידוע, ניתן לציין מספר גורמים ידועים:
- אלרגיות למזון, לחומרים ולגורמים סביבתיים שמעוררות את המערכת החיסונית ופוגעות בתפקוד התקין שלה. המאכלים האלרגניים הנפוצים: בעוד בוטנים ואגוזים הם גורמים שכיחים אצל כולם, אצל ילדים נוספים עליהם גם חלב, ביצים ושומשום, ואילו אצל המבוגרים דגים ומאכלי ים אחרים.
- חשיפה לאלרגניים נשימתיים, כמו פריחה עונתית, שערות של בעלי חיים וכדומה, עלולה לגרום להתפרצות של פריחה.
- תגובה לתרופות מסוימות.
- לחץ פיזי: כאשר מופעל לחץ חזק ומתמשך על אזור בגוף – למשל כאשר סוחבים תיקים כבדים או לובשים בגדים הדוקים מדי למשך זמן רב. גם חשיפה לקור יכול לגרום להופעת פריחה.
- זיהומים שונים, ויראליים או חיידקיים (למעשה, מעריכים שאצל ילדים 80% ממקרי האורטיקריה נגרמים בגלל זיהומים).
- עקיצות.
- במקרים נדירים זוהי בעיה מערכתית: מחלה שפוגעת במערכת החיסונית, מחלה דלקתית, גידול.
גורמים כמו הפרעה לפעילות המערכת החיסונית ואלרגיות מקובלים גם על הרפואה הסינית. עם זאת, לפי הרפואה הסינית ישנם גורמים נוספים שצריך לקחת בחשבון. הפריחה היא למעשה תוצאה של הפרת האיזון של הצ'י – אנרגיית החיים שבגוף. חוסר איזון פנימי, שיכול להיות פיזיולוגי או נפשי או שניהם גם יחד, גורם להופעת הפריחה. מתח נפשי גם מעכב את היעלמות הפריחה לאחר הופעתה.
במקרים רבים, לפי הרפואה הסינית, הפריחה היא תוצאה של הצטברות של חום ולחות, בעיקר במערכת העיכול. הפריחה האדומה היא תוצאה של החום היוצא אל פני העור והאופי הבצקתי שלה נובע מהלחות היתרה. החום יתבטא באדמומיות היוצאת אל העור, והלחות בבצקתיות המאפיינת את הפריחה.
מה יכול לגרום לחוסר איזון פנימי או להצטברות של חום ולחות? הרפואה הסינית מונה מספר גורמים אפשריים:
- תזונה לא נכונה: אכילה של מאכלים שונים כמו מאכלים מתובלים מדי, מאכלי ים, פירות טרופיים, אלכוהול ועוד, שמשבשים את האיזון של הצ'י.
- מתח נפשי ולחץ.
- בעיות רפואיות במקומות אחרים בגוף שמשבשות את האיזון הפנימי ומשפעיות על העור.
בנוסף לטיפולים שהוזכרו לעיל, על מנת להקל על הגירוד מומלץ גם לבחור בלבוש שיכול לסייע – להימנע מבדים סינתטיים ולהעדיף בגדים העשויים מחומרים טבעיים יותר (כמו כותנה ומשי) שמאפשרים לגוף לנשום. מבגדי צמר, עם זאת, כדאי להימנע.
לא כדאי להפחית את שכיחות הרחצה באמבטיה או במקלחת אבל כדאי מאוד להקפיד על הימנעות מחומרים שגורמים גירוי לעור ולהעדיף מוצרים היפו-אלרגניים וכאלה שמעניקים לחות לעור.
כמו כן מומלץ מאוד למצוא הקלה למתח נפשי וללחץ שעלולים להיות שורש הבעיה. טכניקות כמו טאי-צ'י ויוגה יכולות לסייע למי שסובל מהבעיה כיוון שהן ידועות בסגולות המרגיעות שלהן.