נתחיל בהצהרה כללית – תזונה המסייעת לסבוריאה היא תזונה בריאה ומבריאה המורכבת בעיקר ממזונות אנטי-דלקתיים התומכים במערכת חיסון חזקה.
תזונה שכזו מכילה מעט, או בכלל לא, מזונות מתועשים ומעובדים, העלולים להחליש את מערכת החיסון ולעודד מחלות מסוגים שונים, קרי מחלות עור כמו סבוריאה.
מהי סבוריאה?
סבוריאה (סבוריאה דרמטיטיס) היא דלקת עור כרונית הנגרמת מהפרשה מוגברת של בלוטות החלב. הפרשת יתר זו מגרה את העור וגורמת לאדמומיות, ליובש ולקשקשת באזורי שונים של הראש והפנים:
צדי האף, קפלי החיוך, לחיים, קרקפת וגם במקומות אחרים בגוף, שיש בהן בלוטות המפרישות חלב – קדמת החזה העליון וקפלי הגוף.
מהם התסמינים של סבוריאה?
התסמינים של סבוריאה באים והולכים. ההתפרצויות נפוצות במיוחד בסתיו ובחורף, כשקר יותר. הן מתרחשות גם כתוצאה ממתח נפשי או שינויים הורמונליים.
מצבים נוירולוגיים מסוימים, כמו פרקינסון, יכולים להגביר את הסיכון להתפרצות סבוריאה. אצל תינוקות, סבוריאה עלולה להתפרץ כתוצאה ממעבר הורמונים מהאם לתינוק. עוד על סבוריאה אצל תינוקות >>
תזונה נכונה יכולה להפחית את המצב הדלקתי של הגוף המוביל להתפרצות המחלה וכך למנוע את התסמינים שלה.
אילו מזונות יעילים כנגד סבוריאה?
כאמור, תזונת סבוריאה יעילה כוללת מאכלים אנטי דלקתיים. הנה רשימה של מזונות שמומלץ לשלב בתפריט ולהגדיל את הכמות הכללית שלהם, כך שהם יהוו כמחצית מכל ארוחה:
- ירקות עליים – ברוקולי, תרד קייל.
- פירות גרגירים – תותים, דובדבנים, אוכמניות, פטל.
- מזונות עשירים בויטמין B – כרוב, אפונה, בטטה.
- מזונות עשירים בויטמין E – נבט חיטה, אבוקדו, שקדים.
- תבלינים – ציפורן, ג'ינג'ר, רוזמרין, כורכום, קינמון, אורגנו, תימין.
- מזונות עשירים בויטמין A – גזר, מנגולד, גרגיר נחלים, דלעת.
- מזונות עשירים בויטמין C – ארטישוק, עגבנייה, גמבה, פפאיה, כרוב ניצנים, כרובית.
- מזונות מותססים – קפיר, קימצ'י, מלפפונים חמוצים, טמפה, כרוב כבוש (כאלו שלא עברו תהליך פסטור).
כמו כן, על פי עקרונות התזונה הסיניים, יש להימנע או להפחית ככל הניתן אוכל חריף או בעל טיבול חזק, אוכל מטוגן, אלכוהול וקופאין. כל אלה נחשבים למחממים באופיים ויכולים להחריף את מצב העור.
האם סבוריאה מדבקת?
סבוריאה אינה מדבקת. היא מצב דלקתי של העור המתבטא באדמומיות וקשקשים. כיוון שסבוריאה לא מדבקת, אין צורך להימנע ממגע עם הקרובים אליכם.
סבוריאה באף ובצדי האף
סבוריאה באף ובצדי האף נובעת מאותן סיבות כמו סבוריאה בכל מקום אחר בגוף – הפרשת חלב מוגברת. האודם והקשקשת האופייניים למחלה עלולים לגרום לגרד קל, ולא יותר מזה בדרך כלל. אצל גברים בעלי שיער רב, המחלה חמורה יותר באזורים השעירים בפנים.
סבוריאה במצח
2-3 אחוז מתושבי העולם סובלים מסבוריאה. בצורתה הקלה היא מופיעה כקשקשים בקרקפת והיא נפוצה אצל 15-20 אחוזים מאוכלוסיית העולם.
סבוריאה במצח היא צורה פחות נפוצה של סבוריאה, אך היא עדיין שכיחה למדי. הקשקשת העדינה והאודם האופייניים למחלה יופיעו גם כאן. הסיבה והטיפול במחלה זהות לסבוריאה המופיעה במקומות אחרים בגוף.
סבוריאה אצל ילדים
סבוריאה אצל ילדים נפוצה בעיקר בקרב תינוקות בשנתם הראשונה. לאחר מכן שכיחותה פוחתת ורק כ-7 אחוז מהילדים בני השנה עד השנתיים סובלים מסבוריאה.
סבוריאה נמשכת מספר חודשים, ובקרב רוב התינוקות היא חולפת עד גיל שנה. התסמינים מופיעים בגלים – יש תקופות שבהן הקשקשת גסה ודבוקה לעור הקרקפת, ויש תקופות שבהן הקשקשת עדינה ופחותה יותר.
הטיפול בסבוריאה
הטיפול בסבוריאה אצל מבוגרים מתבצע באמצעות תכשירים מקומיים ושמפו. חשוב לזכור כי סברואה היא מחלה כרונית המצריכה טיפול ממושך.
אצל ילדים, הטיפול בסבוריאה מתבצע בדרך כלל באמצעות חומר משמן המקל על ניקוי הקשקשת. במקרים קשים יותר מטפלים בתינוק באמצעות תכשירים המכילים מינונים נמוכים של סטרואידים או בתכשירים אנטי־פטרייתיים.
טיפול טבעי בסבוריאה
את הטיפול הטבעי מומלץ לשלב עם הטיפול הקונבנציונאלי. לפי הרפואה הסינית, הטיפול הטבעי מתמקד בשינוי ובריפוי פנימי המוביל לשינוי החיצוני המיוחל ולהטבה בתסמינים.
מטרת הטיפול היא להשיב את האיזון הפיזי והנפשי של המטופל על כנו. השבת איזון זה מתבצעת על ידי אבחון והתאמת צמחי מרפא אנטי דלקתיים לשתייה, דיקור בנקודות המפחיתות אדמומיות ודלקת ומרגיעות גם את הנפש, משחות טבעיות ושינוי תזונתי מתאים.
כל אלה מפחיתים את היובש, את הקשקשת ואת הגרד מהעור, פעמים רבות עד להעלמותם המוחלטת. כתוצאה מכך הטיפול עשוי להוביל להפחתה בצורך בשימוש במשחות הסטרואדליות ולמניעת תופעות הלוואי שהן גורמות.