מחקרים עדכניים: איך משפיעה הקורונה על מחלות עור?

דוד פרלה

מגיפת הקורונה יצרה טלטלה משמעותית ברחבי העולם ושינתה באופן דרמטי את חיינו האישיים. לצד השינויים בתחומי הכלכלה והבריאות, נראה שאלו הם הרופאים, וביניהם גם המומחים למחלות עור, שנאלצים להתמודד עם אתגרים חדשים מדי יום.

כשברקע עדויות על מספר הולך וגדל של התפרצות בעיות בעור, בעיקר בקרב הסובלים ממחלות עור קיימות, נראה שלקורונה השלכות ישירות על המצב. סקירת מחקרים שנערכה על ידי צמד רופאי עור מהמחלקה הדרמטולוגית בבית החולים בסופיה בולגריה, מעלה את האתגרים העיקריים עמם נאלצים מומחי העור להתמודד בניסיון להעלות את המודעות לנושא.

מהו הרקע להתגברות מחלות העור בתקופת מגיפת הקורונה?

הסברה הרווחת על ידי מומחי בריאות העור, שנתמכת גם על ידי נתוני ארגון הבריאות העולמי, היא שההתמודדות עם הנגיף משפיעה בכמה מישורים:

  • שימוש יתר באמצעי הגנה, כמו מסכות פנים, כפפות ידיים ומשקפי מגן. כל אלו, בשילוב עם החום והלחות באיזורים קיציים, גורמים לחסימה של נקבוביות העור שעלולה לעורר מחדש מחלות עור כמו אטופיק דרמטיטיס וסבוריאה (בעיקר בצידי האף בשימוש במשקפי מגן). עוד עולה כי שימוש תדיר במסכות גורם ללחץ ושפשוף מתמשכים באיזור הפנים והאוזניים, ולהתרבותן של בעיות עור נוספות כמו אקנה ורוזציאה.
  • הרגלי היגיינה מוגזמים – אלו מתבטאים בעיקר בשטיפות ידיים חוזרות ונשנות בתוצאה מפאניקה וחרדה מהידבקות, או מקלחות תכופות. אלו גורמים נזק לעור, עלולים לייבש את העור, להוריד ממנו שכבות חיוניות להגנה ולגרום לגירויים ואדמומיות, או תופעות כרוניות כמו אטופיק דרמטיטיס במקרים חמורים יותר.
  • פגיעה במערכת החיסונית – הנגיף מחליש את המערכת החיסונית, והדאגה בקרב מומחי העור היא שתהיה לכך השלכה על אנשים הסובלים ממחלות עור על רקע אוטואימוני, כמו פסוריאזיס ודלקות כרוניות של העור.

התסמינים ובעיות העור השכיחות

הנתונים מלמדים שרוב אלו שהצטרפו למעגל הסובלים מבעיות עור, פיתחו אותן עקב שימוש באמצעי הגנה ואיבוד החיוניות של עור הפנים. בין התלונות השכיחות ביותר הן תחושות גרד ועקצוצים בעור, פריחה, אדמומיות ותחושות חום וצריבה בפנים.

האזורים העיקריים בהם נפגע העור הם האף, לחיים, עפעפיים, מצח וידיים, כאשר טווח המחלות היה רחב: אורטיקריה, אקנה, פסוריאזיס וסבוריאה.

כאמור, גם איזור הידיים נפגע, בעיקר עקב שימוש בכפפות שגורמות ללחות יתר ושטיפת יתר של הידיים. מן הנתונים עולה כי ממוצע שטיפות הידיים ביום עולה על 10, אך רק 22% מקפידים על מריחת קרם לחות לאחר מכן.

מהם המלצות המומחים להקלה וטיפול בבעיות העור?

  • "פרסים" של אמבטיות חמות – ידוע כי הנגיף לא יכול להתקיים בטמפרטורות גבוהות מ-50-60 מעלות. לכן, אין צורך "לחטא" את העור תכופות עם מקלחות רותחות שפוגעות בעור. ההמלצה היא להחליף את המקלחות באמבטיות מים פושרות עם שמנים טבעיים להרגעת ואיזון העור.
  • שימוש בקרמים לליחוח העור – תכשירי אלכוהול אמנם יעילים בחיטוי ושמירה על הבריאות, אך גם מייבשים את העור. דרמטולוגים ממליצים למרוח כמה פעמים במהלך היום תכשירים טבעיים וקרמים להזנת העור, במיוחד אחרי המקלחת ולפני עלייה על ציוד מגן.
  • התאמת ציוד המגן – חשוב לעטות מסיכה עשויה מבד נוח ונושם כמה שאפשר על מנת למנוע לחץ על עור הפנים וחסימת הנקבוביות. כמו כן, חשוב להימנע משימוש מוגבר בכפפות על הידיים, אלא רק מתי שיש צורך ממשי בכך.
יצירת
קשר

    השאירו פרטים

    ואחזור אליכם בהקדם

    03-5344006 לקביעת תור

      השאירו פרטים

      ואחזור אליכם בהקדם