- מחלת ליכן פלנוס נקראת בעברית ילפת שטוחה, והיא מחלת עור כרונית נדירה יחסית, הפוגעת בעור ובריריות ומלווה בגרד טורדני.
- מטרת הטיפול הטבעי היא החזרת האיזון הפנימי, הפיזי והנפשי למטופל, חיזוק תהליכי הריפוי בגוף וניקוי הגוף מהצטברויות חום ולחות הפוגעות בהזנה התקינה של העור, והקלה על הגרד.
- איזון זה יביא להקטנה בשטחי הפריחה ולהטבה במצב הפריחה והגרד, ימנע התפרצויות והתפשטות של המחלה וישפר את איכות חייו של המטופל.
ליכן פלנוס ברגל שאובחן בביופסיה נראה לעיתים כעקיצות קטנות ומגרדות ויכול להתפשט לאזורי גוף אחרים בליווי קשקשת קלה
ליכן פלנוס על הלשון – ילפת שטוחה
מהם מאפייני המחלה?
המחלה, ששכיחותה באוכלוסיה נעה מעשירית האחוז עד חצי אחוז, ללא הבדל בין גברים לנשים, פוגעת יותר בבני 30-60, אך יכולה להופיע בכל גיל. המחלה נדירה בילדים ובקשישים. בחלק קטן מהמקרים יש קשר גנטי.
על גבי העור:
- הופעת נגעים שטוחים (לעיתים בצורות גיאומטריות) בגוון סגלגל. המקומות השכיחים ביותר הם החלק הפנימי של הזרוע, שורש כף היד והקרסול.
- הופעת גרד באזור הפריחה.
- הופעת שלפוחיות.
- נגעים מכוסים במעטה לבן.
בחלל הפה:
- נגעים גדולים בצבע לבן בחלל הפה באזור החלק הפנימי של הלחיים, על פני החניכיים השפתיים והלשון.
- הנגעים עשויים להיות מלווים בתחושה של צריבה.
בקרקפת:
- אדמומיות.
- נשירת שיער זמנית או לצמיתות.
*לעוד מידע מומלץ לקרוא על ליכן פלנופילריס
בציפורניים:
- חריצים בתוך הציפורן.
- חספוס של הציפורן.
- נשירה של הציפורן – במקרים נדירים.
לאחר שחולפת המחלה, נותרים בעור כתמים כהים, לעיתים לזמן רב. 50 עד 70 אחוזים מהחולים בילפת שטוחה סובלים גם מפגיעה ברירית הפה, שהיא קשה ומטרידה, ואצל 30 אחוז מהחולים פוגעת המחלה רק ברירית הפה.
במקרים נדירים עלולים הנגעים ברירית הפה לעבור התמרה סרטנית, ולכן מצב זה דורש מעקב. לעיתים רחוקות ישנה גם פגיעה בלשון. שכיחה יותר וקשה פחות היא פגיעה בצורת רשת ברירית הפה (פנים הלחיים). מעורבות הציפורניים אינה נדירה, והפגיעה בהן גורמת לשינוי ולעיוות של צורת הציפורן.
מהם הגורמים למחלה?
הסיבה המדויקת למחלה איננה ידועה. היא מתפתחת כאשר מערכת החיסון תוקפת את העור מסיבה שאינה ידועה. יחד עם זאת, אפשר לפרט מספר גורמים שעשויים לעורר את המחלה כגון:
- מחלת הפטיטיס C
- חיסון להפטיטיס B
- סוגים שונים של חיסונים לשפעת
- סוגים שונים של תרופות כגון: ליתר לחץ דם או מחלות לב
- אלרגנים מסוימים
כיצד מאבחנים ליכן פלנוס?
האחבון של ליכן פלנוס מתבצע על סמך תסמינים, היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית ובמידת הצורך בדיקות מעבדה שעשויות לכלול:
- ביופסיה
- בדיקה להפטיטיס C
- בדיקות אלרגיה- על-מנת לבדוק אם קיים גורם אלרגני שעשוי לעורר את המחלה.
טיפול טבעי במחלת ליכן פלנוס באמצעות הרפואה הסינית
מטרת הטיפול – החזרת האיזון הפנימי, הפיזי והנפשי למטופל, חיזוק תהליכי הריפוי בגוף וניקוי הגוף מהצטברויות חום ולחות הפוגעות בהזנה התקינה של העור, והקלה על הגרד. איזון זה יביא להקטנה בשטחי הפריחה ולהטבה במצב הפריחה והגרד, ימנע התפרצויות והתפשטות של המחלה וישפר את איכות חייו של המטופל.
הטיפול כולל ארבעה מרכיבים שכולם חשובים להצלחתו:
טיפים להתמודדות יום-יומית עם ליכן פלנוס
- הקפדה על תזונה טבעית, עשירה בוויטמינים ומינרלים. הפחתת הצריכה של מזונות מעובדים ו/או מזונות המכילים שומנים רווים.
- סילוק מזונות שעשויים לעורר תגובה אלרגית.
- הקפדה על פעילות גופנית .
- תרגול מדיטציה, יוגה, דמיון מודרך במטרה להפחית לחץ וחרדה.
- אמבטיות ישיבה במטרה להקל על תחושת הגרד.
- שימוש בשמן לבנדר או ג'ל אלוורה במטרה להקל על הפריחה והגרד.
טיפול טבעי ברפואה סינית, הכולל צמחי מרפא, שינוי תזונתי ודיקור, יזרז את תהליך ההחלמה ויקל על הגרד.
שאלות ותשובות נפוצות
-
בשאלת הגורם למחלה הועלו השערות רבות, אך טרם נמצא הגורם הישיר לילפת. כיום יודעים לא מעט על מה שמתרחש ברמה התאית במחלה זו, אך המנגנון להיווצרותה לא ידוע.
על פי הרפואה הסינית – מאובחנים מצבי חוסר איזון פנימי, פיסיולוגי ונפשי, הגורמות להחרפת המחלה ולהתפרצותה. מצבי חוסר איזון אלו יכולים להתבטא בתסמונות שונות כגון הצטברות חום ולחות במערכת העיכול, מתח רב הפוגע בזרימה האנרגטית, זרימת הדם והזנת העור וכו'. אבחון וטיפול בחוסר איזון פנימי זה של הגוף והנפש יביא לזירוז תהליכי הריפוי והקלה משמעותית בתופעות המחלה.
-
ליכן פלנוס מופיעה בהדרגה, אך מהר יחסית, והיא מתבטאת ברבדים מגרדים ומעקצצים. עם טיפול או בלעדיו, המחלה חולפת מאליה תוך שלוש עד חמש שנים.
ב- 75% מהחולים הפגיעה העורית חולפת לאחר שנה, כאשר בתחילה מורגשת הקלה בעצמת הגרד ובהמשך חלה הקלה בתפרחת. כאשר יש מעורבות קשה של רירית הפה, עלול מהלך המחלה להמשך שנים.
-
הגישה הטיפולית של דוד פרלה היא שבמיוחד במקרים בעלי דרגת חומרה בינונית וקשה, מומלץ במידת הצורך לשלב את הטיפול הטבעי כטיפול תומך בטיפול הרפואי הקונבנציונלי המקובל. שילוב זה יביא להשגת תוצאות מירביות להקלה מהירה במצב העור, להפחתה בצורך בתרופות עם תופעות לוואי, לזירוז בתהליך ההחלמה הטבעי של הגוף ויאפשר גם במחלות עור כרוניות עקשניות הפוגות ארוכות יותר ושיפור משמעותי באיכות חיי המטופל. דוד פרלה עובד בשיתוף פעולה עם רופאי עור רבים.