העור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף האדם. הוא משמש כמעטפת שמגנה ומתווכת בינינו לבין העולם החיצון. לא פלא אם כך, שמחלות עור כה שכיחות ואף יכולות להיות מסוכנות.
מחלות עור מתבטאות בגירוד, אדמומיות, יובש ופצעים כואבים. הן עלולות להוביל להשלכות קשות, פיזיולוגית, רגשית וחברתית. מחלות עור מעידות על כך שיש עוד בעיות בגוף ובנפש, כמו דלקות, חוסרים תזונתיים, מחלות פנימיות מסוגים שונים והפרעות הורמונליות.
אחת ממחלות העור הנפוצות היא מיליאריה. יש המכירים אותה בשמות חררה או פריחת עור. חררה יכולה להופיע באזור הצוואר, הגב, החזה, הירכיים וגם הפנים. מאמר זה יעסוק בנושא חררה בפנים.
מה זה חררה בפנים?
חררה היא פריחה שגורמת לגרד. ניתן לזהות אותה באמצעות נקודות קטנות, אדומות ומוגבהות המופיעות מעל פני העור. קל לראות זאת כשמדובר בפנים, כיוון שמדובר באזור חשוף בקרב מרבית האנשים.
אוכלוסיות פגיעות לחררה בפנים הן אנשים בעלי משקל עודף, וגם תינוקות וילדים, כי בלוטות הזיעה שלהן עוד לא התפתחו.
ניתן למצוא שלושה סוגים עיקריים של חררה. הראשון הוא MILIARIA RUBRA. מדובר בסוג הנפוץ ביותר. הוא נגרם מחסימה בשכבה האמצעית של צינוריות הזיעה, ובא לידי ביטוי בנקודות אדומות מגדרות ומעקצצות, בעיקר בצוואר ובגב העליון. בסוג זה יש סיכוי מסוים שיהיה סיבוך של מכת חום. הסיבה היא שהמאזן התרמי בגוף משתנה.
הסוג השני הוא MILIARIA PROFUNDA. סוג זה פחות שכיח. הוא נגרם מחסימה בשכבות העמוקות של צינוריות הזיעה באזור הגב והגפיים, ובא לידי ביטוי בנגעים לא מגרדים, לבנים מורמים, בגודל של 3-1 מ"מ. בסוג זה יש סכנה גדולה למכת חום כיוון שהמאזן התרמי בגוף לא מאוזן.
הסוג השלישי הוא MILIARIA CRYSTALLIN. סוג זה מופיע בעיקר בקרב תינוקות עד גיל שנה, כפי שנראה בהמשך.
חררה בפנים של תינוק
תינוקות עד גיל שנה נמצאים בסיכון לחלות בחררה מסוג MILIARIA CRYSTALLIN. עור התינוק חשוף יותר לזיהומים וגירויים, כי הוא דק ורגיש יחסית לאדם בוגר. העור נוטה ליובש ובלוטות הזיעה עדיין לא מפותחות. התוצאה היא שקשה לווסת את הטמפרטורה של הגוף שלהם, והם מפתחים חררה, בעיקר במזג אוויר חם ולח.
חררה בפנים של תינוק באה לידי ביטוי בפצעי זיעה המופיעים על הפנים. הפצעים נראים כמו פריחה של בליטות אדומות מרובות וקטנות על פני העור. במיוחד בצוואר, בקפלי העור, בגב וגם בפנים. זה לא מסוכן, אך זו אינדיקציה לכך שלתינוק חם, ויש צורך לצנן את הגוף שלו.
הגורמים של פצעי חררה בפנים
הגורם המרכזי לחררה הוא חסימה של בלוטות הזיעה בגלל הזעה מרובה. חום ולחות גורמים לייצור והפרשה מרובה של זיעה, שמובילים לחסימה של בלוטות הזיעה. לבוש בבדים לא נושמים, שלא סופגים זיעה, כמו פוליאסטר, צמר או לייקרה, מעודד את התופעה.
מכאן ניתן להבין כי החררה נפוצה בקרב מבוגרים שעובדים באקלים חם ולח. לכן, בישראל ניתן למצוא עלייה בשכיחות המחלה בעונת הקיץ.
טיפול בחררה בפנים
בדרך כלל, חררה בפנים חולפת תוך מספר ימים מעצמה. יש אפשרות להקל על הסימפטומים בכמה דרכים.
ראשית, יש להימנע מלהשהות בחוץ כשמזג האוויר חם ולח. כדאי להישאר בתחומי צל או להיות בחדרים ממוזגים.
שנית, יש ללבוש בגדים מבדים נושמים, כמו כותנה, ולהימנע מלבישת בגדים מבדים סינתטיים, כמו ניילון.
שלישית, שמרו על קרירות העור באמצעות מקלחת או אמבטיה קרירה. יש אפשרות גם לשהות בחדר ממוזג למשך כמה שעות.
רביעית, תוכלו להשתמש בתרחיץ קלמין שעוזר להרגיע עור מגורה ופגוע. ניתן להשיגו ללא מרשם רופא בבתי מרקחת.
אם הבעיה מתמשכת, או שהיא חמורה, תוכלו לבקש מהרופא לרשום לכם קרם רפואי לטפל בדלקת.