אם אתם סובלים ממחלת הפסוריאזיס הגעתם למקום הנכון. כדי למנוע מצב של התפרצויות חוזרות ונשנות של המחלה ישנן פעולות ספציפיות שתוכלו להימנע מהן, פעולות אלה מהוות טריגרים להתפרצות המחלה באזורים שונים בגוף. בהמשך המאמר נפרט את סוגי הפעילויות שיש להימנע מהן ואת הדרכים בהן יש לנקוט על מנת למנוע את התפרצות מחלת הפסוריאזיס.
הספרות הרפואית בתחום הפסוריאזיס מכירה בשלושה גורמים עיקריים הגורמים לקיום המחלה בגוף:
גנטיקה– הגורם הראשון לקיום המחלה בגוף הוא גנטי. כלומר אם האב או האם חולים בפסוריאזיס קיים סיכוי של כ- 14% שהילד שלהם יחלה במחלה. סיכוי זה עולה ל-41% כאשר שניהם חולים בפסוריאזיס.
אורח חיים– קיום אורח חיים לא בריא הכולל תזונה לא מאוזנת, שימוש בחומרים משכרים, עישון או השמנת יתר אף הם גורמים להופעת מחלת הפסוריאזיס.
מחלות זיהומיות או שימוש בתרופות– עשויות גם הן להיות גורם לקרות המחלה באופן ראשוני. מדובר במחלות זיהומיות הכוללת את החיידק סטרפטוקוקוס ותרופות המכילות ליתיום, חוסמי בטא ואינטרפרון.
מהי מחלת הפסוריאזיס?
פסוריאזיס היא מחלת עור דלקתית לא מדבקת הנפוצה בקרב 2% מכלל האוכלוסייה חלק מהחולים בה סובלים מהתפרצויות דחופות וחלק סובלים מהתפרצויות באופן נדיר בלבד. מדובר במחלה אוטואימונית (מחלה בה הגוף תוקף את עצמו) כרונית- תאי העור מתחלפים בקצב מהיר משום שמערכת החיסון מזהה את תאי העור כפתוגן (כסוג של חיידק). אופן הביטוי של המחלה הוא באמצעות כפלי עור המורמים ובולטים משטח פני העור, וצבעם לרוב אדמדם סגלגל, כפלים אלה מכוסים בקשקשים עוריים (תאי העור המתים).
ההתעסקות סביב מחלת הפסוריאזיס אינה קטנה. כאמור מדובר במחלה כרונית שיכולה להתפרץ ברגעים הכי לא מתאימים ובמקומות גלויים לעין דבר שעלול להביך רבים וליצור בעיות של דימוי עצמי ודימוי גוף. מעבר לכך, המחלה יכולה להתפתח בצורה דלקתית, להתפשט לפסוריאזיס בידיים ואף להביא לנכות ממשית.
טריגרים נפוצים למחלה:
כעת, נמנה בפניכם מספר טריגרים הגורמים להתפרצות המחלה מהם תוכלו להימנע.
תזונה לקויה– מאכלים הכוללים גלוטן, מאכלים עתירים בשומן רווי, אוכל חריף או מטוגן, צריכת אלכוהול קופאין ומשקאות ממותקים. כל אלה עשויים לגרום להתפרצויות דחופות יותר של המחלה ולכן רצוי להימנע מהם.
מזג אוויר קר ויבש– חשיפה למזג אוויר קר ויבש גורמת לאיבוד הלחות הטבעית של העור דבר שמגביר את הנטייה של העור להתייבש ולהיסדק ובכך מגביר את האפשרות להתפרצויות של התקפי פסוריאזיס. ולכן עונת החורף נחשבת לעונה בא בדרך כלל ישנה החמרה במחלה.
לחץ– לחץ נפשי הוא אחד הטריגרים המוכרים להתפרצות הפסוריאזיס. גורמים נפשים מעירים את הפעילות של מערכת החיסון, וזו פועלת ביתר בשל הווירוס ומובילה להתפרצותו בצורה חוזרת ונשנית.
ניהול אורח חיים לקוי– אורח חיים המאופיין בהרגלים מזיקים כמו עישון או השמנת יתר יכולים להוביל להתפרצות של מחלת הפסוריאזיס באופן דחוף יותר.
כיצד ניתן למנוע את הטריגרים הללו?
בנקיטת מספר צעדים פשוטים תוכלו להימנע מהתפרצויות חוזרות ונשנות של הפסוריאזיס:
שמרו על תזונה מאוזנת– אכלו בעיקר בשר רזה, דגים, הרבו בירקות ירוקים, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלים בשומן. כמו כן מומלץ להשתמש בתוספי תזונה כאומגה שלוש וכורכומין המפחיתים את הדלקתיות בגוף.
חשיפה מבוקרת לשמש –יכולה להיטיב עם מצב העור ,במיוחד בים המלח שבהיותו המקום הנמוך בעולם מסנן קרניים המיטיבות עם העור הפסוריאטי.כמו כן לקיחת ויטמין די בצורה קבועה תתרום לשיפור המצב..
שמרו על העור שלכם לח– אם אתם מצויים בתקופה או בסביבה המאופיינת בלחות וקור הקפידו למרוח קרם לחות שימנע מהעור שלכם להתייבש ולהיסדק באופן תדיר, הלחות תשמור על האור מאוזן ומועשר.
השתדלו לנהל אורח חיים בריא ורגוע– הלחץ הנפשי כאמור לא תורם לנו, נסו לעסוק בפעילות שמפיגות את הלחץ הנפשי ומאפשרות לכם בריחה משגרת יום יום אינטנסיבית כמו למשל; תרגול יוגה, פעילות גופנית אהובה, דיקור, מדיטציות, שתיית חליטות וצמחי מרפא וכמובן במידה שאתם מרגישים צורך התייעצו עם גורם חיצוני מוסמך.
אורח חיים בריא כולל לא רק שמירה על נפש בריאה אלא גם על גוף בריא, כלומר עליכם להיפטר מהרגלים המזיקים לגופנו באופן כללי כמו עישון או צריכה מוגברת של מאכלים העשויה להוביל להשמנת יתר.
שמירה על כל הצעדים הללו תפחית במידה משמעותית את התקפי הפסוריאזיס שתחוו ותאפשר לכם לנהל את חייכם לצד המחלה באופן שגרתי מבלי הדאגה המתמדת מפני התפרצות.