- אורטיקריה היא סוג מסוים של פריחה אדומה ומרשימה על העור, שאמנם אינה מזיקה או פוגעת אך מציקה וגורמת לסבל. מדובר בתופעה שכיחה ונפוצה ביותר וכ-25% מהאוכלוסייה חוו אותה על בשרם, תרתי משמע.
- מחלת האורטיקריה מוגדרת כתגובה אלרגית של נוגדנים בתאי העור, הגורמים לכלי הדם להתרחב וזרימת הדם למקום מתגברת, וזה המקור לאדמומיות העור באזור הנגוע. אורטיקריה כולינרגית היא סוג מסוים של המחלה, המופיעה לאחר מאמץ גופני. היא מופיעה בדרך כלל בקרב בני נוער, אך עלולה להופיע גם אצל מבוגרים, והטווח המקובל להופעתה הוא גילאי 10-30.
- מטרת הטיפול ברפואה הסינית הוא להחזיר את הגוף והנפש לאיזון ולמקום המיטבי שלהם, וכמובן העלמת הנגעים שעל העור והורדת הבצקות.
תמונות לפני ואחרי טיפול
מהי אורטיקריה כולינרגית ומתי היא מתפרצת?
כאמור, מחלת האורטיקריה מוגדרת כתגובה אלרגית של נוגדנים בתאי העור, הגורמים להפרשה מוגברת של היסטמין מאותם תאים. לכלי הדם באזור בו הופרשו ההיסטמינים נגרם נזק, על פי רוב הם מתרחבים וזרימת הדם למקום מתגברת, וזה המקור לאדמומיות. זרימת הדם המוגברת היא הסיבה להופעת בצקות ונפיחויות שונות במקום, בעוד שההיסטמינים מגרים את העור וגורמים לתחושת הגירוד המוכרת.
אורטיקריה כולינרגית מופיעה לאחר מאמץ גופני. היא נקשרת גם לעלייה בחום הגוף, עניין מובן מאליו כשמדובר בפעילות גופנית או ספורטיבית. כמו כן, היא עלולה להופיע עם אכילת מאכלים חריפים. כ-5% מכלל מקרי האורטיקריה הם סוג זה של מחלה.
איך מטפלים באורטיקריה כולינרגית?
נהוג לטפל במחלה בתרופות אנטי-היסטמיניות. במקרים קשים או כאשר האנטי היסטמין לא יעיל דיו, נהוג לטפל בתרופות על בסיס סטרואידים. אך לעתים הנגעים בעור חוזרים לאחר הפסקת הטיפול בסטרואידים, ולכן אין להמשיך וליטול אותם ללא מרשם ופיקוח של רופא עור.
וכיצד מטפלים באופן טבעי?
מטרת הטיפול ברפואה הסינית הוא להחזיר את הגוף והנפש לאיזון ולמקום המיטבי שלהם, וכמובן העלמת הנגעים שעל העור והורדת הבצקות.
הטיפול כולל ארבע חטיבות:
האם ניתן לשלב את הטיפול הטבעי בטיפול הרפואי המקובל?
הגישה הטיפולית של דוד פרלה היא שבמיוחד במקרים בעלי דרגת חומרה בינונית וקשה, מומלץ במידת הצורך לשלב את הטיפול הטבעי כטיפול תומך בטיפול הרפואי הקונבנציונלי המקובל. שילוב זה יביא להשגת תוצאות מירביות להקלה מהירה במצב העור, להפחתה בצורך בתרופות עם תופעות לוואי, לזירוז בתהליך ההחלמה הטבעי של הגוף ויאפשר גם במחלות עור כרוניות עקשניות הפוגות ארוכות יותר ושיפור משמעותי באיכות חיי המטופל. דוד פרלה עובד בשיתוף פעולה עם רופאי עור רבים.
מה הסיבות להופעת האורטיקריה?
ישנן מספר סיבות לתגובה האלרגית האמורה, בהן: חשיפה לשמש, חשיפה לקור, מגע של מים, מגע בחומר הגורם לאלרגיה, ואף לחץ פיזי (למשל לאחר ישיבה ממושכת). נהוג לחלק את המחלה לשתי קבוצות עיקריות, לפי משך הזמן שלה.
אורטיקריה אקוטית
נמשכת מספר ימים עד 6 שבועות, כשהנגעים בעור צצים ונעלמים חליפות. לרוב, אורטיקריה אקוטית מתפתחת כתגובה אלרגית לצריכת מזון או תרופות. במזונות בעלי מאפיינים אלרגניים, כמו ביצים, בוטנים, חלב, סויה, חיטה וכדומה, נפוץ לראות תגובה אלרגית; כמו גם לתרופה חדשה, שהגוף מפתח אליה תגובה אלרגית.
אורטיקריה כרונית
בה הפריחה נמשכת מספר חודשים ונותרת יציבה לאורך זמן זה. מקור האורטיקריה הכרונית אינו ידוע, אם כי במקרים נדירים מתפרצת המחלה על רקע אוטו-אימוני, ככשל של מערכת החיסון אשר שוגה בזיהוי ותוקפת את הגוף. בשל הגירוד העז, המשטחים האדומים הלא ממש אסתטיים שעל העור והסבל הכרוך במחלה, כדאי לטפל בה, ולו למען איכות החיים ונוחיותם.
חשוב לציין שמקרים חמורים של אורטיקריה המלווים בקושי נשימתי ובאנגיאדימה – נפיחויות חזקות באזור השפתיים והפנים – מחייבים מעקב צמוד של רופא עור מכיוון שהבצקת יכולה להיכנס לדרכי הנשימה (מצב זה מטופל בד"כ בסטרואידים).